misiuzeb Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Wczoraj "popełniłem" 1 warkę. Nie obyło się bez drobnych komplikacji , ale co nas nie zabije to wzmocni (zapach zacieranie nie wszystkim odpowiada, mi pachniało ). W zamierzeniach ma to być Bursztynowe Pale Ale Słody: - Pale Ale 4,2 kg - Karmelowy ciemny Strzegom 0,2 kg Zacieranie: - 67-68 st przez 60min - 76 st i filtracja wysładzanie ciągłe (woda ponad 70st) Chmielenie (60 min): - Marynka 30 g w 0 min - Lubelski 30 g w 55 min Chłodzenie wanna Dróżdże S-04 1/2 opak. rozpuszczone w 100ml wody zadane do fermentatora w temp 27st Obecnie temp. w okolicach fermentatora 22st co do problemów: okazało się że zakupiony aerometr okazał się felerny (mała dziurka i każdy pomiar był inny), więc w trakcie wysładzania trzeba było nowy sprzęt wykombinować ogólnie po filtrowaniu ok 21l 11,5 Blg przed rozlaniem na burzliwą 18l 14Blg, dolano 3l wody (potem nie mierzone) Rozpoczęcie prac ok 10 rano odstawiono na burzliwą ok 18tej, rano już ładnie "bulka" i jest miły zapach drożdży. Ogólnie widzę, że nie ma się co bać i trzeba śmiało wysładzać (niestety nie miałem jeszcze wtedy aerometru i był strach , że za cienkie poleci) W planach Stout czekoladowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 ale co dziura była w samym cukromierzu ? w szkle ? Wysładzania się nie bój. Ja wysładzam do danej objętości, na przykład obliczasz ilość słodów potrzebną do przygotowania ilości brzeczki o objętości gara i wysładzasz do jego zapełnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ma malutką dziurkę w szkle w miejscu zwężania. co ciekawe to nie zauważyłem tego jak go 1 raz sprawdzałem w czystej wodzie. Co prawda pokazywał - 3-4 blg, ale miałem nadzieję, że jest tylko źle wyskalowany, dopiero jak chciałem zobaczyć jak ajest różnica między ciepły pomiarem a w temp 20st to po ogrzaniu widać jak pięknie bąbelki uchodziły. Obecnie nabrał ciut wody i tonie w menzurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) po 3 dobach Blg zeszło do 3,5 , zapach alkoholowo-drożdżowy, w smaku czuć goryczkę, zakażeń nie stwierdziłem, na powierzchni unosi się minimalna rzadka pianka (przestało "bulkać") pytanie czy już zlewać na cichą ? Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 po 3 dobach Blg zeszło do 3,5 , zapach alkoholowo-drożdżowy, w smaku czuć goryczkę, zakażeń nie stwierdziłem, na powierzchni unosi się minimalna rzadka pianka (przestało "bulkać")pytanie czy już zlewać na cichą ? Zostaw jeszcze, 3 doby to trochę mało. Zostaw tak do 7. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 1 warka poszła na cichą (3Blg) nie omieszkałem spróbować wrażenia: czuć goryczkę, ale mordy nie wykrzywia kwasu nie stwierdziłem , chyba za bardzo mętne (idzie ochłodzenie , więc może się wyklaruje) gęstwa zebrana do słoika czeka w lodówce na 2 warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 (edytowane) warka 1 w butelkach (cukier 100g), wrażenia ogólne: mocne, chmielowe kolor ciemny bursztyn , klarowność taka sobie straty: 2 butelki out (przy przelewaniu na cichą z powodu odkręcenia kranika ok 2l poszło do ścieku) rozlano 34x0.5 w butelkach po Masnym + 2 testery po kubusiach Edytowane 4 Września 2010 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 (edytowane) warka 2: Stout owsiano-czekoladowy - słód Pale Ale Weyermann 3,3 kg, - słód karmelowy ciemny 0,25 kg, - słód czekoladowy Litovel Typ I 0,25 kg, - słód barwiący Strzegom 0,25 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg, - drożdże Safale S-04 zadane z gęstwy ok 100ml Zacieranie: Słody jasne + płatki - 67°C przez 50 min Dodanie słodów ciemnych - 72 °C na 10 min, mash out 76 °C Chmielenie 60 min chmiel goryczkowy Marynka 15 g (granulat) na fermentację poszło 19l Blg 12,5 Edytowane 14 Września 2010 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) warka 2 Stout obecnie ok 4 blg, niestety ochłodziło się i obecnie chyba drożdże wyhamowały warka 1 Bursztynowe Pale Ale - po degustacji stwierdzono słabe nagazowanie (obecnie spoczywa w piwniczce) , prawie brak piany, za to smak i aromat chmielowy nadrabia braki ( zawartość alkoholu też odpowiednia) Edytowane 14 Września 2010 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Popraw sobie stopke. Albo Bursztynowe (Amber) Ale albo Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 warka 2 poszła do butelek bez cichej, po dodaniu 115g cukru , odfermentowało tylko do 4°Blg , 30x0,5l + 2x1,5l w PET, kolor czarny nieprzeźroczysty, smak czekoladowo-orzechowo-karmelowy, zapach przyjemny piwno-czekoladowy gęstwa 250ml zebrana do słoika warka 1 kolejna degustacja - jest poprawa i to znaczna, piana ładna , smak zdecydowanie bardziej harmonijny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) warka 3 Pierwszy Pilszestaw z HB Pils bohemskiSłód bohemian pils Weyermann 4,0kgSłód karmelowy Karapils 0,45kgSłód zakwaszający Weyermann 0,1kgzacieranie 45min 68st + 15min 72st + 76 st i filtracjagotowanie 60min55 min Chmiel goryczkowy Premiant 40g0 min Chmiel aromatyczny Saaz 20g + aromatyczny lubelski 10gwyszło ok 20l 12,5°Blg , odfiltrowałem jeszcze ze 2l i poszło do gotowaniachłodzenie będzie na świeżym powietrzu, drożdże zadane rano W34/70w fermentatorze 20l 12°Blg - temp. ok 14°Cwrażenia: marna wydajność, dobre tempo pracy (4h bez chłodzenia), brzeczka o ładnym żółtym kolorze ale dość mętna, smak i zapach mocno chmielowy, podczas gotowania znów nie było przełomu Edytowane 6 Marca 2016 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 (edytowane) warka 3 poszła na cichą zeszło do ok 2,5°Blg - ładny zapach, żółty kolorek i dość mętne Warka 4 Helloweenowy Pils - Jasne Pełne Słód Pilzneński - 5 kg Słód Caramunich typ I - 0,2 kg Słód zakwaszający -0,15kg mech irlandzki -5g Chmiel Marynka - 55 g Chmiel Lubelski -40 g Drożdże gęstwa z warki 3 W34/70 Zacieranie na gęsto. Słody wsypane do 13 litrów wody o temp. 65°C . 62°C - 20min 72°C - 40min 78°C - filtracja wyszło ok. 30l 10°Blg, bardziej klarowne niż w warce 3 Chmielenie 70min. 55g Marynki wsypane na początku gotowania, 40g Lubelski wsypane w 60min wreszcie był przełom Finalnie 25l 11°Blg Z resztki cienkusza (5°Blg ) powstał eksperyment - zagotowano z 10g Lubelskiego i ćwiartką potartego imbiru, dosłodzono cukrem do 12°Blg , ok 2,5l z gęstwą W34/70 będzie w 5l butli sobie fermentować Edytowane 31 Października 2010 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 warka 3 mętna- poszło 5g żelatyny w planach butelkowanie, w smaku b.dobry Pilsnerek warka 4a - eksperyment poszło do butelek 6x0,5 z 10g cukru - ładne klarowne w smaku czuć goryczkę imbiru, zapach imbirowy, smak przyjemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 warka 3 poszło do butelek 37x0.5l 2,5 °Blg warka 4 poszło na cichą, gęstwa zebrana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 warka 4a - eksperyment dziś 1 degustacja , pięknie klarowne zapach imbirowy do szczęscia brakuje tylko ciut zapachu chmielu, świetna goryczka imbirowa nie paląca ale pozostająca na podniebieniu , ogolnie smak przyjemny, dobrze sie pije, mimo tylko tygodnia w butelce są już pęcherzyki gazu , piana drobna utrzymała sie do końca kufelka Jestem pozytywnie zaskoczony i już wiem, że powstanie warka Imbirowego Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Warka 4 poszła do butelek 46x0.5l ze 130g cukru. °Blg nie zmierzyłem ale musiało spaść bo cały czas fermentowało na cichej i była cieniutka warstwa drożdży na dnie. Ładnie się wyklarowało. Edytowane 2 Grudnia 2010 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 z 04.12.2010 Warka 5 - Barbórkowe Pale Ale Słód pale ale 4.6kg Słód karmelowy jasny Karapils 0.2kg Słód karmelowy monach. Caramunich 0.2kg Słód karmelowy ciemny Strzegom ?0.01kg mech irlandzki łyżeczka zacieranie "na lenia" 65-67°C 90min, mashout i filtracja karmelowe + mech wsypane na ostatnie 10min chmielenie 60min 40g Perle chłodzenie w śniegu wyszło ok 22l 12°Blg drożdże S-04 1/2 op. rehydratyzowane przewidywana temp. fermentacji 18°C to chyba ostatnia warka ..... w tym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 (edytowane) warka 5 poszła do butelek bez cichej z 140g cukru, 40x0,5l , °Blg końcowe 2,5 p.s. chęci do warzenia są , ale stan słodów = 0 Edytowane 21 Grudnia 2010 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Warka 4 poszła do butelek 46x0.5l ze 130g cukru. °Blg nie zmierzyłem ale musiało spaść bo cały czas fermentowało na cichej i była cieniutka warstwa drożdży na dnie. Ładnie się wyklarowało. hmmm 3 tyg i praktycznie zero nagazowania, niestety po zabutelkowaniu stało od razu w temperaturze ok 10 a potem spadła do 5 °C , przeniosłem do temp. 15-18 °C na parę dni, może mu pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 warka 6 Sylwestrowa Pszeniczka słód pilzneński 2kg słod pszeniczny 1,7 kg zacieranie 30 min 62°C , 35 min 72°C chmielenie 8g Perle 60 min, 7g Perle 5 min wyszło 14l 12°Blg , drożdze WB-06 jak się schłodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 7 - Noworoczny Słód Pilzneński 4 kg Słód karmelowy Karapils 0.14 kg Słód zakwaszający 0,1 kg mech irlandzki łyżeczka Chmiel Perle 45 g gęstwa W34/70 (a jednak) zacieranie 20 min 62°C , 40 min 72°C przed gotowaniem 22l 10°Blg, obecnie ok 19l 12°Blg warka 6 drożdże ostro pracują w temp 19°C Edytowane 3 Stycznia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 (edytowane) warka 6 poszła do butelek z 180g cukru 17x0.5l degustacja po 5 dniach: super już wiem że będzie częściej robiona Edytowane 15 Stycznia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 8 Pils Słód Pilzneński - 5 kg Słód Caramunich typ I - 0,1 kg Słód karmelowy Karapils - 0,1kg Słód zakwaszający -0,05kg mech irlandzki -5g Chmiel Marynka - 35 g Chmiel Lubelski -25 g zacieranie 25 min 64°C , 45 min 74°C po filtracji wyszło 25l 12°Blg klarowne, chmielenie 60 min Marynka , 10min lubelski, po gotowaniu dziwnie mętne fermentacja - gęstwa W34/70 temp 10°C heh zostało 1 kilo pilzneńskiego i ponad 3kg pszenicznego a warzyć się chce (butelki też się kończą,ale jest szansa na dostawę) warka 7 poszła na cichą, zeszła do 3 °Blg , mętna, w smaku dość łagodna z mocnym zapachem alkoholu , cicha z 1/3 tabletki aroma tabs Edytowane 16 Stycznia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 warka 7 poszła do butelek z 140g cukru 26x0.5l + 3x0,66l warka 8 burzliwa trwa, piana obfita cały czas brak surowców, brak piwa zdatnego do picia , brak wolnego czasu, straszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się