Katharsis Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Ja zrobiłem takHEFE-WEIZEN Zasyp: pszeniczny jasny 2,2kg pilzneński 2,0 kg carapils 0,15 kg zakwaszający 0,1 kg Zacieranie: 44C - 20 minut 64C - 40 minut 72C - 20 minut Chmielenie: 60 minut 15g Lubelski (granulat) 10 minuta 10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem Uzyskałem 23 L 13°Blg Fermentacja WB-06 Postanowiłem sobie że jako pierwszym moim piwem ze słodu będzie pszeniczne. Jak na razie mam za sobą dwa brewkity, więc pozwolę sobie zapytać czy dobrze rozumiem przepis. Do gara 23l wody, podgrzewam do 44°C wrzucam wszystkie słody, po 10 min wrzucam 15g chmielu, po kolejnych dziesięciu temp podnoszę do 64°C a po 40min do 72°C i 10 min po uzyskaniu tej temp dodaję 10g chmielu. 10 min później wyciągam chmiel i odcedzam słód na takim filtratorze http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Kadz_filtracyjna_-_wklad&przedm=887545&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod po czym garnek wkładam do zimnej wody aby uzyskać jakieś 22°C. Przelewam to do fermentatora wsypuję drożdże, mieszam i czekam. Wiem że się rozpisałem ale lubię mieć wszystko wytłumaczone "łopatologicznie" żeby na pewno niczego nie zrobić źle. Po jakim czasie w temp 18°C będę mógł butelkować? I czy do czasu butelkowania nie muszę nic robić oprócz kontrolowania stanu cukrów? Jaki dodatek cukru czy też glukozy przy butelkowaniu i które z nich jest lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Nie rób tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 najpierw czytałem i nie byłem wstanie zrozumieć (może dlatego że na trzeźwo) ale potem do mnie dotarło i witki mi opadły przeczytaj sobie wszystko co jest tutaj, a potem jak coś nadal będzie niejasne to wtedy odpowiemy, bo na razie znać że umysł Twój nie skażony jest świadomością rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Postanowiłem sobie że jako pierwszym moim piwem ze słodu będzie pszeniczne. Jak na razie mam za sobą dwa brewkity, więc pozwolę sobie zapytać czy dobrze rozumiem przepis. Do gara 23l wody, podgrzewam do 44°C wrzucam wszystkie słody, po 10 min wrzucam 15g chmielu, po kolejnych dziesięciu temp podnoszę do 64°C a po 40min do 72°C i 10 min po uzyskaniu tej temp dodaję 10g chmielu. 10 min później wyciągam chmiel i odcedzam słód na takim filtratorze http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Kadz_filtracyjna_-_wklad&przedm=887545&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod po czym garnek wkładam do zimnej wody aby uzyskać jakieś 22°C. Przelewam to do fermentatora wsypuję drożdże, mieszam i czekam. Wiem że się rozpisałem ale lubię mieć wszystko wytłumaczone "łopatologicznie" żeby na pewno niczego nie zrobić źle. Po jakim czasie w temp 18°C będę mógł butelkować? I czy do czasu butelkowania nie muszę nic robić oprócz kontrolowania stanu cukrów? Jaki dodatek cukru czy też glukozy przy butelkowaniu i które z nich jest lepsze? Oj kolego, zanim weźmiesz się za zacieranie, poczytaj troszkę. Gdybyś zrobił tak jak opisałeś, to ... stracił byś masę czasu i nic by z tego nie wyszło. No, przynajmniej nie piwo. Tak łopatologicznie: Bierzesz jakieś 14-15l wody i podgrzewasz do temp. 46°C, dopiero wtedy wsypujesz cały zasyp (wszystkie słody). Temp. powinna się ustabilizowac na poziomie 44°C, jeżeli nie, to trochę podgrzej. W tej temp. robisz przerwę, czyli przez 20 min utrzymujesz zasyp i nic nie robisz. Następnie (po 20 min) podgrzewasz całośc (najlepiej mieszając, abyś nie miał przypaleń) do 64°C i robisz przerwę 40 min, po czym znowu podgrzewasz do 72°C i przerwa 20 min. Dopiero po tym wszystkim opisanym powyżej, to co otrzymałes filtrujesz i wysładzasz do uzyskania 23l filtratu. Nie będę opisywał szczegółów filtracji - doczytaj na wiki. Po filtracji przelewasz wszystko do gara, w którym to doprowadzasz brzeczkę do zagotowania. Po 10 min gotowania wrzuczasz pierwszą porcję chemielu, po 50 min (czyli 10 min przed końcem) drugą porcję. Gdy minie w sumie 60 min gotowania, zdejmujesz z gazu, chłodzisz, przelewasz do fermentora, zadajesz drożdże i zapominasz o tym przynajmniej na tydzień. A o pozostałych kwestiach dowiesz się na WIKI! Edytowane 23 Czerwca 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Nie rób tego. dlaczego? jestem ciekaw jak by to wyglądało Katharsis, nie zniechęcaj się, tylko trochę poczytaj Edytowane 23 Czerwca 2011 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się