MarcEs Posted March 12, 2021 Share Posted March 12, 2021 Cześć Mam na cichej fermentacji NEIPĘ, warka 18L. Drożdze Lalbrew New England. Temp fermentacji 18°CCzeka mnie chmielenie na zimno, które według instrukcji powinienem wykonać na dwa dni przed butelkowaniem. Do dodania mam 50g Nelson Sauvin, 50g Wai-it i 50g Pacifica. Aktualna temperatura cichej to 15,5°C Mam dwa pytania:1) Czy temperatura 15,5 °C jest odpowiednia do chmielenia na zimno2) Czy dwa dni przed rozlewem to nie zbyt krótki okres na chmielenie? Czy zdąży oddać aromat? Dzięki za pomocMarcin Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rotblunt Posted March 12, 2021 Share Posted March 12, 2021 1) jest jak najbardziej ok. 2) właśnie taki krótki okres czasu jest wręcz zalecany, bo przy dłuższym okresie chmiele mogą oddać aromaty łodygowe. Ale ja bym dodał do tego jeszcze 2 dni na cold crash, oczywiście jak masz taką możliwość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 Ja chmiele nawet tydzień i łodygę miałem tylko raz na cascade, ale pływał w piwie dwa tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now