Shooter Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Mój brewkit Lager, nastawiony 28.07.2010, czyli 10 dni temu siedzi w piwnicy w 22°C i nadal powolutku pracuje. W środę 04.08 sprawdzałem i było już 2°Blg. Czytałem, że można dłużej fermentować bez szkody dla warki a nawet z korzyścią. Nie spieszę się, ale nie chcę spaprać mojego pierwszego piwa, dlatego pytam Was doświadczeni piwowarzy, co mi doradzacie? Mam też pytanie, w topicu "Moje pierwsze piwo z brewkita" radzą: "Jeśli posiadamy dodatkowy fermentor z kranikiem wówczas przygotowujemy roztwór glukozy/cukru/ekstraktu (ilość surowca do refermentacji jest uzależniona od gatunku piwa i powinna być indywidualnie dobierana) w około 300ml wody, gotujemy około 5 minut." Jak się na to zapatrujecie chodzi mi o użycie wody, czy nie lepiej użyć zrobionego piwa? Jak zwykle liczę na szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Można uzyć piwa, przy jego pobieraniu jest okazja do zakażenia reszty piwa, ja by tego unikał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Mam filtrator z kranikiem , ale tu nasuwa się jeszcze jeden problem (wątpliwość). Do kranika mam podpięty wężyk filtracyjny z oplotu, czy jest to wystarczające do zlewania piwa, czy lepiej stosować go tylko do filtracji po zacieraniu a zebrać piwo wężykiem znad osadu? Ponawiam główny problem postu, czy już butelkować, czy czekać na koniec fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nie wiem czy masz 10 dni na burzliwej czy już na cichej, jeśli na burzliwej to przelej na cichą za pomocą wężyka podpiętego pod kranik.Jeśli jesteś po cichej możesz przygotować roztwór cukru do refermentacji /przegotowana woda+cukier/ i przelać piwo do fermentora z roztworem, dobrze wymieszać, a potem butelkować lub odmierzone ilości cukru wsypać bezpośrednio do butelek i zalać piwem.Przy 2 blg ja bym już butelkował cukru ok.3g/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Dzisiaj mija dziesiąty dzień burzliwej. To brewkit, więc nie wiem, czy dawać na cichą. 2°Blg utrzymują się od środy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 jeśli piwo jest przejrzyste proponuję lać w butelki. Wszystko teraz zależy od jego klarowności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 No to siedzi w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 po tygodniu możesz sprawdzić jedna buteleczkę zobaczysz jak sie nagazowało , jaki ma smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Ja wszystkie konserwy butelkuję po tygodniu burzliwej i wychodzą oki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się