NorbertBM Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Cześć, Mam prośbę do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów o ocenę receptury. Wg poniższej warzyłem w garze (mam za sobą 22 warki, w większości bardzo udane), ale pierwszy raz w weekend testuję nowy nabytek (GF30) i chciałbym upewnić się do poprawności wyliczenia składników przez apkę. Zasyp: Słód pilzneński 5 kg Słód Pale Ale 2 kg Słód Monachijski 0,3 kg Zacieranie: 64 st. 60' 72 st. 10' 77' st. stop Chmiel: Cascade 10g 60' Citra 50g 50' Citra 20g 30' Chmielenie na zimno (3 dni): Citra 60g Columbus 20g Centennial 10g Drożdże FM 52 (ze startera) Wg apki GF: Woda do zacierania: 23,21 L Wysładzanie: 10,63 L Czy wg Was receptura jest poprawna, w tym wyliczona woda do kotła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Nie chce mi się tej receptury wrzucać do aplikacji GF ale jeśli podaje Ci tyle wody to tyle jej użyj. Ja zaokrąglam wodę w górę (w Twoim przypadku dałbym 23,5 i 11 litrów) i ustawiam straty na 3 litry zamiast 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbertBM Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 W dniu 4.11.2020 o 21:42, nike21 napisał: Nie chce mi się tej receptury wrzucać do aplikacji GF ale jeśli podaje Ci tyle wody to tyle jej użyj. Ja zaokrąglam wodę w górę (w Twoim przypadku dałbym 23,5 i 11 litrów) i ustawiam straty na 3 litry zamiast 2. Dzięki, wyszło całkiem nieźle. 20L brzeczki nastawnej przy 16 Brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 9 minut temu, NorbertBM napisał: Dzięki, wyszło całkiem nieźle. 20L brzeczki nastawnej przy 16 Brix. Nieźle? Z ponad 7kg 20l 16blg? Powiedział bym że słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 16 minut temu, NorbertBM napisał: Dzięki, wyszło całkiem nieźle. 20L brzeczki nastawnej przy 16 Brix Ja w niedzielę 20l 17blg z 6.5 kg , i też na GF30 z tym że raz po raz mieszałem zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbertBM Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 23 godziny temu, witur napisał: Ja w niedzielę 20l 17blg z 6.5 kg , i też na GF30 z tym że raz po raz mieszałem zacier Hmm... niby też mieszałem podobnie, ale faktycznie niższe parametry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) Wyszło Ci ok 65% wydajności na zacieraniu. Kiepsko Panie... Sam śrutujesz czy zamawiasz słód śrutowany? Jakieś modyfikacje kociołka masz dołożone czy jedziesz na serii? Edytowane 10 Listopada 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 GF pewnie jak jego "podróby" trzeba wyczuć, na royalu też kilka pierwszych warek miałem opłakaną wydajność, a 65% to nie tak strasznie źle, różnica 1 kg słodu użytego do zacierania to raptem parę złotych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbertBM Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 3 godziny temu, nike21 napisał: Wyszło Ci ok 65% wydajności na zacieraniu. Kiepsko Panie... Sam śrutujesz czy zamawiasz słód śrutowany? Jakieś modyfikacje kociołka masz dołożone czy jedziesz na serii? O kurka... to faktycznie mizeria Zamawiam już śrutowany, sprzęt seryjny bez żadnych dodatków. ps. czy szybkość przepływu przez pompę podczas zacierania również ma wpływ na wydajność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Być może śruta zbyt gruba i wysładzanie za szybkie... Najlepiej mieć drobniejszą śrutę i dodatkową siatkę na dolnym sicie. Wtedy lepiej się wypłukują cukry i wysładzanie jest wolniejsze. Szybkość przepływu nie ma znaczenia. Przez młóto i tak przepływa tyle samo cieczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 21 godzin temu, nike21 napisał: Być może śruta zbyt gruba i wysładzanie za szybkie.. Na ile śrutujesz jak można wiedzieć ? Ja na 0,85 i trochę resztek młota mam w brzeczce i jak zaczyna się gotować to zbieram z góry sitkiem razem z szumowinami , chyba musiał bym zaopatrzyć się w dodatkowe sito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Ja mam gniotownik od Patryka i szczelinę ustawioną na 1,1 mm. Tylko ja mam dodatkową siatkę na dolnym sicie, która spowalnia wysładzanie. Zazwyczaj trwa ono 15-20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 16 minut temu, nike21 napisał: Ja mam gniotownik od Patryka i szczelinę ustawioną na 1,1 mm. Tylko ja mam dodatkową siatkę na dolnym sicie, która spowalnia wysładzanie. Zazwyczaj trwa ono 15-20 minut. Też używam gniotownika od Patryka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się