kokesz43 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Witam czy wspomniane w tytule drożdże będą OK do piwa w stylu Braggot? Chciałbym użyć gęstwy z nich a po drodze zrobić Saison lub Belgian Dubbel. Przy okazji prosiłbym o rady co do zasypu, chmielu oraz samych proporcji. Może jakieś gotowe sprawdzone przepisy. Stosował ktoś tego typu kapsle? https://www.homebrewing.pl/kapsle-26mm-jasnoniebieskie-z-wkladka-absorbujaca-tlen-50-sztuk-p-1900.html mam problem jeśli chodzi o utlenienie w piwach typu IPA, ciemnienie piwa + bardzo nietrwały aromat chmielu. Z tego co udało mi się dowiedzieć część sprawy może załatwić lepsza filtracja chmielin czy witamina C, lecz chciałbym zabezpieczyć piwo na kilku frontach. Opłaca się zainwestować w taki sprzęt? https://www.homebrewing.pl/filtrator-do-zacieru-spiralny-100cm-p-1485.html bardziej chodzi mi o to, czy jest duża różnica pomiędzy takim filtratorem a sracz wężykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Do Saison są drożdże M29 od MJ. Przepisy masz w wiki na piwo.org Utleniasz piwo na którymś etapie rozlewania w butelki. Sracz wężyk jest tańszy, działa tak samo kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Do Saison są drożdże M29 od MJ. Przepisy masz w wiki na piwo.org Utleniasz piwo na którymś etapie rozlewania w butelki. Sracz wężyk jest tańszy, działa tak samo a M29 nadadzą się do braggota, czy lepiej dubbel zrobić i gęstwę z M41 dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Nie wiem, braggotow nie robiłem i nie lubię tego stylu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Do braggota to obojętnie jakie drożdże dasz. Byle by wytrzymały procenty. Chyba jedyny wymóg w tym stylu to udział miodu na poziomie, zdaje się, 30%. Z pozostałą resztą jest duża dowolność. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się