Łyskacz Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Cześć. Tak jak w temacie. Ruch w rurce jest dosyć gwałtowny natomiast na brzecce nie ma ani śladu piany... Ktoś z Was się spotkał z czymś takim? Pacjent to Milk Stout 14 plato przed dodaniem laktozy. Zacieranie w 68*. Drożdże Lallemand kveik voss zadane w 27* Obecnie piwo fermentuje w dolnej granicy temperatury w 25* zasyp głównie Pale Ale Viking plus słody barwiące i palone plus płatki jęczmienne i owsiane. Z czego może wynikać brak piany? Edytowane 6 Lutego 2021 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Bywa i tak. U mnie te drożdże robią małą pianę i można przegapić. Pewnie przy wyższej temperaturze by coś było. 25 to mało dla nich względnie. Chociaż sam robię przy 22 dla czystości profilu. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 A w gotowym piwie nie ma potem problemów z pianą? Pierwszy raz mam styczność z tymi grzybkami i dla tego pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Piana w gotowym piwie a w trakcie fermentacji nie mają jakichś wzajemnych korelacji. Podczas fermentacji jest to zależne głównie od szczepu drożdży i warunków fermentacji, w gotowym piwie raczej kwestia nagazowania i zawartości białek. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) 5 minut temu, Łyskacz napisał: A w gotowym piwie nie ma potem problemów z pianą? Pierwszy raz mam styczność z tymi grzybkami i dla tego pytam Za szybko schodzi, ale nic się mi jeszcze takiego nie zdarzyło. Generalnie na kveikach już mam pełne nagazowanie i gotowe piwo po 4 dniach. Edit: Dla jasności mówię o refermentacji na glukozie w butelkach, nie o kegowaniu i pompowania co2. Edytowane 6 Lutego 2021 przez sobieslaw Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Dzięki Panowie za zaspokojenie mojej ciekawości ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się