MistrzSuspensu Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 W dniu 31.01.2021 o 20:49, Wuuu napisał: @MistrzSuspensu w sproszkowanej formie, Kamis. W Kauflandzie znalazłem bez problemu w dziale przypraw. Spróbowałem, wyszło nie tak bardzo wędzone jak się spodziewałem, jak dla mnie ok, żeby wejść w temat. Trochę jak Grodziskie wśród serów. Jedynie co to przesadziłem trochę z oliwą i słabo schło i pojawiło się sporo niepożądanej pleśni. Na drugi raz więcej papryki wędzonej, mniej oliwy. Wrzuć zdjęcia gorgonzoli po tygodniu, i po dwóch, i po trzech. Z niebieską pleśnią to jest ciekawa zabawa wizualna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Spróbowałem, wyszło nie tak bardzo wędzone jak się spodziewałem, jak dla mnie ok, żeby wejść w temat. Trochę jak Grodziskie wśród serów. Jedynie co to przesadziłem trochę z oliwą i słabo schło i pojawiło się sporo niepożądanej pleśni. Na drugi raz więcej papryki wędzonej, mniej oliwy. Wrzuć zdjęcia gorgonzoli po tygodniu, i po dwóch, i po trzech. Z niebieską pleśnią to jest ciekawa zabawa wizualna. Tak zrobię. A co do tego Hispanico to mi dupy nie urwał i też mi się pleśń zrobila jak dojrzewałem luzem. Ostatecznie ściąłem pleśń i prożniowo zapakowałem. Z 6 mcy wytrzymał, ale wędzonki faktycznie niewiele i troche byl gorzkawy.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 6 godzin temu, Wuuu napisał: Tak zrobię. A co do tego Hispanico to mi dupy nie urwał i też mi się pleśń zrobila jak dojrzewałem luzem. Ostatecznie ściąłem pleśń i prożniowo zapakowałem. Z 6 mcy wytrzymał, ale wędzonki faktycznie niewiele i troche byl gorzkawy. Ja tam nie przepadam za wędzonymi, więc akurat dla mnie było ok. Może z czasem bardziej się przekonam. Piwa wędzonego za pierwszym razem to nie mogłem dopić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 #26. Camembert #3 22.01.2022 Wydajność: 1000 g Powtórka camembertów. Zapomniałem, żeby tym razem spróbować bez Geotrichum, ale skopiowałem 1:1 poprzednią recepturę. Surowce: - 5 l - Mleko "Świeże" 3,2% (Piątnica) - 0,9 g - chlorek wapnia - 0,55 g - bakterie mezofilno-termofilne (MST) - 0,15 g - pleśni Geotrichum Candidum - 0,05? g - pleśni Penicilum Candidum - 12 kropel podpuszczki mikrobiologiczna (zgodnie z dawkowaniem producenta) - ?g - sól niejodowana Receptura: - mleko powoli podgrzane do 32C - dodany chlorek wapnia (rozpuszczony) - bakterie startowe MST i pleśnie, wymieszane i zostawione na 90' - po tym podgrzane ponownie do 32C i dodana podpuszczka (rozpuszczona), zamieszane i zostawione na 45' do utworzenia skrzepu - skrzep pocięty w kostkę ok 2x2 cm i pod kątem i zostawione na 15' - zamieszane i bez czekania skrzep przełożony wraz z serwatką do foremek W12 - przekręciłem od raz na podkładu po wypełnieniu foremek - po kolejnych 30' przekręcone w formie na dno - kolejne przekręcenie po 2h , zostawione w formach na 20h (w połowie jeszcze obróciłem) - po tym czasie natarte solą (2 g na 100 g sera) w dwóch partiach, jednego nasmarowałem jeszcze popiołem - suszone przez noc w temp pokojowej - trzymane w pojemniku z dziurkami na górnej półce w lodówce Przy okazji już coś się dzieje w gorgonzoli. Porobiłem dziurki, żeby natlenić środek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 #27. Caciotta 27.01.2022 Wydajność: 1100 g Surowce: - 10 l - Mleko "Świeże" 3,2% (Piątnica) - 1,84 g - chlorek wapnia - 1 g - bakterie mezofilno-termofilne (MST) - 21 kropel podpuszczki mikrobiologicznej (zgodnie z dawkowaniem producenta) Receptura: - mleko powoli podgrzane do 33C - dodany chlorek wapnia (rozpuszczony) - bakterie startowe MST, wymieszane i zostawione na 40' - po tym podgrzane do 38C i dodana podpuszczka (rozpuszczona), zamieszane i zostawione na 50' do utworzenia skrzepu - skrzep pocięty w kostkę ok 1x1cm i pod kątem i zostawione na 5' - potem skrzep pocięty rózgą na kawałki wielkości grochu i zostawione na 5' - podgrzane w ciągu 30 ' do 44C, cały czas mieszane i zostawione na 10' - serwatka odsączona do poziomu ziarna i przełożone rękami do formy, przekręcone od razu praktycznie - ser trzymany w garnku na parze w temp 52-57C przez 60 minut, przekręcony w trakcie - po tym zostawiony na noc w formie w temp pokojowej, przekręcany parę razy - trzymany w solance 6h/1kg sera, górna warstwa posypana solą, przekręcony po 3h - suszenie do skórki w temp pokojowej, potem nałożę polioctan i dojrzewane w kegeratorze 8C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) #28. Buttermilk Blue 09.02.2022 Wydajność: 1380 g Kolejny serek z niebieską pleśnią. Surowce: - 5 l - Mleko "Świeże" 3,2% (Piątnica) - 2 l - Maślanka wiejska naturalna (Koło) - 0,5 l Śmietanka łowicka tortowa 36% - 0,8 g - chlorek wapnia - 0,4 g - pleśni Penicilum Roqueforti PV - 13 kropel podpuszczki mikrobiologicznej - 41g - sól niejodowana Receptura: - mleko, maślanka i śmietanka powoli podgrzane do 33C - dodany chlorek wapnia (rozpuszczony) - dodana pleśń (wcześniej moczona kilkanaście minut w 50 ml wody, wymieszane i zostawione na 60' - dodana podpuszczka (rozpuszczona), zamieszane i zostawione na 60' do utworzenia skrzepu - skrzep pocięty w kostkę ok 2x2 cm i pod kątem i zostawione na 5' - powolne mieszanie przez 10 minut - zostawione na 10 minut - odlana serwatka do poziomu ziarna, zamieszane żeby rozkleić ziarno - przełożone chochlą do formy W14 - przekręcone po 15 minutach i znów po 15 minutach, potem jeszcze kilka razy przez następne 5h i zostawione na noc w formie - po tym natarte solą 3% wagi sera w 2 partiach. Trzymane w formie, druga partia po 10-12 h i znów zostawione na noc - następnie wytarte ręcznikiem papierowym i dojrzewane w pudełku z dziurkami w lodówce na górnej półce. Notatki - skrzep po 60' wyglądał na bardzo mocny, po pokrojeniu również. Jednak po zamieszaniu rozpadł się praktycznie całkowicie. Myślałem, że będzie do wylania - serwatki udało się odlać ledwie 1l, na szczęście przy przekładaniu do formy skrzep nie uciekał dziurkami - było trochę trudności przy przekręceniu na podkład, ale chyba będzie dobrze Edytowane 10 Lutego 2022 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się