PanJaqb Opublikowano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, jestem początkującym miłośnikiem warzenia piwa, nie będę się za długo rozwodził - dużo nauki przede mną. Zdetonowane granaty w karierze : 2 szt. 2020 r.: Warka 1 25.04.20 r. - Finladnia Lager (brewkit) 10 blg | Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg Warka 2 16.05.20 r. - Muntons Pilzner (brewkit) 11 blg | Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg Warka 3 02.12.20 r. - BA Vermont IPA (pierwsze piwo od podstaw) 15 blg | Temat powiązany: Amerykański sen o NEIPA 2021 r.: Warka 4 06.01.21 r. - AP Blond Ale (drugie od podstaw) 15,5 blg | Temat powiązany: Blond Ale #4 Warka 5 16.02.21 r. - Black IPA 15,5 blg Warka 6 13.03.21 r. - BA Vermont IPA 15,5 blg Warka 7 17.04.21 r. - Piwoszarnia: Earl Grey IPA 14 blg Warka 8 22.05.21 r. - Piwoszarnia: American Wheat 12 blg Warka 9 27.05.21 r. - American Pale Ale 13 blg Warka 10 11.07.21 r. - Vermont IPA 11,3 blg Warka 11 14.08.21 r. - NEIPA 14 blg Warka 12 19.08.21 r. - Black IPA 13 blg Warka 13 21.08.21 r. - Earl Grey IPA 14 blg Warka 14 30.11.21 r. - Schwarzbier 13 blg Warka 15 01.12.21 r. - Vermont IPA 14 blg Warka 16 28.12.21 r. - Porter Bałtycki 18 blg 2022 r.: Warka 17 02.01.21 r. - Imperialna IPA (próba klonu komesa czerwonego) | Temat powiązany: Komes imperial ipa - receptura? Warka 18 - Milkshake Mango & Porzeczka IPA Edytowane 12 Lutego 2022 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Warka Nr 1 25.04.20 Finlandia Lager 10 blg - brewkit Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg Skład: Finlandia Lager 1,5kg BA cukier 1kg 17L wody źródlanej 3L z filtra Drożdże: Fermentis Safale S-04 Gotowanie gorącego kubka: 10 blg Fermentacja: 1-6 dzień 17-18 st. C 7-9 dzień 16-17 st. C 10-17 dzień 22 st. C Rozlew: pomiar: 2blg ok 4,1% alk. obj. syrop z cukrem białym: 131,5 g przyjęty stopień nagazowania: 2,5 Notatki: Po 2 tyg. piwo smakuje dobrze jak na gorący kubek delikatne, lekko mętne schłodzone smakuje dobrze - satysfakcja jest pierwsze piwo własne W butelkach na dnie osad drożdżowy Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Warka Nr 2 16.05.20 Muntons Pilzner 1 blg - brewkit Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg Skład: Muntons Pilzner ?1,8kg? BA cukier 1kg 13L wody źródlanej 7L z filtra Drożdże: Fermentis Safale S-04 Gotowanie gorącego kubka: 11 blg Fermentacja: 1-6 dzień 18 st. C 7-9 dzień 17 st. C 10-17 dzień 21 st. C Rozlew: pomiar: 2blg ok 4,64% alk. obj. syrop z cukrem białym: 131 g przyjęty stopień nagazowania: 2,5 Notatki: Drugi gorący kubek - zdecydowanie lepszy od pierwszego. Delikatne, aczkolwiek wyczuwalna delikatna gorycz, lekko mętne. Satysfakcja mały progress. W butelkach na dnie osad drożdżowy Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka Nr 3 02.12.2020 r. Temat powiązany: Amerykański sen o NEIPA Gęstość początkowa: 15 blg Gęstość końcowa: 7,5 blg alk. obj.: 4,12 % Skład: Słód pilzneński 5,1 kg Płatki owsiane 0,8 kg Woda Oaza Chmiel Sterling 60 g Chmiel Equinox / Ekuanot 30 g Chmiel Centennnial 30 g Chmiel Simcoe 60 g Drożdże płynne FM 52 Amerykański Sen Ekstrakt słodowy 100 g Zacieranie: 21 L wody 67 st. C <-> wsypanie słodu 60 min -> negatywna próba jodowa 71 - 73 st. C 10 min 77 st. C palniki off Filtracja / wysładzanie: W wiadrze z kranem i sracz wężykiem. Przełożenie rondlem z gara do wiadra. 20 min na ułożenie Woda 77 st zlewana na talerzyk 25 L przerwane wysładzanie pomiar 1 blg. Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 1 godz.: 50 min 10 g Equinox 55 min 20 g Equinox 60 min (palnik off) 30 g Simcoe Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa, drożdże zadane w 19 st. C starter po 15 godz.: Fermentacja: 20,5 L w wiadrze od 13 dnia blg 7,5 - piwo niżej nie zeszło. Z uwagi na słabe odfermentowanie decyduję się nie zbierać drożdży, nie chmielić na zimno. Rozlew (06.01.2021 r.): Cold crash w lodówce - piwo mi zamarzło pomiar: 7,5 blg ok. 4,12% alk. obj. syrop z cukrem białym: 108,5 g przyjęty stopień nagazowania: b.d. Notatki: - Pierwsze piwo z zacieraniem. - Złe użycie termometru <-> źle przeprowadzony proces zacierania <-> słabe odfermentowanie => brak chmielenia na zimno - Częściej sprawdzać blg pod koniec filtracji Degustacja: Pomimo nieudanego przeprowadzenia procesu zacierania piwo wyszło bardzo smaczne (może to urok pierwszego piwa od podstaw) Edytowane 2 Stycznia 2022 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka Nr 4 09.01.2021 r. Temat powiązany: Blond Ale #4 Gęstość początkowa: 15,5 blg Gęstość końcowa: 10 blg alk. obj.: 2,8 % Skład: Woda Jura Słód Pale Ale 3,5 kg Słód pszeniczny 1,0 kg Chmiel Simcoe 50 g Drożdże płynne FM 52 Amerykański Sen Ekstrakt słodowy 100 g Cały starter 1,1 L Zacieranie: 16 L wody => 70 st. C <=> zasyp 63-64 40 min próba jodowa ok 72 30 min 76-78 min 10 min Filtracja / wysładzanie: W wiadrze z kranem i sracz wężykiem. Przełożenie rondlem z gara do wiadra. 30 min na ułożenie Woda 77 st zlewana na talerzyk Przy 19 L przerwane wysładzanie pomiar 1 blg. Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 70 min.: 10 min 10 g Simcoe 50 min 10 g Simcoe 65 min 20 g Simcoe 70 min (palnik off) 10 g Simcoe Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa, drożdże zadane w 20 st. C Fermentacja: 14,5 brzeczki w wiadrze od 13 dnia 10 blg - piwo niżej nie zeszło. Nie zbieram drożdży. Rozlew (07.02.2021 r.): brak cold crash - skleroza pomiar: 10 blg ok. 2,8% alk. obj. syrop z cukrem białym: 71 g przyjęty stopień nagazowania: b.d. Notatki: - Drugie piwo z zacieraniem. - Złe użycie termometru <-> źle przeprowadzony proces zacierania <-> słabe odfermentowanie => brak zbierania drożdży - Częściej sprawdzać blg pod koniec filtracji - Gotowanie bez przykrywania gara => długi czas oczekiwania na wrzenie => duże odparowanie z 19 L do 14,5 L! Degustacja: Piwo wyszło tragiczne, przez brak cold crash do butelek dostała się zawiesina chmielowa gorycz czuć długo.... Ale walczę dzielnie z tym piwem w końcu jak się piwa nawarzy to trzeba je wypić Edytowane 2 Stycznia 2022 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Warka Nr 5 16.02.2021 r. Black IPA Gęstość początkowa: 15 blg Gęstość końcowa: 4 blg Alk. obj.: 6,1 % Hop rate: 6 g / L Skład: Woda Jura, Oaza Słód Pale Ale 4,8 kg Słód karmelowy jasny 0,5 kg Słód czekoladowy 0,4 kg Chmiel Zeus / Columbus 10 g Chmiel Centennial 50 g Chmiel Simcoe 75 g Drożdże płynne FM 52 Amerykański Sen Ekstrakt słodowy 100 g Zacieranie: 18,5 L wody => 70 st. C <=> zasyp 63-64 35 min próba jodowa ok 72 30 min 76-78 min 10 min Filtracja / wysładzanie: W wiadrze z kranem i sracz wężykiem. Przełożenie rondlem z gara do wiadra. 30 min na ułożenie Woda 77 st zlewana na talerzyk Przy 25 L przerwane wysładzanie pomiar 1,5 blg. Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 70 min.: 10 min 10 g Zeus 40 min 25 g Centennial 65 min 25 g Simcoe 70 min (palnik off) Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: 20 L brzeczki w wiadrze Napowietrzane blenderem 10 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) Fermentacja ładnie przebiegła. Przelanie na cichą: 25 g Centennial 50 g Simcoe Drożdże pierwszy raz zebrane - w efekcie trochę mało zebrałem ale wystarczająco jak się okazało na kolejną warkę: Rozlew (13.03.2021 r.): Cold crash - 3 dni pomiar: 4 blg Syrop: glukoza: 71 g woda: 430 ml przyjęty stopień nagazowania: 2.2 Notatki: - Trzecie piwo z zacieraniem. - Poprawiona technika używania termometru => prawidłowa fermentacja => cicha + zbieranie gęstwy - Po raz kolejny! Częściej sprawdzać blg pod koniec filtracji - Nie pić za dużo podczas warzenia, przy przenoszeniu piwa trochę wylałem xD - Gotowanie z przykryciem gara na 3/4 średnicy Degustacja: Piwko bez schłodzenia i wzburzone przy wlaniu do szklanki po tygodniu bardzo dobrze smakuje i ma piękny aromat - to zdecydowanie najlepsze piwo w mojej krótkiej karierze. Na drugą degustacje czekam z uwagi na uziemienie mnie w miejscu zamieszkania przez Covid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka Nr 6 13.03.2021 r. BA Vermont IPA 15.5 Gęstość początkowa: 15,5 blg Gęstość końcowa: 3 blg Alk. obj.: 6,5 % Hop rate: 9,2 g / L Skład: Słód pilzneński 5,1 kg Płatki owsiane 0,8 kg Woda Primavera Chmiel Sterling 60 g Chmiel Equinox / Ekuanot 30 g Chmiel Centennnial 30 g Chmiel Simcoe 60 g Drożdże: gęstwa FM 52 po warce Nr 5 Zacieranie: 22 L wody => 68 st. C <=> zasyp 62-64 50 min próba jodowa ok 72 15 min 77 off Filtracja / wysładzanie: W wiadrze z kranem i sracz wężykiem. Przełożenie rondlem z gara do wiadra. 30 min na ułożenie Woda 77 st zlewana na talerzyk Przy 25 L przerwane wysładzanie Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 60 min.: 50 min 10 g Equinox 55 min 20 g Centennial 60 min 30 g Sterling, 30 g Simcoe (palnik off) Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: 20 L brzeczki w wiadrze Napowietrzane blenderem 10 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Fermentacja wydłużona przez kwarantanne.... Przelanie na cichą (11.04.21): 30 g Centennial 30 g Simcoe 30 g Sterling Drożdże zebrane Rozlew (17.04.2021 r.): Cold crash - 2 dni pomiar: 3 blg Syrop: glukoza: 114 g woda: 400 ml przyjęty stopień nagazowania: 2.2 Notatki: Degustacja: Ciemniejsze i klarowniejsze niż się spodziewałem, wytrawne. Aromat ok, smak nie do końca mi odpowiada - no cóż trzeba wypić i odzyskać butelki Edytowane 23 Maja 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Warka Nr 7 17.04.2021 r. Earl Grey IPA 14 Gęstość początkowa: 14 blg Gęstość końcowa: 5,5 blg Alk. obj.: 4,4% Hop rate: 1,5 g / L Skład: Słód Pale Ale Viking Malt 5 kg Słód karmelowy 30 Viking Malt 1 kg Woda Oaza Chmiel Marynka 25 g Herbata czarna Earl Grey 100g Drożdże: gęstwa FM 52 po warce Nr 6 Zacieranie: 21 L wody => 54 st. C <=> zasyp 52 - 10 min 62-68 60 min próba jodowa ok 72 20 min 78 off Filtracja / wysładzanie: W wiadrze z kranem i sracz wężykiem. Przełożenie rondlem z gara do wiadra. 30 min na ułożenie Woda 75-80 st zlewana na talerzyk Przy 27 L przerwane wysładzanie Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 40 min.: 40 min 25 g Marynka 40 min 100 g Herbata Czarna Earl Grey Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: 22 L brzeczki w wiadrze Napowietrzane blenderem 10 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Nie zbieram gęstwy (smak piwa #6), nie przelewam na cichą. Rozlew (18.05.2021 r.): Cold crash - 3 dni pomiar: 5,5 blg Syrop: glukoza: 134 g woda: 1 L przyjęty stopień nagazowania: 2.2 Notatki: - Następnym razem dodać na cichą olejek z bergamotki? Degustacja: Edytowane 23 Maja 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Warka Nr 8 22.05.2021 r. American Wheat 12 Gęstość początkowa: 12 blg Gęstość końcowa: 3,5 Alk. obj.: 4,6 Hop rate: 3 g/l Skład: Słód pszeniczny 3 kg Słód Pilzneński 1 kg Woda Oaza Chmiel Sorachi Ace 25 g Chmiel Centennial 25 g Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: 18 L wody => 68 st. C <=> zasyp 62-68 60 min próba jodowa ok 78 off Filtracja / wysładzanie: W wiadrze z kranem i sracz wężykiem. Przełożenie rondlem z gara do wiadra. 30 min na ułożenie Woda 75-80 st zlewana na talerzyk Przy 24 L przerwane wysładzanie Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 60 min.: 10 min 25 g Sorachi Ace 10 min 25 g Centennial Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: 18 L brzeczki w wiadrze Napowietrzane blenderem 5 min, drożdże uwodnione w 100 ml wody o temp 20-22 st.: (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew (): Cold crash - 3 dni pomiar: 3,5 Syrop: glukoza: 120 woda: 1 L przyjęty stopień nagazowania: 2.2 Notatki: Korygować warki dolewając wodę Degustacja: Delikatne, mętne z delikatnym aromatem chmielowym Edytowane 8 Lipca 2021 przez PanJaqb aktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 8 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Warka Nr 9 27.05.2021 r. American Pale Ale 13 Gęstość początkowa: 13 blg Gęstość końcowa: 2 blg Alk. obj.: 6% Hop rate: 7 g / L Skład: Słód Pale Ale Viking Malt 5 kg Słód karmelowy 30 Viking Malt 150 g Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg Mosaic 11,9% 40 g Cascade 6,4% 50 g Amarillo 7,7% 50 g Hazy Dazy 2 Zacieranie: 20 L wody -> 68 st. C -> zasyp 66-64 60 min 72 20 min 78 off Filtracja / wysładzanie: W wiadrze z kranem i sracz wężykiem. Przełożenie rondlem z gara do wiadra. 30 min na ułożenie Woda 75-80 st zlewana na talerzyk Przy 22 L przerwane wysładzanie Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 60 min.: 45 min 20 g Mosaic 10 min 20 g Cascade 0 min 20 g Amarillo 0 min 10 g Cascade 0 min 20 g Mosaic Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Mam 16 L 17 blg dolewam 5 L wody Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew (5.07.2021 r.): Cold crash - 2 dni pomiar: 2 blg Syrop: glukoza: 131 g woda: 1 L przyjęty stopień nagazowania: 2.2 Notatki: Degustacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Warka Nr 10 11.07.2021 r. American Pale Ale 13 Gęstość początkowa: 11,3 BLG Gęstość końcowa: 1 BLG Alk. obj.: 5,5% Hop rate: 9,5 g / L Skład: Słód Pilzneński 5 kg Płatki owsiane 1 kg Woda kranowa Saaz 4,5% (zamiast chmielu sterling) 60 g Ekuanot 14% 30 g Centennial 11,3% 30 g Simcoe 12,8% 60 g gęstwa Hazy Dazy 2 z warki #9 Zacieranie: 20 L wody -> 67 st. C -> zasyp 62 - 66 60 min 72 10 min 80 off Filtracja / wysładzanie: W wiadrze z kranem i sracz wężykiem. Przełożenie rondlem z gara do wiadra. 30 min na ułożenie Woda 75-80 st zlewana na talerzyk Przy 20 L przerwane wysładzanie Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 60 min.: 50 min 10 g Ekuanot 55 min 20 g Ekuanot 60 min 30 g Saaz, 30 g Simcoe Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Mam 15 L 15 blg dolewam 5 L wody = 20 L 11,3 blg Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew (5.07.2021 r.): Cold crash - 2 dni Syrop: glukoza: 116 g woda: 1 L przyjęty stopień nagazowania: 2.2 Notatki: Degustacja: Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Warka Nr 11 14.08.2021 r. New England IPA HM 14 blg Gęstość początkowa: 14 BLG Gęstość końcowa: 4 BLG Alk. obj.: 5,15% Hop rate: 12,4 g / L Skład: Słód Pale Ale 3,5 kg Słód pszeniczny 1 kg Płatki pszenne 0,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Woda kranowa Ekuanot 14% 80 g Mosaic 60 g Citra 12,5% 80 g Amarillo 7,7% gęstwa Hazy Dazy 2 Zacieranie: b.d. Filtracja / wysładzanie: b.d. Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 60 min.: 0 min 60 g Mosaic Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew (08.09.2021 r.): Syrop: glukoza: 111 g woda: 1 L nagazowanie: 2.2 Notatki: Degustacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Warka Nr 12 19.08.2021 r. Black IPA 13 blg Gęstość początkowa: 13 BLG Gęstość końcowa: 4 BLG Alk. obj.: 4,65% Hop rate: 6,75 g / L Skład: Słód Pale Ale 5 kg Słód karmelowy Carapilis 3-5 EBC 0,5 kg Słód czekoladowy 1200 EBC 0,3 kg Woda kranowa Zeus/Columbus 15,7% 10 g Centennial 11,3% 50 g Simcoe 12,8% 75 g US-05 Zacieranie: 70 st, C -> zasyp 63-64 st. C 30 min. 72 st. C 30 min. 76-78 st. C 10 min. 80 st. C off Filtracja / wysładzanie: 30 min na ułożenie się złoża 23,5 L Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy): Czas gotowania 70 min.: 60' 10 g Zeus / Columbus 30' 25 g Centennial 5' 25 g Simcoe Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Chmielenie na zimno: 25 g Centennial 50 g Simcoe Rozlew (16.09.2021 r.): Syrop: glukoza: 107 g woda: 1 L nagazowanie: 2.2 18 L Notatki: Degustacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Warka Nr 13 21.08.2021 r. Earl Grey APA 14 blg Gęstość początkowa: 14 BLG Gęstość końcowa: 4 BLG Alk. obj.: 5,16% Hop rate: 1,25 g / L Skład: Słód Pale Ale 5 kg Słód karmelowy 30 EBC 1 kg Woda kranowa Marynka 10% 25 g Herbata Earl Grey Ahmad Tea 100 g US-05 Zacieranie: 52 st. C 10 min. 62 - 68 st. C 60 min. 72 st. C 20 min. 78 st. C off Filtracja / wysładzanie: 30 min na ułożenie się złoża 22 L Warzenie: Czas gotowania 45 min.: 30' 25 g Marynka, 100 g Herbata Earl Grey Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew (20.09.2021 r.): Syrop: glukoza: 83 g cukier: 30 g woda: 1 L nagazowanie: 2.2 20 L Notatki: Korekta gęstości przed zadaniem drożdży 2,5 L wody. Degustacja: Piwo mniej aromatyczne niż w warce nr 7. Niestety nie wiem jaka herbata w zestawie była tam użyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Warka Nr 14 30.11.2021 r. Schwarzbier 13 blg Gęstość początkowa: 13 BLG Gęstość końcowa: 3,6 BLG Alk. obj.: 4,85% Hop rate: 4,35 g / L Skład: Słód Pilzneński 3,8 kg Słód Monachijski Typ I 1 kg Słód Pale Chocolate 1200 EBC VM 0,2 kg Słód Chocolate Fawcett 0,15 kg Woda kranowa Iunga 10 g Marynka 22 g Saaz 50 g W34/70 Zacieranie: 15 L wody 69 st. C -> zasyp 62 - 65 st. C 60 min. 71 - 72 st. C 10 min. 76 st. C off Filtracja / wysładzanie: 30 min na ułożenie się złoża 23 L Warzenie: Czas gotowania 70 min.: 60' Iunga 10 g, Marynka 22 g 15' Saaz 20 g 5' Saaz 30 g Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew (22.12.2021 r.): Syrop: glukoza: 78 g woda: 1 L nagazowanie: 2.0 19 L Notatki: Korekta gęstości przed zadaniem drożdży 1,5 L wody. Degustacja: Piwo wyszło mocno palone / kawowe / czekoladowe. Aromat bardzo przyjemny. Wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Warka Nr 15 01.12.2021 r. Vermont IPA 14 blg Gęstość początkowa: 14 blg Gęstość końcowa: 2,5 blg Alk. obj.: 5,9% Hop rate: 8 g / L Skład: Słód Pilzneński 5,2 kg Płatki owsiane 1 kg Woda kranowa Saaz 5,2% 60 g Ekuanot 14% 30 g Centennial 30 g Simcoe 12,8% 60 g Starter drożdżowy 0,8 L FM52 Zacieranie: 20 L wody 67 st. C -> zasyp 62 - 65 st. C 60 min. 70 - 73 st. C 10 min. 78 st. C off Filtracja / wysładzanie: b.d. Warzenie: Czas gotowania 60 min.: 10' Ekuanot 10 g 5' Ekuanot 20 g 0' Saaz 30 g, Simcoe 30 g Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew (28.12.2021 r.): Syrop: glukoza: 110 g woda: 1 L nagazowanie: 2.0 22,5 L Notatki: Degustacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Warka Nr 16 28.12.2021 r. Porter Bałtycki 18 blg Gęstość początkowa: 18 blg Gęstość końcowa: Alk. obj.: Hop rate: Skład: Woda kranowa Słód Wiedeński 4 kg Słód Monachijski typ I 3 kg Słód Monachijski typ II 1 kg Słód Caraaroma 0,3 kg Słód Chocolate 1200 EBC 0,3 kg Chmiel Magnat 12,4 % 30 g Chmiel Oktawia 8,3 % 30 g Gęstwa po #14 W34/70 480 ml Zacieranie: 30 L wody 58 st. C -> zasyp 55 st. C 10 min. 65 st. C 70 min. 72 st. C 15 min. 80 st. C off Filtracja / wysładzanie: Cały zacier nie zmieścił mi się w wiadrze, więc zacząłem filtrować od razu do momentu aż cały zacier udało się przenieść do wiadra. 30 min. na ułożenie. 30 L Warzenie: Czas gotowania 80 min.: 60' Magnat 30 g 2' Oktawia 30 g Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew : Syrop: Notatki: - 30 L wody + 8,6 kg zasypu na styk w garze -> za dużo na wiadro do wysładzania. Degustacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Warka Nr 17 02.01.2022 r. Imperialna IPA (próba klonu Komesa) 16 blg temat powiązany: Komes imperial ipa - receptura? Gęstość początkowa: 16 blg Gęstość końcowa: Alk. obj.: Hop rate: Skład: Woda kranowa Słód Pale Ale 4 kg Słód Pilzneński 1 kg Słód Pszeniczny 0,8 kg Płatki Owsiane 0,5 kg Płatki Pszenne 0,3 kg Płatki Jęczmienne 0,3 kg Chmiel Summit 14,3% 15 g Chmiel Marynka 10% 15 g Chmiel Sorachi Ace 12,3% 80 g Chmiel Ekuanot 14% 30 g Gęstwa po #15 FM52 250 ml Zacieranie: Na lenia 70' 70 st. C miałem duże wahania temperatury 62-80. Filtracja / wysładzanie: 30 min. na ułożenie. 23 L Warzenie: Czas gotowania 60 min.: 20' Summit 15 g, Marynka 15 g Whirlpool Sorachi Ace 30 g, Ekuanot 30 g Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa. Fermentacja: Napowietrzane blenderem 5 min (lodówka + grzałka 80 W + STC-1000) ` Rozlew : Syrop: Notatki: Lekko zmieniona receptura względem receptury z podpiętego tematu oraz przeskalowana na 20 L. Duże wahania temperatury podczas zacierania. Degustacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się