kr0lik Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 Witam wszystkich, Przeczytałem już masę wątków więc czas napisać coś od siebie – zacząłem od wspólnego warzenia razem z doświadczonym piwowarem, co dało masę praktyki na start. Potem 3 samodzielne warki i plany na kolejne, bo sprawia mi to coraz większą frajdę. Sprzęt to duża emalia, chłodnica zanurzeniowa, palnik gazowy i Beersmith. Ale z chęci zaoszczędzenia czasu intensywnie przeglądam wątki usprawnień sprzętowych. W zeszłym tygodniu uwarzyłem Espresso stout wg. przepisu z forum (https://www.piwo.org/forums/topic/5046-espresso-stout-stout-kawowy/) a w następnym przymierzam się do wykorzystania gęstwy do Imperial Coffee Stout (http://www.blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura), choć raczej bez laktozy i z kawą do kotła na ost 5 minut gotowania. Wszelkie wskazówki mile widziane Do usłyszenia!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 25 minut temu, kr0lik napisał: Wszelkie wskazówki mile widziane Jednej i to kluczowej rzeczy brakuje mi w spisie Twojego sprzętu do warzenia Imperiala. Urządzenia do kontroli temperatury fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr0lik Posted November 4, 2020 Author Share Posted November 4, 2020 Hmm, do dyspozycji mam piwnice - stała temp 19C i tu zazwyczaj fermentuję. Może być też garaż - o 1-2C chłodniejszy, choć z możliwymi większymi wahaniami (otwarte drzwi). Obecny Espresso Stout kończy burzliwą właśnie w 19C (drożdże US-05). Coś powinienem zmienić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 12 minut temu, kr0lik napisał: Hmm, do dyspozycji mam piwnice - stała temp 19C i tu zazwyczaj fermentuję. Do imperiala na us05 to za wysoko. Drożdże dostaną szajby i w pierwszych dniach polecą na 24 stopnie, a później temperatura zacznie spadać i będą miały problemy z dofermentowaniem i może wyjść ulep, albo co gorsza granaty. Najtańszy sposób kontroli temperatury to komora styropianowa i zamrożone wkłady. Posłuchaj tego. I tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr0lik Posted November 4, 2020 Author Share Posted November 4, 2020 3 hours ago, Gawron said: Do imperiala na us05 to za wysoko. Drożdże dostaną szajby i w pierwszych dniach polecą na 24 stopnie, a później temperatura zacznie spadać i będą miały problemy z dofermentowaniem i może wyjść ulep, albo co gorsza granaty. Najtańszy sposób kontroli temperatury to komora styropianowa i zamrożone wkłady. Posłuchaj tego. Wielkie dzięki za materiały! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now