Jump to content

Blond Ale #4


Recommended Posts

Cześć, warze dzisiaj czwartą warkę i drugą z zacieraniem od podstaw. Jest to zestaw Blond Ale od AlePiwo

 

Parametry:

Spoiler

Szacowana wydajność (ekstraktywność słodu): 75%

Szacowana gęstość początkowa: 12 Blg

Szacowana wielkość warki: 20 L

Szacowana goryczka: 25 IBU

Szacowany kolor: 7 EBC

 

Skład:

Spoiler

Słód Pale Ale 3,5 kg

Słód Pszeniczny 1,0 kg

Chmiel Simcoe 50g

Drożdże FM52 (w zestawie safale US-05)

 

Zacieranie:

Spoiler

 

16L wody podgrzać do 70 st. C

wsypać słody

 

63-64 st. C -> 30 min

72 st. C -> 30 min

76-78 st. C -> 5-10 min

 

Wysładzać do 23-24 L

 

 

Chmielenie:

Spoiler

10min 10g

50min 10g

65 min 20g

5 min palnik off -> chłodzenie

 

Pytania:
Przygotowałem starter na mieszadle magnetycznym. Starter wyszedł mi ok 1.1L. Czy kolba od góry powinna być szczelnie zamknięta czy powinienem tam zostawić dostęp powietrza?

Zacieranie wg instrukcji 63-64 należy utrzymać 30min, nie powinienem gotować do momentu negatywnej próby jodowej?

Pozostała instrukcja, skład jest ok?

Link to comment
Share on other sites

Z poprzedniej warki (która nie poszła zgodnie z planem) zostały mi chmiele w tym Simcoe 30g z datą 12.2020 chmiel zamknięty próżniowo  leży w temp. pokojowej. Chmiel w tym zestawie mam do 09.22. Jeśli mogę go użyć aby się nie zmarnował to lepiej dać ten starszy jako pierwsze porcje, czy ostatnie? Czy po terminie już się nie nadaje
 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, PanJaqb napisał:

Z poprzedniej warki (która nie poszła zgodnie z planem) zostały mi chmiele w tym Simcoe 30g z datą 12.2020 chmiel zamknięty próżniowo  leży w temp. pokojowej. Chmiel w tym zestawie mam do 09.22. Jeśli mogę go użyć aby się nie zmarnował to lepiej dać ten starszy jako pierwsze porcje, czy ostatnie? Czy po terminie już się nie nadaje
 

 

Na przyszłość staraj się przechowywać chmiel przynajmniej w lodówce, a najlepiej w zamrażarce - mocno przedłużysz możliwość użycia, nawet otwartej torebki.

Link to comment
Share on other sites

Czas na małe sprawozdanie i pytania :)

 

Zacieranie:

Spoiler

Do gara wlałem 16L wody podgrzałem do 70 st. C. Przy wsypywaniu słodu robiły mi się gródki, więc sypałem po trochu i mieszałem i tak na zmianę. Niestety nie wyłączyłem palnika w efekcie czego po wsypaniu całości temp. miałem 68 st. Palniki oczywiście wyłączyłem i czekałem, aż temperatura opadnie. Generalnie z uwagi na te wyższe temperatury trzymałem przez 40min w temp 60-67. Po tym czasie zrobiłem próbę jodową, która wskazała od razu brak skrobi. Następnie podgrzałem zacier do 72 st. C. Przez 35 min udawało mi się utrzymać zacier w zakresie 70-76 st. C. Następnie podgrzałem do 78-80 przetrzymując zacier przez 10 min.

 

Wysładzanie:

Spoiler

Przeniosłem zacier do wiadra z sracz wężem, daję 30min na ułożenie się złoża i w międzyczasie podgrzewam wodę do wysładzania. Wysładzanie trwało bardzo wolno ustawiłem przepływ na kraniku naprawdę na minimalny przepływ. Gdy złoże od góry zaczęło się odkrywać to położyłem na nie talerzyk i dolewam po 1-1,5L wody w temp 75-80 st. C w momencie gdy złoże zaczyna się odkrywać. W między czasie mierze 3 razy blg. Ostatni pomiar przy 19L daję mi 1blg. Postanawiam więcej nie wysładzać. Instrukcja mówiła o wysłodzeniu do momentu 23-24L jednak z uwagi na 1 blg przy 19L zdecydowałem się więcej nie zlewać, błąd?

 

Chmielenie:

Spoiler

 

Przelewam do gara - wrzucam łyżkę, chłodnicę zanurzeniową

Ostatnio gotowałem pod przykryciem (dms), więc tym razem odkryłem gar, w efekcie zanim całość zagotowała się to minęło mnóstwo czasu... odparowało również sporo...  Z uwagi na brak słodu pilzneńskiego w zasypie oraz to, że pod przykryciem o wiele mocniej brzeczka mi się gotowała decyduję się na częściowe przykrycie gara...

15min 10g Simcoe

55min 10g Simcoe

70min 20g Simcoe 

75min palniki off

i okazuje się że zostało mi z zestawu 10g chmielu. W zestawie dostałem 50g a instrukcja mówi o wykorzystaniu 40g. Postanowiłem więc pozostałe 10g wrzucić po wyłączeniu palników.

Ostatnio chmieliłem w sposób bezpośredni do gara, tym razem zastosowałem woreczek nylonowy.

 

 

Chłodzenie:

Spoiler

Tym razem bez żadnych przygód gładko i sprawnie w ok 30 min zbiłem temperaturę do 21 stopni.

 

Pozostałe czynności:

Spoiler

 

Wyciągam woreczek nylonowy - zaryzykuję stwierdzenie, że zatrzymał on ok 80-90% granulatu. Decyduję się jednak zrobić łychą tornado, odczekałem aż brzeczka ustanie i za pomocą wężyka zlewam do fermentora brzeczkę, zostawiając w garze jeszcze sporą część chmielin. Wynik nie całe 15L :( 15,5 blg 20-21 st. temp brzeczki

Napowietrzam brzeczkę tym razem blenderem ok. 10-15min. 

Starter wcześniej przygotowałem z suchego ekstraktu (100g) na drożdżach FM52 (data przydatności 04.03.21) obj. ok 1.1L tym samym sprawdziłem po raz pierwszy w boju wykonane przez siebie mieszadło magnetyczne. Zdjęcie po ok 13-14h mieszania:

20210109_085806.thumb.jpg.8b02ff826f09503eb70575399df73d70.jpg

 

 

 

 

Pytania:

1. Wysładzanie: Czy należy wysładzać na najmniejszym przepływie?

2. Wysładzanie: Instrukcja mówiła o 23-24L i nic o blg. Czy prawidłowo przerwałem dalsze wysładzanie? 19L -> 1 blg. Gdybym wiedział ile brzeczki mi odparuje pewnie dolał bym jeszcze ze 2 litry... 

3. Warzenie: Ile czasu zajmuje Wam zagotowanie 20l warki po wysładzaniu? U mnie było to ponad 1h przez co już zanim zacząłem chmielić duża ilość odparowała, a samo warzenie trochę ponad kolejną godzinę... 

4. Chmielenie: Niestety chmiel o którym wcześniej wspominałem z poprzedniej warki był w stanie tragicznym w porównaniu do tego który miałem teraz - zapach świeżego Simcoe coś pięknego. :) Pozostałe 10g wrzuciłem na sam koniec twierdząc że pójdzie na aromat, chyba nie zaszkodzi?

 

Muszę zainwestować w zanurzeniowy czujnik temperatury aby móc mieć stały podgląd na temperaturę. Aby zacieranie było bardziej zbliżone do tego zalecanego. Potrzebuję również grzałkę elektryczną na support.

 

Całość zajęła mi tym razem 10h czyli poszło godzinę szybciej niż ostatnio, dalej za dużo ale już krócej.

Proszę o porady i sugestię. 

 

Edited by PanJaqb
Link to comment
Share on other sites

1) Wysładzanie ma przebiegać raczej powoli, choć niekoniecznie na najniższym możliwym przepływie, ~1l/minutę to bezpieczne tempo na początek.

2) Nie powinno się wysładzać, gdy blg spada poniżej 2, ryzyko wypłukania garbników. Ten 1°blg to już w wystudzonej próbce? Możliwe, że gdzieś stworzyły się kanaliki w złożu i nie wypłukałeś wszystkich cukrów. Pół godziny na ułożenie złoża powinno wystarczyć ze sporym zapasem. Co do dolewania wody, starałbym się nie doprowadzać do odkrycia złoża, tylko utrzymywać 1-3cm warstwy wody ponad złożem.

3) Godzina to długo, szczególnie, że miałeś tylko 19l (u mnie to około 30' dla 26-27l). Może to kwestia kuchenki. Tak jak napisałeś, możesz wspomóc się grzałką nurkową, a podczas podgrzewania możesz mieć założoną pokrywę. Podczas gotowania odparowanie powinno być w okolicy 10%/godzinę. Jeśli masz zbyt wysokie blg, można dolać wody.

4) Chmiel trzymany w temperaturze pokojowej niestety dość szybko się starzeje. Dodatkowe 10g nie zaszkodzi.

 

Masz 15l 15,5 blg, czyli przy zakładanych 12blg miałbyś prawie 19,5l - także wydajność wygląda praktycznie na założoną.

Jak będziesz kontrolował temperaturę fermentacji? 20-21°C dla tych drożdży na początek to może być trochę za dużo.

Link to comment
Share on other sites

1. Ok
2. Nie to pomiar w próbce zlewanej bezpośrednio ze złoża - temp nie zmierzyłem. 
Jak zapobiec kanalikom? Jak rozpoznać? 
3. Dokupię grzałkę patent z wodą tez spoko tylko żeby dokładnie dolać trzeba chłodzić próbki do pomiaru
4. ok
 
W tej chwili wiadro włożone do piwnicy ok. 15 st. C. Mój browar nie jest w miejscu zamieszkania więc jeszcze nie mam pomiaru z wiadra ale zaraz się dowiem co i jak default_smile.png Wielkie dzięki !

Edit
Otoczenie 14.5
W wiadrze 15-16
Bulka co 6-7s

Link to comment
Share on other sites

Mierzyłeś spławikiem, czy refraktometrem? Przyrządy są kalibrowane zazwyczaj w 16 lub 20°C, w wyższej temperaturze spławik pokaże niższy wynik.

Temperatura powinna być w porządku, jak fermentacja zacznie zwalniać (powiedzmy gdzieś za tydzień) możesz, w miarę możliwości, przenieść w cieplejsze miejsce.

Link to comment
Share on other sites

Mierzone balingometrem. Ostatni pomiar robiony w temp 20-21 st. C. Więc ten ostatni miarodajny 15.5
No tak później mam w planie przenieść wiadro do temp. otoczenia 16-17

Można jakoś zapobiec tym kanalikom?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka





Link to comment
Share on other sites

Zimniej zrobiło się na zewnątrz i w piwnicy 13.5 w wiadrze 15-16 Ale bulka bardzo intensywnie ze 2 razy na 1s jak z karabinu :D
Nie za zimno dla fm52?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jako że, mrozy coraz większe i otoczenie poszło w 13 a w wiadrze 14,5 to przeniosłem wiadro wczoraj do 15 stopni w wyniku tego w wiadrze mam 15-16. Jednak piwo przestało całkowicie bulkać, wcześniejszy karabin się wystrzelał, czekać czy wrzucić do jeszcze większej temperatury?

Spoiler

Przechwytywanie.PNG.3b2cfcfd4acd10baec5f87f55b9736cd.PNG

 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, punix napisał:

Jeśli masz gdzieś w okolicy 16-18°, to można przenieść, jeśli kolejny "próg" to 20+°C, to jeszcze bym się wstrzymał.

lodówka ze sterowaniem jeszcze nie uruchomiona następny próg +20, na ile dni zostawić w 15?

Link to comment
Share on other sites

Po przeniesieniu nadal temperatury zrównanie i nic nie bulka. Co robić? Na początku rurka jechała jak z kalacha a teraz cisza... A przecież to dopiero 1 tydzień fermentacji, sprawdzić blg?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jeśli masz przezroczysty fermentor, to możesz bez otwierania zobaczyć, czy jeszcze jest piana na powierzchni. Po tygodniu najbardziej spektakularna część fermentacji mogła się już skończyć i teraz drożdże będą spokojnie dojadać resztki i czyścić po sobie. Wstrzymałbym się jeszcze kilka dni z pomiarem.

Link to comment
Share on other sites

A więc tak przeniosłem wiadro do temp 20 no i oczywiście w środku mam tę samą temperaturę.

Wykres:

Spoiler

Przechwytywanie.thumb.PNG.018c2f59c9a79c61d3f53ed0335e9b83.PNG

 

Pytanie:

1. W tym piwie nie ma żadnego chmielenia na zimno no i w zasadzie już jest pozamiatane, ale na tych samych drożdżach chciałbym zrobić jeszcze Black IPA. I w końcu pytanie. Czy czekać na pobranie gęstwy do momentu jak będę to piwo butelkować? Czy wcześniej przelać na cichą i pobrać drożdże? Kiedy jest najlepszy czas no pobranie gęstwy? Co w tej sytuacji będzie najlepszym rozwiązaniem?

 

@punix można liczyć na radę? dzisiaj 11 dzień fermentacji temp 20-20 cały czas

Edited by PanJaqb
Link to comment
Share on other sites

Dla lepszej kondycji drożdży na kolejne piwo najlepiej byłoby zebrać jak najwcześniej - z drugiej strony jest jeszcze obrane piwo, w którym drożdże również muszą dokończyć fermentację i posprzątać po sobie.

Kiedy chciałbyś warzyć kolejne piwo?

Poczekałbym jeszcze przynajmniej do czwartku, zmierzył blg, kolejny pomiar w niedzielę - jeśli nie spada, to można myśleć o butelkowaniu u warzeniu kolejnego. Po zebraniu drożdży najlepiej byłoby tego samego dnia zadać je do kolejnego piwa. Nie trzymałbym drożdży w lodówce dłużej niż 1, maks 2 tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

@punix - dzięki. Co masz na myśli mówiąc "obrane piwo"?

myślałem warzyć 28.01.21 - przyszły czwartek. Nie wiem czy uda mi się ogarnąć wszystko logistycznie aby w jedne dzień butelkować i warzyć jednak jedno i drugie zajmuję mi jeszcze trochę czasu, ale zabutelkować mógłbym w środę i warzyć w czwartek.

 

Jeszcze jedno: te drożdże przerabiały tu brzeczkę 15L 15.5blg (miało być12 przy 20L) będą mogły zrobić Black IPA 14blg ? 

Edited by PanJaqb
Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, PanJaqb napisał:

@punix - dzięki. Co masz na myśli mówiąc "obrane piwo"?

myślałem warzyć 28.01.21 - przyszły czwartek. Nie wiem czy uda mi się ogarnąć wszystko logistycznie aby w jedne dzień butelkować i warzyć jednak jedno i drugie zajmuję mi jeszcze trochę czasu, ale zabutelkować mógłbym w środę i warzyć w czwartek.

 

Jeszcze jedno: te drożdże przerabiały tu brzeczkę 15L 15.5blg (miało być12 przy 20L) będą mogły zrobić Black IPA 14blg ? 

 

Miało być "obecne piwo" :P Pisałem z telefonu, nie zauważyłem błędu.

Butelkowanie i warzenie dzień po dniu to dobry pomysł, pamiętaj tylko o dokładnej dezynfekcji wszystkiego, co będzie miało kontakt z drożdżami.

15,5blg, czyli piwo będzie miało w okolicy 6-7% - wg mnie spokojnie można tej gęstwy użyć do kolejnych piw.

Link to comment
Share on other sites

10blg... mierzone w cylindrze
Ja mam chyba uszkodzony balingometr, łatwo go uszkodzić? Szanuję sprzęt nie upadł nigdy trzymany w pokrowcu... 
starter na mieszadle 26h się mieszał cała kolba w pianie, drożdże do końca terminu też miały sporo czasu...  brzeczkę napowietrzałem blenderem, zadane w prawie równej temperaturze przez pierwsze 3-4 dni do z rurki bulkało jak z karabinu...

 

Przy ostatnim piwie tez miałem problem niby z odfermentowaniem... może mój balingometr jest do d... Przy pomiarach ostatniej warki wskazał mi na teście z wodą 0 blg, możliwe żeby w piwie źle wskazywał a w wodzie dobrze? Zgłupiałem, nie wiem co robić

Edited by PanJaqb
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.