Jump to content

Piwo szarlotkowe/apple pie ale/klon Charlotte z Nepomucena


wBrew

Recommended Posts

Planuję uwarzyć przypominające szarlotkę jak Charlotte z browaru Nepomucen. Parametry i skład piwa na którym się wzoruję to:

 

13.5 blg
4.9% alk
12 ibu

słód: pilzneński, pszeniczny
chmiel: chinook
drożdze: US-05
dodatki: cynamon, jabłko, laktoza


Planuję zasyp:

pilzneński 3 kg 46%
pszeniczny 2kg 31%
laktoza 0,5kg 8%
jabłka 1kg 15%
cynamon kilka kawałków

 

Zakładając że jabłka mają 10% cukru wychodzi 23l 13,5 blg
Chmielenie 50g chinook na flame out

Co do dezynfekcji jabłek zamiast je gotować czy siarkować pomyślałem żeby je upiec w piekarniku - jednocześnie zabiję bakterie i zmienię smak jabłek na bardziej szarlotkowy. Mam zamiar dodać je i cynamon na kilka dni gdy piwo już przefermentuje.

 

Czy przepis ma sens, jakieś inne pomysły jak uzyskać piwo szarlotkowe?
Ile kawałków cynamonu dać?

nepomucen_2019_charlotte_apple_pie_ale.jpg

Link to comment
Share on other sites

Myślę że prościej byłoby dolać sok NFC. Pieczone jabłka mogą być ok, ale mogą być koszmarem do odfiltrowania.

W oryginale nie widać, ale gdybym ja robił szarlotkowe piwo, to oprócz jabłek próbowałbym też pójść w aromaty ciasta, więc jakiś słód typu Cookie?

Któryś polski chmiel dawał też aromaty jabłek, chyba oktawia. Nie mówię żeby oprzeć się tylko na tym, ale może podbije jabłka w składzie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.