kokesz43 Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Z racji, że mam praktycznie gotowe piwo do zlania a pojawiły się dość pokaźne mrozy chciałbym spróbować wymrażania piwa. Choć temat mniej więcej ogarnąłem chciałbym zadać kilka bardziej szczegółowych pytań. Czy temperatura - 15c będzie OK? Ile czasu takie piwo wymrażać? Czy nie rozsadzi mi fermentora? Woda zamarzając zwiększa objętość a myślałem po prostu nad wystawieniem wiadra na dwór. JAk z nagazowaniem piwa? Taka temperatura nie zabije drożdzy? Czy lepiej przelać do drugiego wiadra i zebrać drożdźe z dna by potem zadać przy rozlewie. Tutaj kwestia też tego, czy wysoka zawartość alkoholu nie zabije drożdży. Piwo około 8% ~20 BLG, Drożdże S-189, gęstwa po Pilsie. Czy gdy piwo zostanie wymrożone dobrym pomysłem będzie zlanie też oddzielnie tego co zostanie ( taki cienkusz by wyszedł chyba)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) Temp ok, ja wymrażałem w zamrażalniku kiedyś czyli pewnie koło -16-18°C. Aż się częściowo zamrozi nie pamiętam ale chyba kilka godzin u mnie to trwało. W fermentorze jest jeszcze sporo miejsca, raczej na pewno nie rozsadzi. U mnie nagazował się normalnie, może z 2-3 tygodnie dłużej niż standardowy mocniejszy lager ale bez problemu. Ja lód wyrzuciłem ale w sumie można spróbować to butelkować, chociaż pewnie będzie bez szału Edytowane 9 Lutego 2021 przez kantor kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się