kr0lik Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Witam wszystkich, Przeczytałem już masę wątków więc czas napisać coś od siebie – zacząłem od wspólnego warzenia razem z doświadczonym piwowarem, co dało masę praktyki na start. Potem 3 samodzielne warki i plany na kolejne, bo sprawia mi to coraz większą frajdę. Sprzęt to duża emalia, chłodnica zanurzeniowa, palnik gazowy i Beersmith. Ale z chęci zaoszczędzenia czasu intensywnie przeglądam wątki usprawnień sprzętowych. W zeszłym tygodniu uwarzyłem Espresso stout wg. przepisu z forum (https://www.piwo.org/forums/topic/5046-espresso-stout-stout-kawowy/) a w następnym przymierzam się do wykorzystania gęstwy do Imperial Coffee Stout (http://www.blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura), choć raczej bez laktozy i z kawą do kotła na ost 5 minut gotowania. Wszelkie wskazówki mile widziane Do usłyszenia!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 25 minut temu, kr0lik napisał: Wszelkie wskazówki mile widziane Jednej i to kluczowej rzeczy brakuje mi w spisie Twojego sprzętu do warzenia Imperiala. Urządzenia do kontroli temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr0lik Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Hmm, do dyspozycji mam piwnice - stała temp 19C i tu zazwyczaj fermentuję. Może być też garaż - o 1-2C chłodniejszy, choć z możliwymi większymi wahaniami (otwarte drzwi). Obecny Espresso Stout kończy burzliwą właśnie w 19C (drożdże US-05). Coś powinienem zmienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 12 minut temu, kr0lik napisał: Hmm, do dyspozycji mam piwnice - stała temp 19C i tu zazwyczaj fermentuję. Do imperiala na us05 to za wysoko. Drożdże dostaną szajby i w pierwszych dniach polecą na 24 stopnie, a później temperatura zacznie spadać i będą miały problemy z dofermentowaniem i może wyjść ulep, albo co gorsza granaty. Najtańszy sposób kontroli temperatury to komora styropianowa i zamrożone wkłady. Posłuchaj tego. I tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr0lik Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 3 hours ago, Gawron said: Do imperiala na us05 to za wysoko. Drożdże dostaną szajby i w pierwszych dniach polecą na 24 stopnie, a później temperatura zacznie spadać i będą miały problemy z dofermentowaniem i może wyjść ulep, albo co gorsza granaty. Najtańszy sposób kontroli temperatury to komora styropianowa i zamrożone wkłady. Posłuchaj tego. Wielkie dzięki za materiały! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się