zgoda Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 No właśnie. Robię moją pierwszą zacieraną pszenicę i przełomu ani widu ani słychu. Zasyp jest 2kg jęczmienia i 2.5kg pszenicy, a farfocli jakoś nie widać. Coś źle zrobiłem z przerwami podczas zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Przyzwoity przełom mam w co 10 warce, nie przejmuj się. To chyba kwestia słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 W pszenicy jest tak dużo białek, że przełom powinien być i to dość obfity. Czy jest potrzebny to nie wiem, ale ja zawsze mam w pszenicy największy przełom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Był, ale drobny - za to dużo. Zobaczyłem dopiero przy dekantowaniu do fermentora dziś rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Był, ale drobny - za to dużo. Zobaczyłem dopiero przy dekantowaniu do fermentora dziś rano. To mógł być już osad zimny EDIT: chociaż chyba nie, osadu zimnego jest stosunkowo niewiele Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 I raczej nie w temperaturze 28°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 On się wytrąca już poniżej 80°C http://www.piwo.org/forum/t268-Zimny-osad--metody-usuwania.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 mało chmielu to z przełomem będzie i kłopot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi