Jump to content

Witbier wybór lepszych kroków zacierania


Piotr Ba

Recommended Posts

Uwarzyłem 2 x Witbiera z zasypu - 2,5 kg Pilzneński, 2 kg pszenica niesłodowana, 0,5 owies który był zacierany infuzyjnie w 66 st C do ujemnej próby jodowej i zrobiony wygrzew.

Będę robić znów to samo 2 razy tylko pytanie jak uzyskać lepszą pianę ? tzn bardziej trwałą ?

Wyczytałem na wiki receptury za zawsze wykonywano przerwę dekstrynującą, więc teraz pytanie jak ją ustawić i kiedy na surowcach niesłodowanych.

Na podstawie wych receptur na wiki mam taki zamysł - 30 minut - kleikowanie zbóż w 66 st C, potem wyspanie pilzneńskiego i dalej 66 st C na 45 minut i potem 72 st C na czas 45 minut ?

czy to poprawi trochę jakość piany ? nagazowanie jest optymalne.

 

Link to comment
Share on other sites

A co jest złego w tych medalowych recepturach? W żadnej nie przekraczają 30' przerwy dekstrynującej. 45' w 72C po wstępnym zacieraniu 45' w 66C dla mnie mija się z celem.

I co dla Ciebie znaczy "optymalne nagazowanie"? Bo w dużej mierze piana zależy od odpowiedniego wysycenia piwa. Na ile gazowałeś ostatnią warkę, że nie miałeś piany?

Link to comment
Share on other sites

Nie piwo jest nawet przesycone CO2 - szczypie w język ( tzn gaz a nie kolendra) około 2,7 g cukru na butelkę. Piana jest normalna ale znika po 5 sekundach do zerowej. Obwiniam za to brak przerwy dekstrynującej ale może to nie jest ta przyczyna. Tzn złego nie ma nic w tych recepturach tylko że tam ta przerwa jest a tu było zacierane infuzyjnie.

Link to comment
Share on other sites

No to jeśli nic złego w tych recepturach nie ma, to weź jedną z nich, skopiuj 1:1 i uwarz takie piwo.

Ja zwykle stosuje przerwę dekstrynujacą 15' max 30' i nie narzekam na brak piany.

Chciaż nie tylko zacieranie ma wpływ na pianę, poczyyaj wiki, posłuchaj Alchemii.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.