Skocz do zawartości

Piwo szarlotkowe/apple pie ale/klon Charlotte z Nepomucena


wBrew

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję uwarzyć przypominające szarlotkę jak Charlotte z browaru Nepomucen. Parametry i skład piwa na którym się wzoruję to:

 

13.5 blg
4.9% alk
12 ibu

słód: pilzneński, pszeniczny
chmiel: chinook
drożdze: US-05
dodatki: cynamon, jabłko, laktoza


Planuję zasyp:

pilzneński 3 kg 46%
pszeniczny 2kg 31%
laktoza 0,5kg 8%
jabłka 1kg 15%
cynamon kilka kawałków

 

Zakładając że jabłka mają 10% cukru wychodzi 23l 13,5 blg
Chmielenie 50g chinook na flame out

Co do dezynfekcji jabłek zamiast je gotować czy siarkować pomyślałem żeby je upiec w piekarniku - jednocześnie zabiję bakterie i zmienię smak jabłek na bardziej szarlotkowy. Mam zamiar dodać je i cynamon na kilka dni gdy piwo już przefermentuje.

 

Czy przepis ma sens, jakieś inne pomysły jak uzyskać piwo szarlotkowe?
Ile kawałków cynamonu dać?

nepomucen_2019_charlotte_apple_pie_ale.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że prościej byłoby dolać sok NFC. Pieczone jabłka mogą być ok, ale mogą być koszmarem do odfiltrowania.

W oryginale nie widać, ale gdybym ja robił szarlotkowe piwo, to oprócz jabłek próbowałbym też pójść w aromaty ciasta, więc jakiś słód typu Cookie?

Któryś polski chmiel dawał też aromaty jabłek, chyba oktawia. Nie mówię żeby oprzeć się tylko na tym, ale może podbije jabłka w składzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.