Jump to content

Osad na ściankach butelki


Recommended Posts

Cześć, szukałem, pytałem znajomych, nic sensownego nie znalazłem więc wrzucam pytanie: czy ktoś miał tak lub wie czego to może być wpływ, że w butelce na ściankach po całości jest taki osad. Piwo to Belgian Dubbel, piwo raczej nie zakażone, w smaku i aromacie nic nieprzyjemnego. Z fermentora część do kega zlana, część do butelek (butelki czyszczone szczotą, plus NaOH i na koniec StarSan). Piwo i z kega (pite ze 3 tygodnie temu) i z butelki (teraz) smakuje tak samo. Obstawiam, że to są drożdże na ściankach, czy ktoś ma coś do powiedzenia na ten temat?

 

Z piwowarskimi pozdrowieniami!

4C6E17EB-D1D4-477E-89AB-D9E9FA701820.jpeg

B9804063-3D28-422A-9B47-32D926A0E3C6.jpeg

3E306B46-CA26-4BA7-9F77-49FC0EFBE744.jpeg

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, juloandrulo napisał:

Cześć, szukałem, pytałem znajomych, nic sensownego nie znalazłem więc wrzucam pytanie: czy ktoś miał tak lub wie czego to może być wpływ, że w butelce na ściankach po całości jest taki osad.

 

Ja tak miałem wcześniej, niezależnie jakie piwo, jak warzone, na ściankach butelek pozostawał osad, ale inny. U mnie to tak wyglądało jak gdyby szkło było przydymione, a osad trudny był do wyszorowania, jedna rzecz się zmieniła -teraz płukam butelki przed rozlewem Starsanem i są czyste, wystarczy po konsumpcji dobrze wypłukać, przedtem prażyłem w piekarniku i może z tego był ten osad, nie widzę innej przyczyny, bo proces warzenia taki sam, piwa też te same (mam kilka sprawdzonych receptur i je powtarzam).

Link to comment
Share on other sites

 
Ja tak miałem wcześniej, niezależnie jakie piwo, jak warzone, na ściankach butelek pozostawał osad, ale inny. U mnie to tak wyglądało jak gdyby szkło było przydymione, a osad trudny był do wyszorowania, jedna rzecz się zmieniła -teraz płukam butelki przed rozlewem Starsanem i są czyste, wystarczy po konsumpcji dobrze wypłukać, przedtem prażyłem w piekarniku i może z tego był ten osad, nie widzę innej przyczyny, bo proces warzenia taki sam, piwa też te same (mam kilka sprawdzonych receptur i je powtarzam).

No właśnie płuczę od razu po przelaniu do szklanki butelki, lecz w tym przypadku to w ogóle butelkowanie było u kolegi@Wuuu więc przygotowałem butelki tak jak pisałem, szczota plus NaOH i do tego przed samym butelkowaniem StarSan, dalej szukam przyczyny...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Mnie w to nie mieszaj :D
Ja obstawiam drożdże, jeśli wszystko w smaku i zapachu jest OK. Jak mi się skończy keg to sprawdzę czy na ściankach w środku też mi się tak osadziły.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Mnie w to nie mieszaj default_big_smile.png
Ja obstawiam drożdże, jeśli wszystko w smaku i zapachu jest OK. Jak mi się skończy keg to sprawdzę czy na ściankach w środku też mi się tak osadziły.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



No tak, ja wcześniej miałem podobnie, teraz na innym piwie mam, ale trochę mniej, i to IPA z dodatkiem herbaty, więc obstawiam, że w drugim to może być pył z herbaty. W obu przypadkach po płukaniu butelki, to prawie znika, w 70-80%.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.