Jump to content

Pierwszy post, piąta warka, podejście do Imperial Stout

kr0lik

Recommended Posts

Witam wszystkich, 

Przeczytałem już masę wątków więc czas napisać coś od siebie – zacząłem od wspólnego warzenia razem z doświadczonym piwowarem, co dało masę praktyki na start. Potem 3 samodzielne warki i plany na kolejne, bo sprawia mi to coraz większą frajdę. Sprzęt to duża emalia, chłodnica zanurzeniowa, palnik gazowy i Beersmith. Ale z chęci zaoszczędzenia czasu intensywnie przeglądam wątki usprawnień sprzętowych.

W zeszłym tygodniu uwarzyłem Espresso stout wg. przepisu z forum (https://www.piwo.org/forums/topic/5046-espresso-stout-stout-kawowy/) a w następnym przymierzam się do wykorzystania gęstwy do Imperial Coffee Stout (http://www.blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura), choć raczej bez laktozy i z kawą do kotła na ost 5 minut gotowania. Wszelkie wskazówki mile widziane :)  Do usłyszenia!!

25 minut temu, kr0lik napisał:

Wszelkie wskazówki mile widziane

Jednej i to kluczowej rzeczy brakuje mi w spisie Twojego sprzętu do warzenia Imperiala. Urządzenia do kontroli temperatury fermentacji.

Hmm, do dyspozycji mam piwnice - stała temp 19C i tu zazwyczaj fermentuję. Może być też garaż - o 1-2C chłodniejszy, choć z możliwymi większymi wahaniami (otwarte drzwi).

Obecny Espresso Stout kończy burzliwą właśnie w 19C (drożdże US-05). Coś powinienem zmienić ?

12 minut temu, kr0lik napisał:

Hmm, do dyspozycji mam piwnice - stała temp 19C i tu zazwyczaj fermentuję.

Do imperiala na us05 to za wysoko. Drożdże dostaną szajby i w pierwszych dniach polecą na 24 stopnie, a później temperatura zacznie spadać i będą miały problemy z dofermentowaniem i może wyjść ulep, albo co gorsza granaty. Najtańszy sposób kontroli temperatury to  komora styropianowa i zamrożone wkłady.

Posłuchaj tego.

I tego

3 hours ago, Gawron said:

Do imperiala na us05 to za wysoko. Drożdże dostaną szajby i w pierwszych dniach polecą na 24 stopnie, a później temperatura zacznie spadać i będą miały problemy z dofermentowaniem i może wyjść ulep, albo co gorsza granaty. Najtańszy sposób kontroli temperatury to  komora styropianowa i zamrożone wkłady.

Posłuchaj tego.

Wielkie dzięki za materiały!