scooby_brew Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) Właśnie smakuje mojego klona Blue Moon i porównuję to z oryginałem. Oto moja receptura: 0.5 kg płatków owsianych 2 kg słód pszenny biały 2.5 kg słód 2-rzędowy jasny 30 g chmieli Hallertauer Mittlefruch, 60 min 15 g chmieli Hallertauer Mittlefruch, 5 min 1 łyżeczka mchu irlandskiego 5 min 1 łyżeczka skórki pomarańcza (słodki zest) 5 min 1 łyżeczka nasion koreandry 5 min drożdże US-05 Kolor: mój klon jest nieco jaśniejszy i mniej mętny. Zapach: identyczny, głównie czuć pomarańcze Smak: Blue Moon jest bardziej słodki od mojego klona. Mój klon jest bardziej wytrawny. W oryginale wyraźnie czuć słodkimi pomarańczami, moje pomarańcze są mniej słodkie, bardziej kwaskowe (pewnie z powodu wytrawności piwa). W sumie mój klon jest bardzo smaczny, ale nie nazwał bym to tym samym piwem, to trzeba uwarzyć ponownie. Ale jak na pierwszą próbę wyszło bardzo podobne. Podejrzewam teraz, że w recepturze oryginału jest mała ilość słodu karamelowego albo może miodowego (honey malt). To by dało różnicę w słodkości i kolorze. Albo może inne drożdże o mniejszej flokulacji i atenacji? To by dało piwo bardziej słodkie i mętne, ale chyba nie zmieniło by koloru. Drożdże w oryginale to z pewnością nie są typowe drożdże pszenne, nie ma tu gozdzików-bananów, to są drożdże bardziej czyste typu angielskie/amerykańskie Ale. Edytowane 5 Listopada 2011 przez scooby_brew Kamilo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Piłem to piwo w Liverpool'u dwa tygodnie temu z kija, generalnie bardzo dziwny wit. Bardzo pomarańczowy i słodki. Bardzo mi smakował, ale... Moim zdaniem, może on być warzony inaczej, na przykład poprzez szybsze zakończenie fermentacji i sztuczne zmętnianie. Nie wyobrażam sobie uzyskanie takiego stopnia słodkości przy piwowarstwie domowym, poza tym drożdże były w zawiesinie w beczce, i zawsze identycznie mętne, nie wiem czy to jest możliwe do uzyskania naturalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Podejrzewam teraz, że w recepturze oryginału jest mała ilość słodu karamelowego albo może miodowego (honey malt). Co to jest? Nigdy u nas się nie spotkałem z taką nazwą. Jest to nazwa jakiegoś karmelowego czy na prawdę ma jakiś związek z miodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Podejrzewam teraz' date=' że w recepturze oryginału jest mała ilość słodu karamelowego albo może [b']miodowego[/b] (honey malt). Co to jest? Nigdy u nas się nie spotkałem z taką nazwą. Jest to nazwa jakiegoś karmelowego czy na prawdę ma jakiś związek z miodem? Najbliższy słód od nas to Melanoidowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Tutaj jest inny klon: Goose Island Honker?s Ale. W smaku i zapachu tego piwa wyraźnie czuć chmiel Styrian Goldings i bardzo lekki posmak palonego. Na stronie producenta znalazłem składniki: słód 2-rzędowy, słód pszenny, caramel/crystal i palony. Chmiel: 100% Styrian Goldings. Styl piwa jest "English Style Bitter", więc drożdże angielskie. IBU: 30, ABV: 4.5%. http://www.gooseisla...er_s_ale/17.php Uwarzyłem coś takiego: 8 lbs 2-rzędowy jasny 1 lb słód pszenny 0.5 lb crystal 60 2 oz. palony 1.25 oz. Styrian Goldings 60 min 1. oz. Styrian Goldings 10 min Drożdże: Nottingham To piwo uznałem za sklonowane - i to za pierwszym razem, co się rzadko przytrafia. Smak, zapach, wszystko jest takie same. Wydaje mi się nawet, że przez przypadek trafiłem na dokładnie te same drożdże (Nottingham są popularne wśród browarów). Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 scooby, szukajac w sieci bitterow znalazlem przypadkim taki przepis na klona goose... http://byo.com/stories/recipeindex/article/recipes/99-english-bitter-a-pale-ale/2415-goose-island-honkers-ale-clone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Ale z ekstraktami ten klon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 ups, te anglosaskie miary... wydawało mi się że ekstrakt to jest raczej do refermentacji a warzenie oparte na słodach ale wrzuciłem miary w kalkulator i cała prawda wyszła na jaw tak swoją drogą ciekawy jestem tego bittera i gratuluję udanego sklonowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Clone Brews proponuje coś takiego: Samuel Adams Boston Lager Boston Beer Company, Boston, Massachusetts, U.S.A. This popular golden Pilsner-type lager uses 100 percent Noble hops. It has a hoppy, floral aroma with some malt leading into a soft, malty mouthfeel that hints at sweetness. This well-balanced flagship beer of the Boston Beer Company lingers with a complex, dry finish. Yield: 5 gallons (18.9 L) Final gravity: 1.011-1.013 SRM 9.5 Original gravity: 1.049-1.052 IBU 35 4.9% alcohol by volume All-grain Method: Boston Beer uses a decoction mash but a two stage infusion mash will be fine. Mash 9 lb. (4.1 kg) US 2-row pale malt with the specialty grain at 122°F (50°C) for 30 minutes and 150°F (65.5°C) for 60 minutes. Add 7 HBU (22% less than the extract recipe) of bittering hops for 90 minutes of the boil. Add the flavor hops and Irish moss for the last 15 minutes of the boil and the aroma hops for the last 2 minutes. 2 oz. (57 g) Tettnanger @ 4.5% AA (9 HBU) (bittering hop) ? oz. (14 g) Hallertauer Mittelfrüh (flavor hop) ? oz. (14 g) Tettnanger (aroma hop) 1st choice: Wyeast's 2206 Bavarian lager yeast (Ferment at 47-52° [8-11°C]) 2nd choice: Wyeast's 2124 Bohemian lager yeast (Ferment at 47-52° [8-11°C]) Ferment in the primary fermenter 5-7 days or until fermentation slows, then siphon into the secondary fermenter and add: ? oz. (7 g) Hallertauer Mittelfrüh (dry hop) Tez chcę w tym sezonie zrobic coś a'la Boston Lager - zakupiłem hallertau mittelfruh ale nigdzie nie ma tettnanger'a. Przeczytałem tu http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Tettnang_Tettnanger ze niemiecka odmiana jest bardzo zbliżona do saaz. Natomiast to co Amerykanie nazywaja tettnanger to jest pochodna fuggle. Wie ktoś może jaka odmiane używaja w Bostonie? Ja pamiętam ale'owy smak tego piwa, częściowo pewnie od drożdży amerykańskich ale chyba też trochę od chmielu co by wskazywalo na "american tettnanger"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Nigdy nie uwarzyłem tego piwa głównie dlatego że narazie mam kilka innych projektów na "ogniu". Jednak gdy będę miał szansę, to napewno spróbuję zklonować Punk IPA. To piwo wybrałem dlatego że piwo mi smakuje, ma łatwo dostępne składniki i na stronie browaru jest trochę informacji na temat piwa. Zasyp: 100% Marris Otter OG: 1.053 Chmiele: Chinook, Simcoe, Ahtanum, Nelson Sauvin IBU: 45 Te informacje to już jest połowa sukcesu. Wystarczy wpisać wszystko do programu żeby ci wyszło właściwe OG i IBU. Kolejności chmieli nie jestem pewien, to trzeba by posmakować albo zrobić kilka "herbatek chmielnych". Z doświadczenia jednak wiem, że Chinook i Nelson Sauvin najczęściej dodaje się na wcześniejsze chmielenie a Simcoe i Anthanum na późne. Gdybym ja projektował podobne piwo, to bym zrobił coś w tym stylu: Chinook 60 min Nelson Sauvin 30-20 min Ahtanum 10-0 min Simcoe dry hop. Ze smaku piwa pamiętam, że ma angielskie drożdże a nie amerykańskie, więc użył bym coś w rodzaju WLP002, London ESB, S-04 albo Nottingham. Rysmis jak uwarzysz to piwo, to proszę podziel się tu swoją recepturą i spostrzeżeniami. Też mam zamiar sklonować piwo z BrewDog lecz bedzie to Hardcore IPA . Punk IPA w niedalekiej przyszłości Co do receptury wszsytko da sie załatwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizmak666 Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Jakie macie pomysły na klon 5 A.M. Saint z BrewDoga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) Tu masz ciekawy wątek: http://jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=5&t=40649 Co do klonów, to czekam już na składniki na Sierra Nevada Pale Ale i Zombie Dust Edytowane 3 Marca 2012 przez kosimazaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizmak666 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Prosiłbym o podpowiedź na recepturę De Molen Op & Top. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 a może ktoś podrzuci recepturę na klona jakiegoś klasycznego/najlepszego brytyjskiego bittera? wiem że w sieci tego setki tylko trudno mi oddzielić ziarno od plew, właśnie się przymierzam do rozpoczęcia sezonu a poprzedniego bittera (wg receptury Zgody z innego wątku) zostały już tylko 3 butelki, więc nawet przed żoną je chowam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 a może ktoś podrzuci recepturę na klona jakiegoś klasycznego/najlepszego brytyjskiego bittera? A jaki rodzaj bittera lubisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 kurka wodna, mam subskrypcję wątku a nie dostaję powiadomień... co do bittera... żebym to ja wiedział... w początkach polskiej drogi do kapitalizmu jak się pootwierały puby Johna Bulla chadzałem tam na bittera i ten smak mi jakoś tak utkwił bo piwo było czymś zupełnie innym niż ówczesne 10,5 czy EB (jeśłi ktoś jeszcze pamięta te marki...) ale nie mam jakiegoś sprecyzowanego smaku czy marki - chciałbym ot tak ze środka skali czy ani ordinary bitter ani extra strong w innym wątku pojawił się link na klona Fullersa: http://byo.com/component/resource/article/Indices/16-Breweries/2398-fuller-s-the-pride-of-london Fuller’s ESB clone(5 gallons/ 19 L, all-grain) OG = 1.060 FG = 1.014 IBU = 35 SRM = 15 ABV = 5.9% This recipe is for the bottled version of ESB. The cask version in the UK is 5.5% ABV. Ingredients 11 lbs. 3 oz. (5.1 kg) Muntons pale ale malt 1 lb. 2 oz. (0.51 kg) crystal malt (75 °L) 5.25 AAU Target hops (60 min) (0.53 oz./15 g of 10% alpha acids) 2.6 AAU Challenger hops (60 min) (0.34 oz./10 g of 7.5% alpha acids) 0.83 AAU Northdown hops (15 min) (0.1 oz./2.7 g of 8.5% alpha acids) 1.66 AAU Goldings hops (15 min) (0.33 oz./9.4 g of 5% alpha acids) 0.33 oz. (9.4 g) Goldings hops (dry hop) Wyeast 1968 (London ESB) or White Labs WLP002 (English Ale) yeast więc może tą ścieżką podążyć? myślicie że z tego faktycznie wyjdzie klon ESB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Scooby podawał przepis na klona goose honkers ale, robilem go i wyszedł rewelacyjnie. W moim wątku nr warki 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Bittery moga byc od Pale Ale po calkiem ciemne piwa (ciemno bursztynowe/orzechowe). Podobnie jest z aromatami, moga byc od nie wyczuwalnych aromatow chmielowych (wersje wielkoprzemyslowe) po calkiem intensywne (nie jak APA,, ale wyczuwalne). Tak samo ze smakami mineralnymi (Burton), wiec styl ten jest bardzo otwarty na eksperymenty. Chociazby rozniece w drozdzach! To samo piwo na roznych bitterowych drozdzach bedzie smakowalo inaczej. Ja bym uwarzyl zwykla 12 z zasypem bitterowym, a pozniej wymienial po 1 skladniku, poki nie trafisz na to co lubisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Scooby podawał przepis na klona goose honkers ale, robilem go i wyszedł rewelacyjnie. myśłałem o tym ale przy poprzednim bitterze nie mogłem zdobyć części składników i uwarzyłem według innego przepisu podejrzę zapiski w Twoim wątku, dzięks Ja bym uwarzyl zwykla 12 z zasypem bitterowym no właśnie tylko czy pale ale + crystal to jest ten zwykły zasyp bitterowy? ale w sumie wątek jest o klonowaniu... chętnie bym popełnił klona Fuller's London ESB z przepisu 3 wypowiedzi wyżej tylko nie wiem czy sz tego wyjdzie taki klasyk nad klasyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 no właśnie tylko czy pale ale + crystal to jest ten zwykły zasyp bitterowy? Crystal+kapka czekoladowego+odpowiedni profil wody+wyczucie z chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 A ja właśnie piję tzw. Summer Bitter czyli 100% słodu pale ale + angielskie chmiele i uważam, że to całkiem ciekawe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Polecam książkę Grahama Wheelera Brew Your Own British Real Ale, masa receptur, masa inspiracji. Z amazon.co.uk przesyłka przy zakupach powyżej £25 jest gratis. No i receptury z bloga Rona Pattinsona, ale to już dla ludzi z zacięciem historycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) To jest następny klon, bardzo udany. Recepturę wziąłem z programu radiowego Can You Brew It, gdzie Jamil Zainasheff i John Palmer klonują piwa, najczęściej po rozmowie z browarmistrzem z danego browaru. Potem piwo jest oceniane i deklarowane jako "sklonowane" albo "nie sklonowane". Ta receptura została oceniona jako "piwo sklonowane". Piwo nazywa się Moose Drool i jest to Brown Ale z browaru Big Sky Brewing w stanie Montana. Piwo jest wyjątkowo smaczne i jest bardzo "łatwo - pijalne" jak na Brown Ale. Uwarzyłem to piwo już kilka razy, zacząłem warzyć je w zeszłym roku i jak dotąt nie zmieniłem tej receptury, po prostu dlatego że piwo jest wyjątkowo smaczne takie jakie jest, więc nie chcę niczego zmieniać. . SG 1052 FG ? 30 IBU Wyeast 1968 7.4 lbs (3.4kg) pale malt 5.5 ounces (156g) czekoladowy 400l 1.25 lbs (0,6kg) crystal 75-80 (karamelowy) 0.5 ounce (14g) black patent (czarny) 525l 1.4 oz (41g) EKG 4.75AA @60m 0.6 oz (14g) Williamete @10m 0.6 oz (14g) Liberty @ 0m zacieranie @ 67°C Słód Pale Malt można zastąpić słodem Pils, chmiel EKG na 60 min można zastąpić 25g chmielu Marynka, chmiel Willamette można zastąpić chmielem Fuggle, chmiel Liberty można zastąpić chmielem Hallertau albo Lubelskim, drożdże Wyeast 1968 można zastąpić S-04. Edyt, 15 Styczeń 2014: Po następnych kilku warkach tego piwa podniosłem ilość słodu czarnego (Black Patent) z 0.5 oz do 2 oz (60g). Jest to bardziej zbliżone do smaku oryginalnego piwa. Ta różnica w ilości I smaku prawdopodobnie pochodzi z producenta słodu. Smak słodu czarnego w oryginalnym piwie jest bardzo lekki, ale wyczuwalny. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez scooby_brew Fidel, elroy i marek80 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 A ja sie pochwale swoim zakupem: na amazonie jest dostepna wersja na kindle ksiazki Clone Brews autorstwa Szamatulskich cena przyzwoita 2.99$ Cos zamierzam sklonowac ale jeszcze nie moge sie zdecydowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 na amazonie jest dostepna wersja na kindle ksiazki Clone Brews autorstwa Szamatulskich cena przyzwoita 2.99$ To była jakaś czasowa promocja czy po prostu nie mogę się doszukać? Jeżeli mówimy o "CloneBrews, 2nd Edition: Recipes for 200 Commercial Beers" to aktualnie chyba kosztuje $11.79? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się