19Mateusz87 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Przymierzam się do uwarzenia kilku warek Większość chcę zrobić na suchych drożdżach a 2 na płynnych tj. Pils i Porter Bałtycki Kiedyś gdzieś słyszałem, że płynne drożdże przynoszą lepsze efekty i chciałbym to sprawdzić Mam dylemat co do wyboru szczepu drożdży ponieważ najchętniej chciałbym kupić jeden rodzaj a gęstwę użyć w następnej warce tylko, że nie mam pojęcia czy w ogóle jest taka możliwość w tak różnych gatunkach piwa Stąd też moje pytanie: 1. Jakich drożdży mogę użyć do Pilsa i Portera jednocześnie ??? 2. Ewentualnie jakie drożdże suche są najlepsze do tych piw ??? Dodam jeszcze, że bliżej mi do czeskiego Pilsa niż niemieckiego ale jeśli jest możliwość wyboru wspólnych drożdży to mogę zmienić plany i przejść na niemiecką stronę A tak poważnie to wiem, że odpowiedni szczep drożdży decyduje o smaku warzonego piwka wiec nie chcę mieszać i później żałować, że dane piwko smakuje nie tak jak powinno albo, że nie tego się spodziewałem np. po Pilsie Nie mam na tyle doświadczenia żeby po nazwie drożdży określić profil smakowy piwa i dlatego chciałbym skorzystać z cennych rad Koleżanek i Kolegów z forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Mnie smakują Munich Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Mnie smakują Munich Lager. potwierdzam wyeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Mnie smakują Munich Lager. Munich Lager pasuje do Pilsa i Portera ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Mnie smakują Munich Lager. Munich Lager pasuje do Pilsa i Portera ??? nie musisz im wierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Chyba uwierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Lagerowe drozdże można używać dość wymiennie. Ja polecam Bohemian Lager - czyste i wybaczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Cześć : Aja w tym roku pracowałem na urquellach i też im nie mogę nic zarzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie da się uzyskać, mamy różne doświadczenia, smaki, w grę wchodzi również moda (śledząc forum okazuje się, że w różnych latach, różne drożdże były na topie). Chcąc robić na jednych drożdżach pilsa i portera, ja wybrałbym dedykowane bardziej do pilsa, niż do portera. Pils choć wydaje się prostym piwem, to sztuka zrobić naprawdę dobrego (mi się jeszcze nie udało), w porterze jest "bogaty" zasyp, który trochę błędów wybacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Kiedy planujesz te warki ? w jakim czasie. Może będę posiadać takie gęstwy ale w okolicach grudnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Ja użyłem Bawarian Lager do Portera, a pilsa robiłeł na Munich Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Kiedy planujesz te warki ? w jakim czasie. Może będę posiadać takie gęstwy ale w okolicach grudnia Takie piwo chcę warzyć właśnie w grudniu i styczniu ale już teraz zamawiam surowce tylko czekam do września na świeży chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się