Skocz do zawartości

chmiele goryczkowe o dużej ilości alfa kwasów- wasze opinie


areks1111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Ciekaw jestem jakie macie doświadczenia z używaniem chmieli goryczkowych z wysoką ilością alfa kwasów - np. chmiel pacyfic gem - 16,9%, czy nugget 12,8% . Jakie sa ich wady, a zalety? czy należy ich dać odpowiednio 2razy mniej anizeli np. marynki?? jeżeli tak to by wynikało by że są one 2x ekonomiczniejsze pomimo, iż są nieco droższe. Patrzę na te chmiele tylko pod kątem goryczki (do aromatu mam inne). Pytam o opinie, gdyż wkrótce będę warzył różne angielskie ale wg własnych kompozycji i zastanawiam się w jakiej ilosci użyć w/w chmieli by nie przedobrzyć.

pozdrawiam Wszystkich piwowarów:)

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :smilies:

Ja przez rok czasu używałem magnum. Wszystkie ciemne ale nim przechmieliłem, porażka. Stosowanie go do jasnych piw uważam jak najbardziej za uzasadniowe :beer:

Ale sensoryk że mnie taki jak wyćwiczony kukturysta ;-)

 

P.S. popraw to nieszczęsne ważył ;-)

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas w browarku w zeszłym sezonie magnum był ostro sypany do pilsów :beer: wyszły naprawdę mocno goryczkowe, i tak jak mówi belzebub na dnie zrobi się fajne złoże filtracyjne po użyciu szyszki :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.