Robert-4 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Witajcie ponownie, dzisiaj zrobiłem pierwszą prawdziwą warkę (nie z brewkitów). Wszystko było fajnie do momentu wysładzania. Niestety mam taboret gazowy i pomimo, ze pilnowałem temperatury zamiast końcowej 78 C nagle pomimo wyłączenia przed próbą jodową wskazało 90C. Dalej wszystko zgodnie z procedurą, po wychmieleniu blg zgodnie z założeniem 15. Pytanie - czy ta wyższa temperatura przy wysładzaniu ma wpływ na cokolwiek? pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Mieszałeś zacier podczas grzania? Jak nie, mogło się przegrzać i wskazywać błędna temperaturęWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert-4 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Mieszałem, ale nie cały czas. Kiedy pod koniec zacząłem mieszać temperatura podskoczyła. Czy temperatura podczas wysładzania ma na coś wpływ? Jak napisałem jestem zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Przy zacieraniu może być ciemniejsze piwo przez reakcje Maillarda, a podczas wysładzania przejść więcej garbników z łuski. Robert-4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się