Łyskacz Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Cześć. Tak jak w temacie. Ruch w rurce jest dosyć gwałtowny natomiast na brzecce nie ma ani śladu piany... Ktoś z Was się spotkał z czymś takim? Pacjent to Milk Stout 14 plato przed dodaniem laktozy. Zacieranie w 68*. Drożdże Lallemand kveik voss zadane w 27* Obecnie piwo fermentuje w dolnej granicy temperatury w 25* zasyp głównie Pale Ale Viking plus słody barwiące i palone plus płatki jęczmienne i owsiane. Z czego może wynikać brak piany? Edytowane 6 Lutego 2021 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Bywa i tak. U mnie te drożdże robią małą pianę i można przegapić. Pewnie przy wyższej temperaturze by coś było. 25 to mało dla nich względnie. Chociaż sam robię przy 22 dla czystości profilu. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 A w gotowym piwie nie ma potem problemów z pianą? Pierwszy raz mam styczność z tymi grzybkami i dla tego pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Piana w gotowym piwie a w trakcie fermentacji nie mają jakichś wzajemnych korelacji. Podczas fermentacji jest to zależne głównie od szczepu drożdży i warunków fermentacji, w gotowym piwie raczej kwestia nagazowania i zawartości białek. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) 5 minut temu, Łyskacz napisał: A w gotowym piwie nie ma potem problemów z pianą? Pierwszy raz mam styczność z tymi grzybkami i dla tego pytam Za szybko schodzi, ale nic się mi jeszcze takiego nie zdarzyło. Generalnie na kveikach już mam pełne nagazowanie i gotowe piwo po 4 dniach. Edit: Dla jasności mówię o refermentacji na glukozie w butelkach, nie o kegowaniu i pompowania co2. Edytowane 6 Lutego 2021 przez sobieslaw Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Dzięki Panowie za zaspokojenie mojej ciekawości ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi