wrzoniu1981 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Witam, potrzebuję pilnej porady bo jeszcze za doświadczony nie jestem. Otóż w piątek uwarzyłem Český Ležák 12blg, dodałem starter ok 2l z FM30, i tak teraz się powoli uświadamiam że może być za mały, dzisiaj kurier przywiózł mi kolejną fiolkę FM30 czy mogę ją dodać bezpośrednio do piwa? Starteru już nie zrobię bo nie mam z czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Dziś mamy wtorek więc rozumie, że drożdże już pracują normalnie? Jeśli tak nie ma sensu zadawać kolejnej porcji drożdży. Generalnie starter nie był aż tak strasznie mały aby drożdże nie ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Drożdże ruszyły, tylko obawiam się że za mały starter na te 18l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Jakby był za mały, to lag drożdżowy trwałby 3-4 dni. Rozumie, że drożdży wystartowały Ci wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 W piątek wieczorem koło 22 zadane w sobotę koło południa sprawdzałem to już pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Relax, don't worry, have a homebrew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Właśnie to robię ?, po 7 dniach podnieść mu temp. do jakiś 14°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Czy po 7 dniach to nie wiem, trzeba obserwować. Generalnie na koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 No to już głupi jestem, bo mi jeden znajomy mówił żeby po dniach temp podnieść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Fermentacja różnie przebiega, to kiedy podnieść wynika z obserwacji lub pomiaru Blg. Generalnie pod koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Lager w 7 dni nie przefermentuje. Za poprzednikami na koniec fermentacji. Nie pamiętam ile w moim pilsie to trwało (obstawiam że trochę ponad 2 tygodnie) ale na przerwę diacetylowa przeniosłem jak na powierzchni nie było piany i był spory osad drożdżowy na dnie. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się