george1255 Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Cześć. Potrzebuje porady nt wiercenia w emalii. Chcę zamontować termometr e bocznej ścianie. Mam kociołek lidlowy. Jak to ogarnąć aby garnek posłużył jeszcze przez dłuższy czas? Co zrobić jak odprysnie emalia? Jakie wiertło użyć? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Ciężko... Lepiej odpuścić sobie bo można uszkodzić i zacznie rdzewieć... A jak musisz to weź wiertła z kobaltem i wierć sobie np otwór 2mm później rozwierc na 4, później na 6, 10, 12 itpWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 Ech, kiedyś się w to bawiłem. Generalnie lipa. Emalia to niewdzięczny materiał do obróbki, prawie na 100% będą odpryski przy wierceniu. Z doświadczenia powiem, że szkoda czasu, szkoda nerwów i szkoda garnka. Jak się uprzesz, to możesz spróbować. Odpryski musisz uzupełnić emalią dopuszczoną do kontaktu z żywnością. Jest taka, zwie się Famoksyd, ale droga w ch... więc nie wiem czy gra jest warta świeczki. Do czego używasz tego garnka? Zacieranie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
george1255 Posted November 24, 2020 Author Share Posted November 24, 2020 Zrobiłem do kociołka CraftbeerPi, mieszadło i tak sobie warze. Jako czujnik używam Ds18b20, jednak często wplątuje mi się w mieszało. Dlatego chciał boczny otwór i dobrać dłuższą gilzę z PT100 bo jest podobno dokładniejszy. Jeżeli nie wiercenie to taki montaż jak w załączniku. ktoś spotkał się z taką gilzą? Czy zwykła prosta gilza sięgająca połowy garnka przy ściance też wystarczy bez zbędnego kombinowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted November 25, 2020 Share Posted November 25, 2020 Prosta przy brzegu garnka wystarczy. Tylko będziesz miał problem/nie problem z pokrywką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 W dniu 24.11.2020 o 15:25, george1255 napisał: Czy zwykła prosta gilza sięgająca połowy garnka przy ściance też wystarczy bez zbędnego kombinowania? Dokładnie tak jak pisze @yoshko, takie rozwiązanie wystarczy Jak chcesz mieć pewność pomiaru, to dodatkowo zaizoluj garnek matą zagrzejnikową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmk1 Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 36 minut temu, Piwosz86 napisał: Dokładnie tak jak pisze @yoshko, takie rozwiązanie wystarczy Jak chcesz mieć pewność pomiaru, to dodatkowo zaizoluj garnek matą zagrzejnikową. Jakiej grubości matę termoizolacyjną polecasz? Jak efekty stosowania takiej maty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 (edited) Tracisz mniej na temperaturze zacieru podczas przerwy. Edited November 26, 2020 by yoshko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 (edited) Godzinę temu, tmk1 napisał: Jakiej grubości matę termoizolacyjną polecasz? Jak efekty stosowania takiej maty? Grubości są różne, wiadomo że jak kupisz cieńszą, to wystarczy owinąć garnek kilka razy i będzie OK. Ja mam taką 3 mm, owinięte ze trzy razy, tą srebrną stroną w kierunku garnka. Chodzi o ekranowanie, żeby ciepło odbijało się od maty i nie uciekało "w powietrze" Bez izolacji temperatura brzeczki przy ściance garnka zawsze będzie ciut niższa niż w środku. Różnicę można zniwelować izolując garnek. Wtedy temp brzeczki w miarę równo się rozkłada w całym garnku. Dodatkowo plusem jest to, że ta temp nie będzie tak szybko spadać. Edited November 26, 2020 by Piwosz86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmk1 Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 O efekty pytałem bardziej pod kątem czy ktoś badał ile mniej temperaturka spada, ew. szybciej wzrasta przy ogrzewaniu elektrycznym automatycznym akurat w piątek przyjdzie mi taka mata 3mm i będę sprawdzał z ciekawości przy moim garnku z automatyczną regulacją temp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 (edited) 1 godzinę temu, tmk1 napisał: O efekty pytałem bardziej pod kątem czy ktoś badał ile mniej temperaturka spada Osobiście nie badałem tego ale wiem z wielu opinii innych piwowarów, że taka izolacja gara robi różnicę. Do tego stopnia, że z powodzeniem raciera się "na lenia", gdzie przez godzinę temperatura potrafi spaść zaledwie o 1 - 2 stopnie Podgrzewanie też idzie dużo szybciej, bo mniej ciepła ucieka na zewnątrz. Edited November 26, 2020 by Piwosz86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
george1255 Posted November 26, 2020 Author Share Posted November 26, 2020 Dokładnie tak jak pisze [mention=8031]yoshko[/mention], takie rozwiązanie wystarczy Jak chcesz mieć pewność pomiaru, to dodatkowo zaizoluj garnek matą zagrzejnikową.Gar mam ocieplony 1cm pianka jaka stosuję do ocieplania kegów i kolumn jeden z wiodących producentów destylatorów, więc raczej się zna :-) Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now