nalewa0 Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Witam, W Piątek wieczorem dodałem drożdży do brzeczki, w Sobotę mocno bulgotało w rurce ( co sekundę). Piany jakoś nie widziałem, żeby się wytworzyła. Dzisiaj sprawdziłem i nic się nie działo (w rurce zabulgota może raz na 30min). Temp. fermentacji ok.19 stopni, a drożdże to Safale S-04. Poczekać jeszcze parę dni i sprawdzić Blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 kwestia bulgotania to może być skutkiem wahania się temperatur. Poczekaj trochę i opieraj się bardzie na blg niż na rurce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 a tą rurkę to masz w wiadrze czy szklanym balonie ? Dla mnie właśnie bulgotanie jest wyznacznikiem szybkości procesu fermentacji, jak przestaje bulkać znaczy kończy się burzliwa. Oczywiście ja mam szczelne połączenie także bokiem nic nie ucieka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 no tak, w szklanych balonach, szczelnie zamkniętych to może być wyznacznik, ale przy wiadrach z tworzywa, zwłaszcza starszych nie ma pewności czy bokiem nie leci i tu powinien ostatecznie osądzać areometr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 A co to za jednostka miary, te bulki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nalewa0 Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 Ok poczekam jeszcze z 2 dni i sprawdzę Blg. Fermentor jest nowy i zdaje się być szczelnie zamknięty. Była wczoraj zimna noc, więc pewnie to spowolniło drożdże, a trzymam fermentor w piwnicy. Dzięki za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 A co to za jednostka miary, te bulki? IBU - international bulgot unit Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now