skybert Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zostało mi trochę suszonej skórki pomarańczy Bergamotki po warzeniu white ipa. Przychodzi czas na cichą i chmielenie na zimno. Pomyślałem żeby dodać jeszcze tą pozostałą suszoną skórkę pomarańczy razem z chmielem. Czy ktoś wie jak te skórki są suszone? Czy one są w mierę jałowe? Czy lepiej odpuścić i nie ryzykować infekcji? A może zalać wrzątkiem i przestudzony napar dodać? Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zamaceruj w niewielkiej ilości mocnego alkoholu (tyle, żeby przykryło całość), to bezpieczna opcja. skybert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Dobry pomysł! 70-cio procentowy spirit zrobi robotę jak w nalewkach, zmaceruje skórki wyciągając co trzeba jednocześnie sterylizując. Edit. Chociaź teraz sobie myślę że dłuższa maceracja nie ma sensu bo nie chcę dodawć tego alkoholu/maceratu do piwa. Myślę że namaczanie 5 - 10 minut wystarczy i dodam samą skórkę. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez skybert Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi