JanŁaski Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Zamierzam używac drożdży płynnych i powtórnie je wykorzystać. Z tego co wiem, przydałoby się w takiej sytuacji dodac do piwa odżywki dla drożdży. Podświadomość mówi mi, że gdzieś słyszałem przepis na pożywkę robioną domową metodą - drożdże piekarnicze, tabletki z cynkiem i gorąca woda. Nie pamiętam jednak ani proporcji ani jakie mają być to tabletki. Czy mógłby ktoś pomóc? Edytowane 7 Stycznia 2021 przez JanŁaski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Świeża gęstwa drożdżowa jest bardzo żywotna i nie potrzebujesz żadnej pożywki.Jednak przy pierwszym użyciu płynnych drożdży najważniejszy jest starter odpowiedniej objętości.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanŁaski Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) 17 minut temu, Wuuu napisał: Świeża gęstwa drożdżowa jest bardzo żywotna i nie potrzebujesz żadnej pożywki. Jednak przy pierwszym użyciu płynnych drożdży najważniejszy jest starter odpowiedniej objętości. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Dzięki. Akurat zamirzam używac tej gęstwy ponownie. A wiessz coś na temat "chałupniczej" pożywki? Edytowane 7 Stycznia 2021 przez JanŁaski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 W artykułach o propagacji drożdży z banku jest informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Roztwór 8 gramów ZnCl2 w 1 litrze wody demineralizowanej, 1 ml roztworu na 10 litrów brzeczki + martwe drożdże (piekarnicze albo z gęstwy) dodane pod koniec gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi