Skocz do zawartości

chmielenie na zimno NEIPA


MarcEs

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam na cichej fermentacji NEIPĘ, warka 18L. Drożdze Lalbrew New England. Temp fermentacji 18°C

Czeka mnie chmielenie na zimno, które według instrukcji powinienem wykonać na dwa dni przed butelkowaniem. Do dodania mam 50g Nelson Sauvin, 50g Wai-it i 50g Pacifica.

Aktualna temperatura cichej to 15,5°C

 

Mam dwa pytania:

1) Czy temperatura 15,5 °C jest odpowiednia do chmielenia na zimno

2) Czy dwa dni przed rozlewem to nie zbyt krótki okres na chmielenie? Czy zdąży oddać aromat?

 

Dzięki za pomoc

Marcin

 

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1) jest jak najbardziej ok.

2) właśnie taki krótki okres czasu jest wręcz zalecany, bo przy dłuższym okresie chmiele mogą oddać aromaty łodygowe. Ale ja bym dodał do tego jeszcze 2 dni na cold crash, oczywiście jak masz taką możliwość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.