MłodyAl Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Cześć wszystkim! Doświadczenie mam niewielkie, no dobra, nie mam prawie wcale, bo zwracam się do was z prośbą o wsparcie w mojej pierwszej warce. Warzę sobie American Pale Ale z zacieraniem i oczywiście chmieleniem na zimno. Dużo myślałem nad filtracją chmielin i ogólnie osadu z mojej Apy i wpadło mi w oczy takie ustrojstwo. Wydaje mi się, że do filtracji dość dobre, ale pewien nie jestem. Stąd moje pytanie. Czy ktoś z was tego używał w tym celu? Czy myślicie, że w ogóle piwo da radę przez to przepłynąć (ciśnienie cieczy)? I czy macie jakąś inną sprawdzoną metodę filtracji? W załączniku filtr z Allegro o którym myślę. Czekam na wasze wsparcie, i Wasze zdrowie! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 57 minut temu, MłodyAl napisał: I czy macie jakąś inną sprawdzoną metodę filtracji? Tak. Schłodzenie i dekantacja znad osadu z nałożonym na wąż druciakiem do mycia naczyń. Tanio, pewnie, skutecznie i nie natleniasz piwa w czasie przetaczania co jest bardzo ważne. MłodyAl i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 MłodyAl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Yoshko - korzystałeś może z tego filtra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Czy mi się wydaje czy na tym filmiku oni chmielą szyszką? Bo granulat na 100% zapcha ten filtr.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Sam jeszcze nie ale poszukuję zamiennika u chińczyka (na razie znalazłem taki jeden 100 mikronów). http://pl.aliexpress.com/item/1005001504105864.html Na innych filmach preferują filtrowanie poprzez hopstoper a następnie przez ten filtr a nawet trzy o różnej gęstości. Edytowane 30 Listopada 2020 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi