Jump to content

chmielenie na zimno NEIPA


Recommended Posts

Cześć

Mam na cichej fermentacji NEIPĘ, warka 18L. Drożdze Lalbrew New England. Temp fermentacji 18°C

Czeka mnie chmielenie na zimno, które według instrukcji powinienem wykonać na dwa dni przed butelkowaniem. Do dodania mam 50g Nelson Sauvin, 50g Wai-it i 50g Pacifica.

Aktualna temperatura cichej to 15,5°C

 

Mam dwa pytania:

1) Czy temperatura 15,5 °C jest odpowiednia do chmielenia na zimno

2) Czy dwa dni przed rozlewem to nie zbyt krótki okres na chmielenie? Czy zdąży oddać aromat?

 

Dzięki za pomoc

Marcin

 

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

1) jest jak najbardziej ok.

2) właśnie taki krótki okres czasu jest wręcz zalecany, bo przy dłuższym okresie chmiele mogą oddać aromaty łodygowe. Ale ja bym dodał do tego jeszcze 2 dni na cold crash, oczywiście jak masz taką możliwość.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.