wBrew Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 Planuję uwarzyć przypominające szarlotkę jak Charlotte z browaru Nepomucen. Parametry i skład piwa na którym się wzoruję to: 13.5 blg 4.9% alk 12 ibu słód: pilzneński, pszeniczny chmiel: chinook drożdze: US-05 dodatki: cynamon, jabłko, laktoza Planuję zasyp: pilzneński 3 kg 46% pszeniczny 2kg 31% laktoza 0,5kg 8% jabłka 1kg 15% cynamon kilka kawałków Zakładając że jabłka mają 10% cukru wychodzi 23l 13,5 blg Chmielenie 50g chinook na flame out Co do dezynfekcji jabłek zamiast je gotować czy siarkować pomyślałem żeby je upiec w piekarniku - jednocześnie zabiję bakterie i zmienię smak jabłek na bardziej szarlotkowy. Mam zamiar dodać je i cynamon na kilka dni gdy piwo już przefermentuje. Czy przepis ma sens, jakieś inne pomysły jak uzyskać piwo szarlotkowe? Ile kawałków cynamonu dać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 Myślę że prościej byłoby dolać sok NFC. Pieczone jabłka mogą być ok, ale mogą być koszmarem do odfiltrowania. W oryginale nie widać, ale gdybym ja robił szarlotkowe piwo, to oprócz jabłek próbowałbym też pójść w aromaty ciasta, więc jakiś słód typu Cookie? Któryś polski chmiel dawał też aromaty jabłek, chyba oktawia. Nie mówię żeby oprzeć się tylko na tym, ale może podbije jabłka w składzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryland Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 Trawa żubrówka daje efekt jabłecznika.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now