Leon11 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Witam! Mam zamiar popełnić Imperial IPA i takie coś sobie stworzyłem: Warka na 20 l Pale Ale - 6 kg Wiedeński - 1 kg Melanoidowy - 1kg Carapils - 0,4 kg Carabohemian - 0,3 kg Płatki pszeniczne błyskawiczne - 0,2 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Zacieranie 67 - 60 min 72 - 15 min 77 - 5 min Warzę w kotle royal catering i wydajność zakładam na 65% Chmielenie (i tu troszkę czyszczenie magazynu) Warrior. 30 g - 60m Chinook. 15 g - 60 m Chinook. 15g - 20 m Zythos 30g - 20m Sorchi Ace 60g - 20m Whirpool Citra 60g Amarillo 30g Cashmere. 30g Na zimno Cashmere 60g 4 dni Drożdże US - 05 gęstwa tygodniowa Proszę o rady i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Jakie blg i IBU zakładasz? Przede wszystkim pozbyłbym się tego melanoidynowego - i tak masz 8% karmeli (które osobiście też bym wyrzucił) - z pewnie 20°blg i tak będzie sporo cukrów resztkowych, przy takiej ilości tego słodu wyjdzie ulepek ze sporą goryczką. Zmniejszyłbym też temperaturę pierwszej przerwy przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 18 Blg, 90 IBU, czyli i tak bez karmeli będzie miało słodową podstawę? nie warzyłem jeszcze takich mocarzy i boje się że jak wyjdzie wytrawne bardzo to będzie sam alkohol czuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Wg mnie nawet sam pale ale wystarczy, a dodając kilogram wiedeńskiego nie kombinowałbym już z kolejnymi słodami. Wg opisu stylu: Cytat Ogólne wrażenia: Intensywnie chmielowe, dość mocne Pale Ale bez dużej, bogatej i złożonej słodowości, słodkości i ciała amerykańskiego barleywine. Mocno chmielone, ale o czystym, wytrawnym profilu, pozbawionym szorstkości. Pijalność jest tu bardzo ważną cechą, nie powinno być to ciężkie piwo do sączenia. Nie jest to mój ulubiony styl, także ze słyszenia/czytania - częściej dodawany jest cukier, żeby zwiększyć odfermentowanie niż słody karmelowe na zwiększenie ciała. Kwestia odczucia alkoholu w znaczącej mierze zależy od prawidłowo przeprowadzonej fermentacji - czyli właściwej ilości gęstwy w dobrej kondycji i kontrola temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Po uwzględnieni uwag mam coś takiego: Warka na 20 l Pale Ale - 7,3 kg Wiedeński - 1 kg Carapils - 0,4 kg Płatki pszeniczne błyskawiczne - 0,2 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Zacieranie 65 - 60 min 72 - 15 min 77 - 5 min Warzę w kotle royal catering i wydajność zakładam na 65% Chmielenie (i tu troszkę czyszczenie magazynu) Warrior. 30 g - 60m Chinook. 15 g - 60 m Chinook. 15g - 20 m Zythos 30g - 20m Sorchi Ace 60g - 20m Whirpool Citra 60g Amarillo 30g Cashmere. 30g Na zimno Cashmere 60g 4 dni Drożdże US - 05 gęstwa tygodniowa Proszę o rady i pozdrawiam Teraz pewnie bardziej w stylu wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Godzinę temu, Leon11 napisał: Drożdże US - 05 gęstwa tygodniowa Proszę o rady i pozdrawiam Teraz pewnie bardziej w stylu wyjdzie ? A fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 9 godzin temu, majlosz napisał: A fermentacja? Raczej mogę dobrze kontrolować, mam lodówkę ze sterownikiem Rt - 4C, także start 12 - 13 stopni (temp otoczenia) a potem obserwacja i podnoszenie co 2 - 3 dni o 1 st do 18 - 19. Brzeczkę wychłodzę do ok 17 st przed zadaniem drożdży. Jest ok? majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się