omcdr Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Z połowy brewkita PIWES 04 Amber zmontowałem piwo, wszystko zgodnie z przepisem na wiki: "Moje pierwsze piwo z brewkita". Była fermentacja burzliwa i cicha, dokładnie tak jak w przepisie. Przy rozlewaniu dodałem miarką do glukozy 4g ekstraktu słodowego w proszku WES bursztynowy na każdą butelkę 0,5l. Po dwóch miesiąch leżakowania w piwie nie ma gazu, przy otwieraniu słuchać tylko delikane syknięcie. Teraz chciałbym uważyć piwo z drugiej częsci brewkita z większą ilością gazu. Co muszę poprawić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Nie wiadomo co zrobiłeś źle, więc nie wiadomo, co poprawić. Z Twojego opisu wynika, że wszystko było ok. Jeżeli zmierzyłeś Blg przed butelkowaniem, to teraz możesz sprawdzić, czy po leżakowaniu nie jest czasem wyższe, ale to mało wiarygodny test, bo róznica byłaby ok. 0.5°Blg - używając zwykłych cukromierzy taki jest margines błędu. Mimo to, ja bym spróbował surowiec do refermentacji dać w postaci syropu, zamiast sypać ekstrakt do butelek - trudniej się pomylić przy dawkowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 ale co otworzyłeś puszkę pół wykorzystałeś a pół zostawiłeś na zaś ? Czemu tak ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Ekstrat słodowy należy rozpuścić w wodzie doprowadzić do początku wrzenia ,ostudzić i wlać do piwa przed butelkowaniem.Ja tak robię i mam nadwyżki gazu/mogę Ci trochę odstąpić-żart/. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Gazu nie ma w ogole? Piwo sie pieni chociaz trochę? Jak odważyłeś 4g? Ja bym przeskoczył na cukier następnym razem i dał 2/3 łyżeczki na butelke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Kolega podał tylko szczątkowe dane, na ich podstawie można wysnuć wnioski : 1). Saszetka drożdży na połowę puszki, plus prawdopodobnie cukier (jest łatwo fermentowalny) - efekt to duża liczba komurek drożdżowych na małą ilość łatwo fermentowalnej brzeczki i jej ekstremalne odfermentowanie. 2). Użyta do odmierzenia suchego ekstraktu miarka, a jest ona wyskalowana do cukru mającego dużą gęstość, przez co na butelkę poszło dużo mniej ekstraktu niż 4g. Kumulacja w/w zdarzeń musi doprawadzić do braku nagazowania, szczególnie w fermentacji górnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 2). Użyta do odmierzenia suchego ekstraktu miarka, a jest ona wyskalowana do cukru mającego dużą gęstość, przez co na butelkę poszło dużo mniej ekstraktu niż 4g. Dodatkowo cukier jest bardziej fermentowalny niż suchy ekstrakt. Dużo bardziej, co widać np. używając popularnego kalkulatora refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
omcdr Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Czy jest sens aby teraz otworzyć te kilka butelek i dosypac cukru czy dodać ekstraktu ? Będą jeszcze gazowały ? @Makaron Piwo po otwarciu ma małą pianę i delikatnie bąbelkuje, ale tylko przez chwilę. 4g było odliczane miarką do glukozy - podobno do ekstraktu też tak się liczy. @Belzebub Tylko z poły ekstraktu robiłem, bo nie mam tyle butelek i w mieszkaniu 23m2 już brakuje miejsca. druga połowa czeka szczelnie zamnknięta w lodówce. @dziadek możesz mi podać w jakich proporcjach rozpuszczasz ten ekstrat słodowy w wodzie ? @bogdan62 Drożdży też dałem połowę, wszystko robiłem zgodnie z przepisem, to mój pierwszy brewkit a drugie ważone piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 pewnie, dodaj cukru (4 gr lub trochę mniej, jeśli faktycznie coś gazu mają), sprawdź jednak wcześniej, czy piwo nie jest słodkawe, jeśli tak, znaczy drożdże padły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
omcdr Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Piwo nie jest słodkawe, zrobię ten eksperyment z cukrem. Dziękuje za podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 zacznij od kilku butelek, potem jak się powiedzie to do reszty dosyp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Na 100ml wody ostatnio dałem 110 g ekstraktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 . Przy rozlewaniu dodałem miarką do glukozy 4g ekstraktu słodowego w proszku WES bursztynowy na każdą butelkę 0,5l. Nie oklejała się ta miarka tym ekstraktem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now