skybert Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zostało mi trochę suszonej skórki pomarańczy Bergamotki po warzeniu white ipa. Przychodzi czas na cichą i chmielenie na zimno. Pomyślałem żeby dodać jeszcze tą pozostałą suszoną skórkę pomarańczy razem z chmielem. Czy ktoś wie jak te skórki są suszone? Czy one są w mierę jałowe? Czy lepiej odpuścić i nie ryzykować infekcji? A może zalać wrzątkiem i przestudzony napar dodać? Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zamaceruj w niewielkiej ilości mocnego alkoholu (tyle, żeby przykryło całość), to bezpieczna opcja. skybert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Dobry pomysł! 70-cio procentowy spirit zrobi robotę jak w nalewkach, zmaceruje skórki wyciągając co trzeba jednocześnie sterylizując. Edit. Chociaź teraz sobie myślę że dłuższa maceracja nie ma sensu bo nie chcę dodawć tego alkoholu/maceratu do piwa. Myślę że namaczanie 5 - 10 minut wystarczy i dodam samą skórkę. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez skybert Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się