Shooter Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 [ciach]jakoś do mnie nie dociera co piszesz :rolleyes: Nie znam teorii, ale odbieram to na tak zwany "chłopski rozum". Co znaczy to prawdopodobnie ? wg tej teorii to byłby idealny sposób na robienie słodkich piw. Lejesz pod kapsel i drożdże nie pracują. Co więcej, jak wielki wpływ na gazowanie może mieć powierzchnia szyjki o promieniu 1 cm ? Uwzględnić trzeba, że piwo gazuje się w całej objętości, bo w całej ojętości są drożdże. Rozpuszczalność CO2 zależy m.in. od temperatury i zapewne ciśnienia. Jeśli zaleję prawie pod kapsel, to i tak wytworzy się ciśnienie do pewnych granic. Prawdopodobnie znaczy, że prawdopodobnie jest to możliwe, ale nie sprawdzałem, bo nie leję pod kapsel. Drożdże oczywiście pracują w całej objętości piwa, ale zebrany w pustej przestrzeni gaz zapewni lepsze ciśnienie, co tłumaczyłem w poprzednim poście. Wbrew temu, co Ci podpowiada "chłopski rozum" ta niewielka przestrzeń może znacząco wpłynąć na nagazowywanie, a w szczególności czas. W niej zbiera się CO2 i wywiera nacisk na piwo z większym ciśnieniem niż swobodnie wytwarzany przez drożdże gaz. Ta zasada wykorzystywana jest w kegach, a stosunkowo niewielka powierzchnia nie jest tu problemem. Rozpuszczalność CO2 jest zależna tylko od temperatury i ph płynu, a nie ciśnienia. Zwiększając ciśnienie sztucznie podawanego CO2 zwiększasz nagazowanie, ale nie działa to w nieskończoność, bo próg nasycenia jest ograniczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 nie chcę się kłócić, bo jak pisałem, temat znam tylko z praktyki. Co do kegów to wiem tyle, że znacznie szybciej nagazowuje się piwo, które ma większy kontakt z powierzchnią CO2 czy to przez położenie kega, czy jeszcze wydatniej przez mieszanie zawartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 nie chcę się kłócić, bo jak pisałem, temat znam tylko z praktyki. Co do kegów to wiem tyle, że znacznie szybciej nagazowuje się piwo, które ma większy kontakt z powierzchnią CO2 czy to przez położenie kega, czy jeszcze wydatniej przez mieszanie zawartości. Ja też jestem daleki od chęci kłócenia się. Przy kolejnym butelkowaniu zrobię próbę, zalewając pod kapsel. Wtedy podzielę się uwagami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Nie lejcie tylko zimnego lagera pod korek, bo butelki popękają! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 no to jest jeden z plusów na zostawianie wolnego miejsca, gaz ma większe właściwości sprężając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 coderowi chodziło o rozszerzalność cieplną cieczy, gdy nalejemy piwo o niskiej temp. pod kapsel i przeniesiemy go później do temp. dużo wyższej to zwiększające objętość piwo rozerwie butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Potwierdzam nalałem kilka butelek do pełna efek był taki że dwie butelki rozsadziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 nie chcę się kłócić' date=' bo jak pisałem, temat znam tylko z praktyki. Co do kegów to wiem tyle, że znacznie szybciej nagazowuje się piwo, które ma większy kontakt z powierzchnią CO2 czy to przez położenie kega, czy jeszcze wydatniej przez mieszanie zawartości.[/quote'] Ja też jestem daleki od chęci kłócenia się. Przy kolejnym butelkowaniu zrobię próbę, zalewając pod kapsel. Wtedy podzielę się uwagami. Oba piwa poddane testowi były prawidłowo nagazowane. Powiedział bym nawet, że identycznie. Test przeprowadziłem na jasnym pszenicznym. Wniosek; Przy odpowiednio długim leżakowaniu piwa, nie ma to znaczenia ile nalejemy, pod kapsel czy z wolną przestrzenią. Jak wspominali koledzy warto zostawiać wolną przestrzeń przy lagerach. Reszta to rzecz gustu i nie ma wpływu na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Powietrze z wolnej przestrzeni jest potrzebne do refermentacji dla tego warto zostawić wolne miejsce.Żeby wykonać swoją prace drożdże muszą mieć tlen jak każdy organizm żywy. Edytowane 29 Czerwca 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 z tego co wiem, to drożdże potrzebują tlen głównie w fazie rozmnażania. Później jest im zbędny. A i chyba nie każdy organizm potrzebuje tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 z tego co wiem, to drożdże potrzebują tlen głównie w fazie rozmnażania. Później jest im zbędny. A i chyba nie każdy organizm potrzebuje tlenu. Zgadza się podam 1 przykład organizmu żywego nie potrzebującego tlenu -tasiemiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Beztlenowców jest mnóstwo. Powietrze w butelce dla drożdży jest zupełnie zbędne one mają tam robić CO2 a nie rozmnażać się. Potrzebna jest za to wolna przestrzeń aby wytwarzające ciśnienie nie wywaliło butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się