sziszi Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka. Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka.Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Teoretycznie zbyt zasadowa woda, oraz wypłukiwanie tanin z łuski poprzez zbyt długie wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka.Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Teoretycznie zbyt zasadowa woda' date=' oraz wypłukiwanie tanin z łuski poprzez zbyt długie wysładzanie.[/quote'] acha, czyli to nie problem chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Jak nawalisz chmielu tyle co ja do swojego pilsa to też będziesz czuł taką odkładającą się goryczkę a i będzie jeszcze piołunowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Może być z polifenoli wypłukanych ze słodu albo z chmielu, może być z drożdży (goryczka białkowa). Może być z marnego jakościowo chmielu. I oczywiście jak wszystkie inne wady piwa może pochodzić z infekcji. Był jakiś artykuł piwoznawcy na ten temat, ale już nie opamiętam który to: http://piwoznawcy.pl/czytelnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się