Jump to content

"Kegator" na party kegi

Recommended Posts

8 minut temu, anteks napisał:

Z MOJEGO doświadczenia powiem że te "kegi" to zło

Andrzeju, dlaczego te kegi to zło? :) Właśnie chce w takie pójść bo na urodziny dostałem tą schładzarkę do wyszynku takich kegów 5L.

Ja kegowałem w sumie 7 piw i sobie chwalę, nie miałem żadnych problemów poza tym, że czasami ciężko było się zebrać i takie 5 litrów sprawnie wypić (aczkolwiek jeden stał otwarty w lodówce ponad miesiąc i piwo nadal było w porządku). Słyszałem, że potrafią zardzewieć, ale podejrzewam, że dopiero po dłuższym czasie - ja używałem tego samego kega 4-5 razy i nie miałem jeszcze takich problemów. 

20 minut temu, Jonarz napisał:

Ja kegowałem w sumie 7 piw i sobie chwalę

A normalnie refermentację prowadzisz w tym kegu? I wystarczy zamknąć tym gumowym korkiem? :) Nie wypycha go ani nie "wystrzeliwuje" jak się zrobi ciśnienie w środku? :D 

Tak, dodaję do kega połowę ilości cukru do refermentacji, której użyłbym do butelek. Dokładne ilości są w tym temacie - kegować zacząłem od warki #15. 

Zamykam korkiem dwuczęściowym (ten z cylindrem pośrodku), po nagazowaniu wciskam cylinder do środka kranikiem i rozlewam. Nie miałem problemów z ciśnieniem, tylko kranik trzeba szybko i mocno wcisnąć, asekurując przy otworze, bo łatwo można stracić gaz z wnętrza kega, jeśli powstanie szpara. Nawet w przypadku utraty gazu, nie ma problemów z zachlapaniem czegokolwiek czy z wypychaniem piwa (aczkolwiek piwo jest wtedy mało gazowane oczywiście - sam nabój CO2 nie wystarczy). No i oczywiście po nagazowaniu piwo trzeba najpierw schłodzić, żeby jak najwięcej dwutlenku węgla rozpuściło się w piwie.