Dżibril Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Warzyłem pierwszy raz piwo, był to flanders red z brewkitu. Drożdże z zestawu (nie było nazwy). Zadałem drożdże za szybko, temp 29stopni. Nie wiem w jakiej temp fermentowałem dokładnie bo nie miałem termometra na wiadrze (temp pomieszczenia 20 stopni). Zapachy były w porządku, po tygodniu przelałem na cichą, dodałem chmiel. Wstawiłem fermentor do tego samego pomieszczenia. Z początku pojawiały się zapachy "owocowe", ale zaczęły przechodzić w rozpuszczalnik. Zabutelkowałem po 2 tygodniach. Po tygodniu spróbowałem i czuć lekko rozpuszczalnik. Jak piwo poleży dłużej to te aromaty się jakoś "ułożą"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Poleciałeś na samym początku za ostro , na pewno nie było nazwy drożdży ? Generalnie jak otoczenia miałeś 20 to fermentacji była wyższa . Może spróbuj kvejkami fermentować jak nie masz opanowanej kontroli temperatury . Edytowane 2 Grudnia 2020 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżibril Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 14 minut temu, witur napisał: Poleciałeś na samym początku za ostro , na pewno nie było nazwy drożdży ? Generalnie jak otoczenia miałeś 20 to fermentacji była wyższa . Może spróbuj kvejkami fermentować jak nie masz opanowanej kontroli temperatury . Nazwy nie było, w instrukcji temp fermentacji zalecana 22-24. Nie sadze, że za wysoka temp była, bo fermentuje kolejne w temp 23 stopnie i aromaty normalne. Z tym pierwszym coś skopałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 2 minuty temu, Dżibril napisał: fermentuje kolejne w temp 23 stopnie To jest fermentacja otoczenia jak domniemam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżibril Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Teraz, witur napisał: To jest fermentacja otoczenia jak domniemam ? nie, w fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 12 minut temu, Dżibril napisał: Nazwy nie było, w instrukcji temp fermentacji zalecana 22-24. Nie sadze, że za wysoka temp była, bo fermentuje kolejne w temp 23 stopnie i aromaty normalne. Z tym pierwszym coś skopałem. Skoro zadałeś w 29°, to była zdecydowanie zbyt wysoka, nawet jak na zalecane temperatury, a te przy brewkitach zwykle wydają się mocno naciągane. Stąd też masz rozpuszczalnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżibril Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 6 minut temu, punix napisał: Skoro zadałeś w 29°, to była zdecydowanie zbyt wysoka, nawet jak na zalecane temperatury, a te przy brewkitach zwykle wydają się mocno naciągane. Stąd też masz rozpuszczalnik. No wiem, że skopałem. Ale w zasadzie to pytałem o to czy te aromaty rozpuszczalnikowe mają szanse się rozjeść po jakimś czasie czy już zostaną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Nie, niestety się nie zredukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżibril Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 13 minut temu, punix napisał: Nie, niestety się nie zredukuje. Dziękuję za odpowiedź. No trudno, nauka na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się