areks1111 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam Ciekaw jestem jakie macie doświadczenia z używaniem chmieli goryczkowych z wysoką ilością alfa kwasów - np. chmiel pacyfic gem - 16,9%, czy nugget 12,8% . Jakie sa ich wady, a zalety? czy należy ich dać odpowiednio 2razy mniej anizeli np. marynki?? jeżeli tak to by wynikało by że są one 2x ekonomiczniejsze pomimo, iż są nieco droższe. Patrzę na te chmiele tylko pod kątem goryczki (do aromatu mam inne). Pytam o opinie, gdyż wkrótce będę warzył różne angielskie ale wg własnych kompozycji i zastanawiam się w jakiej ilosci użyć w/w chmieli by nie przedobrzyć. pozdrawiam Wszystkich piwowarów:) Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Cześć Ja przez rok czasu używałem magnum. Wszystkie ciemne ale nim przechmieliłem, porażka. Stosowanie go do jasnych piw uważam jak najbardziej za uzasadniowe Ale sensoryk że mnie taki jak wyćwiczony kukturysta ;-) P.S. popraw to nieszczęsne ważył ;-) Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Ja na Magnum uwarzyłem tylko 2 piwa. Poziom goryczki wyszedł ok ale jej smak jakoś do mnie nie trafił. To tylko moje subiektywne uczucie ale Marynka mi bardziej smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Od ilości alfa kwasów ważniejszy jest smak goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 mi magnum pasuje, ma ładniejszy aromat oraz smak, czasami chmielę magnum zamiast aromatycznego. bardzo fajny efekt. Tylko ja mam świeży chmiel od rolnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 ja lubię chmiele z większą zawartością a-k z uwagi na to, że mniej jest (w przypadku granulatu) błota po gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 U nas w browarku w zeszłym sezonie magnum był ostro sypany do pilsów wyszły naprawdę mocno goryczkowe, i tak jak mówi belzebub na dnie zrobi się fajne złoże filtracyjne po użyciu szyszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się