Skocz do zawartości

Czy drożdże mogą dofermentować cukier w butelkach i nagazować piwo dopiero po paru miesiącach?


Mafciej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Sytuacja wygląda następująco: rok temu miałem epizod z dosyć częstym wyrobem piwa, natomiast przestałem na długi czas. Ostatnia moja warka była prawdopodobnie równo rok temu. Wydawało mi się, że była zakażona, ponieważ rureczka przez dosyć krótki czas dawała o sobie znać, a przy próbie nagazowania glukozą w butelkach i zakapslowaniu, po około miesiącu nagazowanie było bardzo niskie. Było w tym jednak coś dziwnego, ponieważ często patrzyłem, jak przebiega każda część fermentacji i na burzliwej było widać, że drożdże bardzo ładnie ruszyły, dobrze się namnożyły i widać było bąbelki na samej warstwie piwa. Później stworzyła się też ładna piana. Uznałem jednak, że coś musiało się złego stać, jeśli po miesiącu (a może i nawet trochę dłużej) piwo w butelkach dalej nie jest nagazowane, tylko że zapomniałem piwa wylać i tak sobie leżało w butelkach w piwnicy przez rok. Zamówiłem sobie przedwczoraj składniki na nowe piwo, ale w końcu chciałem zrobić porządek z tym starym. Ciekawość jednak wygrała i przed egzekucją nalałem sobie jedną butelkę do szklanki. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem ładnie nagazowane i klarowne piwo. W zapachu głównie wychodzą estry, ponieważ trzymałem je na początku w trochę za wysokiej temperaturze, ale generalnie - piwo nie śmierdzi. Spróbowałem je również i, może jest minimalnie kwaskawe, ale raczej nie jest to żadna bakteria, ani nic z tych rzeczy. W butelce niczego nie zauważyłem, na dnie osad z drożdży, widoczne w nim małe dziureczki od fermentowania i kilka malutkich fragmentów chmielu, ale nic poza tym. Przy szyjce czysto. Moje pytanie jest więc następujące, czy faktycznie drożdże mogły "dojść do siebie" w jakiś sposób i dopiero po paru miesiącach dofermentować to, co faktycznie im dorzuciłem do butelek? A może jest to w sumie całkiem normalna sprawa? Czy może jednak to prędzej pleśń, albo coś w tym stylu, dogazowała piwo i lepiej tego nie ruszać? Dodam, że były to zwykłe US-05. Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Mafciej napisał:

Witam wszystkich! Sytuacja wygląda następująco: rok temu miałem epizod z dosyć częstym wyrobem piwa, natomiast przestałem na długi czas. Ostatnia moja warka była prawdopodobnie równo rok temu. Wydawało mi się, że była zakażona, ponieważ rureczka przez dosyć krótki czas dawała o sobie znać, a przy próbie nagazowania glukozą w butelkach i zakapslowaniu, po około miesiącu nagazowanie było bardzo niskie. Było w tym jednak coś dziwnego, ponieważ często patrzyłem, jak przebiega każda część fermentacji i na burzliwej było widać, że drożdże bardzo ładnie ruszyły, dobrze się namnożyły i widać było bąbelki na samej warstwie piwa. Później stworzyła się też ładna piana. Uznałem jednak, że coś musiało się złego stać, jeśli po miesiącu (a może i nawet trochę dłużej) piwo w butelkach dalej nie jest nagazowane, tylko że zapomniałem piwa wylać i tak sobie leżało w butelkach w piwnicy przez rok. Zamówiłem sobie przedwczoraj składniki na nowe piwo, ale w końcu chciałem zrobić porządek z tym starym. Ciekawość jednak wygrała i przed egzekucją nalałem sobie jedną butelkę do szklanki. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem ładnie nagazowane i klarowne piwo. W zapachu głównie wychodzą estry, ponieważ trzymałem je na początku w trochę za wysokiej temperaturze, ale generalnie - piwo nie śmierdzi. Spróbowałem je również i, może jest minimalnie kwaskawe, ale raczej nie jest to żadna bakteria, ani nic z tych rzeczy. W butelce niczego nie zauważyłem, na dnie osad z drożdży, widoczne w nim małe dziureczki od fermentowania i kilka malutkich fragmentów chmielu, ale nic poza tym. Przy szyjce czysto. Moje pytanie jest więc następujące, czy faktycznie drożdże mogły "dojść do siebie" w jakiś sposób i dopiero po paru miesiącach dofermentować to, co faktycznie im dorzuciłem do butelek? A może jest to w sumie całkiem normalna sprawa? Czy może jednak to prędzej pleśń, albo coś w tym stylu, dogazowała piwo i lepiej tego nie ruszać? Dodam, że były to zwykłe US-05. Pozdrawiam :)

 

Zdarza się, że piwo nagazuje się do zakładanego poziomu dopiero po kilku miesiącach - szczególnie, jeśli jest to piwo mocne i/lub długo trzymane w fermentorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.