nalewa0 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Witam, W Piątek wieczorem dodałem drożdży do brzeczki, w Sobotę mocno bulgotało w rurce ( co sekundę). Piany jakoś nie widziałem, żeby się wytworzyła. Dzisiaj sprawdziłem i nic się nie działo (w rurce zabulgota może raz na 30min). Temp. fermentacji ok.19 stopni, a drożdże to Safale S-04. Poczekać jeszcze parę dni i sprawdzić Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 kwestia bulgotania to może być skutkiem wahania się temperatur. Poczekaj trochę i opieraj się bardzie na blg niż na rurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 a tą rurkę to masz w wiadrze czy szklanym balonie ? Dla mnie właśnie bulgotanie jest wyznacznikiem szybkości procesu fermentacji, jak przestaje bulkać znaczy kończy się burzliwa. Oczywiście ja mam szczelne połączenie także bokiem nic nie ucieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 no tak, w szklanych balonach, szczelnie zamkniętych to może być wyznacznik, ale przy wiadrach z tworzywa, zwłaszcza starszych nie ma pewności czy bokiem nie leci i tu powinien ostatecznie osądzać areometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A co to za jednostka miary, te bulki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewa0 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Ok poczekam jeszcze z 2 dni i sprawdzę Blg. Fermentor jest nowy i zdaje się być szczelnie zamknięty. Była wczoraj zimna noc, więc pewnie to spowolniło drożdże, a trzymam fermentor w piwnicy. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A co to za jednostka miary, te bulki? IBU - international bulgot unit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się