grzesiuu Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Mam takie szczegółowe pytanie, czym posmarować gumkę od fermentatora i rurkę fermentacyjną aby się nie sklejały. Czasami wyjmuje rurkę i wychodzi cała z gumką, sprawdzam czasami tak co się dzieje w środku (jako wziernik). Zastanawiałem się, czym to połączenie posmarować aby było neutralne dla piwa i w miarę sterylne. Myślałem o oleju rzepakowym, może gliceryna. Być może ktoś ma lepszy pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Wazelina, a najlepiej tego nie ruszać.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 wazelina- uszczelni i uelastyczni gumkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 A co powiecie na silikon spray z NSF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Ale to myślicie o wazelinie kosmetycznej, a nie technicznej? Wazelina jedna, a druga to całkowicie co innego... Odnośnie silikonu w sprayu to ciekawy pomysł, mam taki do psykania raz na jesień do drzwi samochodowych na uszczelki aby mi drzwi nigdy niezamarzły ... swoją drogą kupiłem do pasów bezpieczeństwa. Jak się je spsyka to super się ściągają ... he he tak na marginesie Edytowane 12 Marca 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) 5 minut temu, grzesiuu napisał: Ale to myślicie o wazelinie kosmetycznej a nie technicznej? Wazelina jedna, a druga to całkowicie co innego... Ja używam technicznej białej, kiedyś kosmetycznej Edytowane 12 Marca 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Zmień rurkę fermentacyjną na bulgotka z Ali. Nigdy nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi