Skocz do zawartości

IPA - pierwsza warka na Grainfather


NorbertBM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam prośbę do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów o ocenę receptury.

Wg poniższej warzyłem w garze (mam za sobą 22 warki, w większości bardzo udane), ale pierwszy raz w weekend testuję nowy nabytek (GF30) i chciałbym upewnić się do poprawności wyliczenia składników przez apkę.

 

Zasyp:

Słód pilzneński 5 kg

Słód Pale Ale 2 kg

Słód Monachijski 0,3 kg

 

Zacieranie:

64 st. 60'

72 st. 10'

77' st. stop

 

Chmiel:

Cascade 10g 60'

Citra 50g 50'

Citra 20g 30'

 

Chmielenie na zimno (3 dni):

Citra 60g

Columbus 20g

Centennial 10g

 

Drożdże FM 52 (ze startera)

 

Wg apki GF:

Woda do zacierania: 23,21 L

Wysładzanie: 10,63 L

 

Czy wg Was receptura jest poprawna, w tym wyliczona woda do kotła ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chce mi się tej receptury wrzucać do aplikacji GF ale jeśli podaje Ci tyle wody to tyle jej użyj. Ja zaokrąglam wodę w górę (w Twoim przypadku dałbym  23,5 i 11 litrów) i ustawiam straty na 3 litry zamiast 2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 4.11.2020 o 21:42, nike21 napisał:

Nie chce mi się tej receptury wrzucać do aplikacji GF ale jeśli podaje Ci tyle wody to tyle jej użyj. Ja zaokrąglam wodę w górę (w Twoim przypadku dałbym  23,5 i 11 litrów) i ustawiam straty na 3 litry zamiast 2.

Dzięki, wyszło całkiem nieźle.

20L brzeczki nastawnej przy 16 Brix.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, NorbertBM napisał:

Dzięki, wyszło całkiem nieźle.

20L brzeczki nastawnej przy 16 Brix

 

Ja w niedzielę 20l 17blg z 6.5 kg , i też na GF30 z tym że raz po raz mieszałem zacier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło Ci ok 65% wydajności na zacieraniu. Kiepsko Panie... Sam śrutujesz czy zamawiasz słód śrutowany? Jakieś modyfikacje kociołka masz dołożone czy jedziesz na serii? 

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, nike21 napisał:

Wyszło Ci ok 65% wydajności na zacieraniu. Kiepsko Panie... Sam śrutujesz czy zamawiasz słód śrutowany? Jakieś modyfikacje kociołka masz dołożone czy jedziesz na serii? 

O kurka... to faktycznie mizeria :/

Zamawiam już śrutowany, sprzęt seryjny bez żadnych dodatków.

 

ps. czy szybkość przepływu przez pompę podczas zacierania również ma wpływ na wydajność ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może śruta zbyt gruba i wysładzanie za szybkie... Najlepiej mieć drobniejszą śrutę i dodatkową siatkę na dolnym sicie. Wtedy lepiej się wypłukują cukry i wysładzanie jest wolniejsze. 

 

Szybkość przepływu nie ma znaczenia. Przez młóto i tak przepływa tyle samo cieczy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, nike21 napisał:

Być może śruta zbyt gruba i wysładzanie za szybkie..

Na ile śrutujesz jak można wiedzieć ?  Ja  na 0,85 i trochę resztek młota mam w brzeczce  i jak zaczyna się gotować to zbieram z góry sitkiem razem z szumowinami , chyba musiał bym zaopatrzyć się w dodatkowe sito

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, nike21 napisał:

Ja mam gniotownik od Patryka i szczelinę ustawioną na 1,1 mm. Tylko ja mam dodatkową siatkę na dolnym sicie, która spowalnia wysładzanie. Zazwyczaj trwa ono 15-20 minut.

Też używam gniotownika od Patryka ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.