misieq12 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich, jestem w trakcie modernizacji mojego małego domowego browaru, a mianowicie konstruuje domowej roboty kadź zacierno-warzelną o pojemności 200l. Mam jedną zagwozdkę którą mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać. A dokładnie chodzi o proces wysładzania w w/w kadzi, otóż wpadłem na pomysł aby zamiast fałszywego dna pospawać mniejszy zbiornik z siatki filtracyjnej który byłby umieszczony pomiędzy grzałkami. Celem tego działania miałoby być łatwiejsze usunięcie słodów(słody podczas warzenia wsypywałbym do tego zbiornika) ze zbiornika po wysładzaniu. Dzięki temu proces warzenia skróciłby się znacznie o czas mycia kadzi z pozostałości słodów aby przejść do chmielenia. I tutaj powstaje moje pytanie do was, czy taka siatka nie wpłynie negatywnie na wydajność podczas wysładzania ponieważ słody nie będą przylegały do boków kadzi w 100% tylko powiedzmy w 80% przez co podczas filtracji woda nie będzie w 100% przepływać bezpośrednio przez słody. Wiadomo podczas dolewania wody robiłbym chwilowe przerwy w filtracji aby woda miała dłuższy czas na kontakt ze słodami, ewentualnie przy użyciu odpowiedniej siatki mógłbym uruchomić mieszadło. Jak myślicie ma to sens czy raczej pozostać przy fałszywym dnie? Pozdrawiam. Edytowane 3 Grudnia 2020 przez misieq12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 (edytowane) 13 minut temu, misieq12 napisał: Witam wszystkich, jestem w trakcie modernizacji mojego małego domowego browaru, a mianowicie konstruuje domowej roboty kadź zacierno-warzelną o pojemności 200l. Mam jedną zagwozdkę którą mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać. A dokładnie chodzi o proces wysładzania w w/w kadzi, otóż wpadłem na pomysł aby zamiast fałszywego dna pospawać mniejszy zbiornik z siatki filtracyjnej który byłby umieszczony pomiędzy grzałkami. Celem tego działania miałoby być łatwiejsze usunięcie słodów(słody podczas warzenia wsypywałbym do tego zbiornika) ze zbiornika po wysładzaniu. Dzięki temu proces warzenia skróciłby się znacznie o czas mycia kadzi z pozostałości słodów aby przejść do chmielenia. I tutaj powstaje moje pytanie do was, czy taka siatka nie wpłynie negatywnie na wydajność podczas wysładzania ponieważ słody nie będą przylegały do boków kadzi w 100% tylko powiedzmy w 80% przez co podczas filtracji woda nie będzie w 100% przepływać bezpośrednio przez słody. Wiadomo podczas dolewania wody robiłbym chwilowe przerwy w filtracji aby woda miała dłuższy czas na kontakt ze słodami, ewentualnie przy użyciu odpowiedniej siatki mógłbym uruchomić mieszadło. Jak myślicie ma to sens czy raczej pozostać przy fałszywym dnie? Pozdrawiam. Browar domowy Siatka czyli kosz zacierny? zerknij tu https://browamator.pl/warzelnia-ba-200-zt-gum,3,8013,1414 Edytowane 3 Grudnia 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieq12 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 8 minut temu, anteks napisał: Browar domowy Siatka czyli kosz zacierny? zerknij tu https://browamator.pl/warzelnia-ba-200-zt-gum,3,8013,1414 Po co warzyć 20 razy w sezonie jak można 5 i mieć piwo na cały rok ;). Tak dokładnie chodzi o kosz zacierny z tym, że u mnie byłyby grzałki po bokach, a nie na dnie tak jak w warzelni z BA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 5 minut temu, misieq12 napisał: Po co warzyć 20 razy w sezonie jak można 5 i mieć piwo na cały rok ;). Tak dokładnie chodzi o kosz zacierny z tym, że u mnie byłyby grzałki po bokach, a nie na dnie tak jak w warzelni z BA. czyli jak w garnkach automatycznych używanych przez wielu piwowarów. Myślę że pompka/ może dwie która bedzie przelewała brzeczke na górę kosza wystarczy Robert87 i misieq12 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieq12 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 11 godzin temu, anteks napisał: czyli jak w garnkach automatycznych używanych przez wielu piwowarów. Myślę że pompka/ może dwie która bedzie przelewała brzeczke na górę kosza wystarczy Faktycznie pompka zdała by egzamin, że też o tym wcześniej nie pomyślałem ?. Dzięki za pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyjekFMD Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Mam taką pompkę i struję ręcznie zaworami aby wysładzać czy potem przelać do garnka gdzie zacieram. Koszt na aliexpress 60$. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Mam taką pompkę i struję ręcznie zaworami aby wysładzać czy potem przelać do garnka gdzie zacieram. Koszt na aliexpress 60$. Pokażesz kilka zdjęć jak to wygląda?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Do tego kosza jeszcze dźwig się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR "PIWNICA TEŚCIOWEJ" Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 19 godzin temu, misieq12 napisał: Po co warzyć 20 razy w sezonie jak można 5 i mieć piwo na cały rok ;). Tak dokładnie chodzi o kosz zacierny z tym, że u mnie byłyby grzałki po bokach, a nie na dnie tak jak w warzelni z BA. Albo pomyśl może tak, też spoko rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyjekFMD Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Taką pompa: wirnik z stali nierdzewnej , obudowa pompy przy wirniku ze stali nierdzewnej, wytrzymuję pompowanie wrzącej wody 100C, dla bezpieczeństwa mam na nią skierowany wiatrak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Taką pompa: wirnik z stali nierdzewnej , obudowa pompy przy wirniku ze stali nierdzewnej, wytrzymuję pompowanie wrzącej wody 100C, dla bezpieczeństwa mam na nią skierowany wiatrak. Jakiś link można?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 4 minuty temu, Robert87 napisał: Jakiś link można? Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Ja brałem tu https://pl.aliexpress.com/item/760066872.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f7X3uWT misieq12 i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieq12 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Witam, Trochę odświeżę temat, zastosowałem jednak tradycyjne fałszywe dno + dodatkowa filtracja wężykiem, lecz jestem średnio zadowolony z efektów filtracji, Zastanawiam się nad użyciem filtra zrobionego z siatki 160 mikronów tylko tutaj powstaje pytanie czy 160 mikronów nie będzie się zapychać za szybko? Z tego co mi wiadomo to hop-spidery robione są z siatki 300 mikronów? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się