Skocz do zawartości

Zula Rye pa


Jankasper

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Mam obmyśloną recepturę na piwo z żytem na chmielu zula. Dotychczas popełniłem na nim jedno piwo, 2 tygodnie od butelkowania zapowiada się świetnie, ale chętnie wysłucham opinii piwowarów z większym obejściem z zulą. Za ewentualne sugestie będę wdzięczny.

 

Zacieranie 67C na lenia. 90m

6kg pilzneński

2kg żytni

2 kg monachijski.

0.5 kg płatki żytnie ugotowane i zblendowane

 

Mashout 78C 10 m 

 

Gotowanie 90 minut

 

Chmielenie:

IUNGA 20G FWH 

IUNGA 20G 60 m 

 

Zula 80g 15m

Zula 80g  5m

Zula 80g flameout

 

Zula 50g 5 dni cichej jedno wiadro, drugie bez cichej.

 

Fermentacja dannstar nottingham wiadro z cichą i jakieś inne drożdże (s33) z kolekcji wiadro bez chmielenia na zimno.

 

 

Docelowo ma być pachnące owocami z 

Zuli piwko z kwasowością typową dla żyta.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.