jonSnow Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Czy ktoś zna kogoś albo sam ma sprzęt do wytrawiania stali nierdzewnej w okolicach Skawiny/Krakowa? Ostatnio moje garczki do HERMS zostały uzbrojone w mufy i jak gość który spawał wytrawił je na zewnątrz tak już w środku tylko lekko przeszlifował. Normalnie zapytał bym jego ale wrócił spawać za granice i ciort jeden wie kiedy znowu zjedzie do kraju. Pytam na forum bo na internecie trochu strach że ktoś bez pojęcia przejedzie środkami do np barierek a nie do spożywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Nie ma różnicy czy do spożywki czy do barierek wytrawiasz spaw, stal nierdzewna nie wie czy będzie garnkiem, płaskownikiem, rurą czy nożem, wytrawia się wszystko tak samo, bo to ten sam kwas. Jak chcesz wpadnij na Tychy, to wytrawię Ci te sprawy antoxem. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Po milion dzięki dobry człowieku Napisałem do gości od fałszywego dna (marxam) bo są na miejscu ale jak oni nie zrobią to wpadnę choćby po to żeby Ci piwo zostawić za pomoc przy innych tematach! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) A miałem pytać na forum ale z tego co widze to wiesz o nierdzewce więcej niż większość, czym czyścisz sprzęt? Na chłodnicy zanurzeniowej po każdym użyciu zostaje osad więc zakładam że to samo się będzie działo przy HERMS. W zanurzeniówce to gąbką i miękką szczotką czyściłem ale w HERMS brzęczka leci środkiem. Masz coś sprawdzonego co nie uszkadza stali ale zmyje osad z środka? Edytowane 14 Marca 2021 przez jonSnow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Zostaje tylko ług sodowy, nic innego. I czyścić/płukać po każdej warceWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Np: https://www.ceneo.pl/35640618 i to powinno dać radę? Myślałem o https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/laboratorium/enzybrew10-750g?search_query=czyszcz&fast_search=fs bo mam gwinty teflonem uszczelnione ale cena jednago i drugiego to kosmiczna różnica Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Np: https://www.ceneo.pl/35640618 i to powinno dać radę? Myślałem o https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/laboratorium/enzybrew10-750g?search_query=czyszcz&fast_search=fs bo mam gwinty teflonem uszczelnione ale cena jednago i drugiego to kosmiczna różnicaSoda kaustyczna = ług sodowy, najlepsze rozwiązanie. Choć trzeba zachować środki ostrożności, bo to mocno żrące. Robisz roztwór 3-5% i puszczasz go w obiegu w hermsie, 2-3h wystarczą i będzie czyste Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Czyli najpierw 2h wodorotlenkiem sodu (Soda kaustyczna) ~4%, potem płukanie ciepłą wodą z Pirosiarczanem (żeby zneutralizować sode) i na końcu czystą wodą tak (info o piro znalazłem tutaj https://distripark.com/aktualnosci/video-soda-kaustyczna-wodorotlenek-sodu-zastosowanie-uzytkowanie-porady#Browar)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Tak jest Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Jakie stężenie pirosiarczanu stosujesz? Też 3-5%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Nie używam Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Zamiast piro możesz użyć wody z kwaskiem cytrynowymWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Tylko jak zawsze ważne jest stężenie Możesz zdradzić ilo procentowe używasz? Po tym roztworze przelewasz wszystko jeszcze raz wodą tak? Edytowane 15 Marca 2021 przez jonSnow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Wrzuć na 30l wody 5 opakowań np kwasku Gellwe później woda czysta płukaćWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Dzięki wielkie! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 W dniu 14.03.2021 o 22:28, jonSnow napisał: ale w HERMS brzęczka leci środkiem. Polecam wodę do wysładzania puszczać wężownicą. Dużo daje w utrzymaniu czystości wewnątrz. Od czasu do czasu puścić w obiegu jakimś środkiem myjącym. Robert87 i jonSnow 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 @anatom wielkie dzięki, za pomysł. Genialne w swojej prostocie anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 W dniu 10.03.2021 o 23:02, Robert87 napisał: Nie ma różnicy czy do spożywki czy do barierek wytrawiasz spaw, stal nierdzewna nie wie czy będzie garnkiem, płaskownikiem, rurą czy nożem, wytrawia się wszystko tak samo, bo to ten sam kwas. Jak chcesz wpadnij na Tychy, to wytrawię Ci te sprawy antoxem. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Hej. Podpowiedz proszę jak się trawi stal (304 lub 316). Mam antox, ale na jak długo go nałożyć? Trzeba coś robić (oprócz odtłuszczenia) przed /po antoxie? Coś czytałem o późniejszej pasywacji, ale trochę się w tym pogubiłem - i nie wiem jak to zrobić, dodatkowo wydaje mi się, że mało kto to stosuje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Pewnie, że podpowiem Nakładasz na suchy, odtłuszczony kawałek, który chcesz trawić. Pędzelkiem nakładasz warstwę i trzymasz pół godziny w ciepłym (~20°C) pomieszczeniu, dobrze wentylowanym. Później płuczesz obficie, możesz przemyć później gąbka z płynem do naczyń. Pasywacja następuje samoczynnie po około 21 dniachWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka anatom, paulox81 i bart3q 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się