sziszi Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka. Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka.Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Teoretycznie zbyt zasadowa woda, oraz wypłukiwanie tanin z łuski poprzez zbyt długie wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka.Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Teoretycznie zbyt zasadowa woda' date=' oraz wypłukiwanie tanin z łuski poprzez zbyt długie wysładzanie.[/quote'] acha, czyli to nie problem chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Jak nawalisz chmielu tyle co ja do swojego pilsa to też będziesz czuł taką odkładającą się goryczkę a i będzie jeszcze piołunowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Może być z polifenoli wypłukanych ze słodu albo z chmielu, może być z drożdży (goryczka białkowa). Może być z marnego jakościowo chmielu. I oczywiście jak wszystkie inne wady piwa może pochodzić z infekcji. Był jakiś artykuł piwoznawcy na ten temat, ale już nie opamiętam który to: http://piwoznawcy.pl/czytelnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi