nikhil Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 (edytowane) To moja druga warka. Składniki słód jasny 4kg , karmelowy 0,5kg , chmiel aroma. 30g , goryczkowy 30g , drożdże Propagator górna fermentacja i dodatkowo 15 ziaren kardamonu dodana do chmielenia. Wszystko robione tak samo jak pierwsza warka czyli tradycyjne Pale Ale. Pierwsze wyszło super niestety to z kardamonem ma słabą pianę reszta czyli smak ,nagazowanie i inne parametry są ok. Czy dodatek kardamonu może powodować tak nikłą pianę? Jeszcze muszę dopisać że zastosowałem środek do klarowania piwa. Edytowane 14 Sierpnia 2010 przez nikhil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Cześć Mam rozumieć że warki różnią się pomiędzy sobą obecnością kardamonu? Napisz jeszcze ile piwo trzymasz w butelkach, niektóre moje piwa miały porządna piane dopiero po jakimś czasie od butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Robiłem niedawno Pale'a z podobnego zasypu plus 0,5 kg cukru. Wyszło 17 °Blg, do refermentacji użyłem 100 g glukozy. Po 2,5 miesiąca leżakowania nagazowanie zerowe chociaż w smaku pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Piwo trzymam w butelkach około miesiąca. Myślę że to wystarczy. Wyczytałem że kardamon ma około 10% tłuszczu może to jest przyczyna małej piany. Piwo ma bardzo ciekawy smak i chciałbym zrobić za jakiś czas następną warkę z tą przyprawą dlatego może zmienię drożdże lub coś innego aby piwo było jeszcze lepsze. Po za tym kardamon ma właściwości zdrowotne, działa na układ trawienny przeciw nowotworowo dobry jest także na reumatyzm. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się