Jump to content

Filtrator spiralny zamiast fałszywego dna?


eltomek

Recommended Posts

Cześć, czy taka spirala https://allegro.pl/oferta/filtrator-do-piwa-typu-owalny-piwo-domowe-slod-6318106115 ma szansę zastąpić fałszywe dno?

Plusem takiego rozwiązania jest możliwość mieszania mieszadłem automatycznym całego zacieru, bo fałszywe dno tworzy "martwą" strefę i przy grzaniu kuchenką brzeczka może się przypalać (wtedy w grę wchodzi jedynie recyrkulacja).

Link to comment
Share on other sites

Nigdy nie używałem FD, mam taką spirale, u mnie sprawuje się idealnie, co prawda nie mam mieszadła automatycznego, ale pod spiralą nie przypala nic. Jak robiłem pszeniczne, gdzie użyłem tylko słodu pszenicznego nie było problemu z filtracją.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
10 minut temu, tmk1 napisał:

Nada się jak najbardziej.

W artykule http://howtobrew.com/book/section-3/getting-the-wort-out-lautering/getting-the-most-from-the-grainbed John Palmer pisze, że w części kadzi filtracyjnej, której znajduje się ujście występuje większy niż gdzie indziej przepływ i że należy zbierać filtrat ze środka. Dlatego zamiast owalnego filtratora pomyślałem o skonstruowaniu filtratora w kształcie owalnym z krzyżem w środku (coś jak "+" w okręgu) przy czym ramię "plusa" idące do kranika zrobiłbym z litej rurki stalowej, tak aby zwiększyć powierzchnię filtra. No ale do tego potrzebuję ok 2m takiej spirali, ale kupując gotowe rozwiązanie płaci się ok 70zł/mb takiej spirali.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.