Szagi Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Witam, Na wstępie: już wiem, że nie jest to prawidłowe (wyszło to przy okazji innych rozmów na tym forum). Mam za sobą 5 warek z czego dwóch (chyba przez przypadek) nie zepsułem w ten sposób bo były całkiem jasne i OK. Ostatnie 3 (2x A'la Witbier + IPA) niestety wrzucałem ekstrakty na dużym ogniu i wszystkie wyszły mega ciemne. Pytanie jest takie: Jaki efekt oprócz przyciemnienia pojawia się po lekkim skarmelizowaniu ekstraktu poprzez dodanie go na pełnym gazie? Zastanawiam się czy coś się tam nie wytrąca albo jakieś cukry nie stają się np niefermentowalne? Czy takie piwo nie staje się w jakiś sposób szkodliwe np? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Wszyściutko o karmelizacji cukrów. http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm msto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się