MarcEs Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Cześć Mam na cichej fermentacji NEIPĘ, warka 18L. Drożdze Lalbrew New England. Temp fermentacji 18°CCzeka mnie chmielenie na zimno, które według instrukcji powinienem wykonać na dwa dni przed butelkowaniem. Do dodania mam 50g Nelson Sauvin, 50g Wai-it i 50g Pacifica. Aktualna temperatura cichej to 15,5°C Mam dwa pytania:1) Czy temperatura 15,5 °C jest odpowiednia do chmielenia na zimno2) Czy dwa dni przed rozlewem to nie zbyt krótki okres na chmielenie? Czy zdąży oddać aromat? Dzięki za pomocMarcin Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rotblunt Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 1) jest jak najbardziej ok. 2) właśnie taki krótki okres czasu jest wręcz zalecany, bo przy dłuższym okresie chmiele mogą oddać aromaty łodygowe. Ale ja bym dodał do tego jeszcze 2 dni na cold crash, oczywiście jak masz taką możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Ja chmiele nawet tydzień i łodygę miałem tylko raz na cascade, ale pływał w piwie dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się