Browman Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Czy macie jakieś doświadczenia z użyciem melasy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Jeżeli melasa, to tylko z trzciny cukrowej. Ze względów samkowych buraczanej się wystrzegaj! Ta z trzciny jest b. ciemna (można ja nabyć np w dziale spożywczym sklepów Marks&Spencer), więc ewentualnie możnaby jej użyć do refermentacji piw ciemnych. Wcześniej jednak musiałbyś okreslić stopień jej fermentowalności. Reasumując - szkoda zachodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 cukier tańszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 ...Wcześniej jednak musiałbyś okreslić stopień jej fermentowalności.Reasumując - szkoda zachodu A toś mnie zmartwił, właśnie wpadł mi w ręce słoik melasy trzcinowej, liczyłem, ze urozmaici mi smak piwa a tu kiszka. O co chodzi z tym stopniem fermentowalności? znam wartość energetyczną 100g melasy, myślałem, że to mi wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 O co chodzi z tym stopniem fermentowalności? znam wartość energetyczną 100g melasy, myślałem, że to mi wystarczy. Chodzi o to, żeby dodać właściwą ilość do refermentacji. Ze względu na zawartość innych składników oprócz sacharozy uzyskuje się z niej mniejszą ilość CO2. Pytanie ile mnie? Jeżeli masz podany skład to można to oszacować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 ...100g: proteines 1g, glucides 72g, lipides 0g... mimo wszystko nabrałem wątpliwości - czy warto - pewnie pozostanę przy cukrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 a czy malasa trzcinowa użyta nie do refermentacji tylko jako dodatek niesłodowy ma sens, jeśli tak to do czego i co daje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Melasa jest dobrym dodatkiem do piw ciemnych, niekoniecznie musisz jej użyć do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 a czy malasa trzcinowa użyta nie do refermentacji tylko jako dodatek niesłodowy ma sens, jeśli tak to do czego i co daje? Można dodać do piw ciemniejszych i mocnych, np. mocnych belgów. Powinna dodać złożoności w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Właśnie też o tym wczoraj czytałem. Do piw w stylu Old Ale również można ją z powodzeniem zastosować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ściana Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Chcę dodać melasę do Robust Porteru....kiedy? 10 minut przed końcem gotowania?? Nie wiem jak się zachowa, czy tak jak miód, cukier kandyzowany czy drożdże wszystko wciągną i da tylko lekki aromat jeśli posiada bo nie mam doświadczenia, czy może nada piwu słodkiego smaku? ma ktoś doświadczenie, chcę użyć tej dostępnej w M&S czyli z trzciny cukrowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Często do porterów dodaję melasę z trzciny, Black Treacle. Chociaż daję tylko łyżkę, to różnica w smaku piwa bez melasy, a tym z nią jest znacząca. Nie jest to słodycz, to wzbogacenie portera o jeszcze jeden, idealnie komponujący się z resztą smak. Powiedziałbym nawet , że działa jak wzmacniacz wszystkiego co w piwie już jest. Dodaję ją 15 minut przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Właśnie też o tym wczoraj czytałem. Do piw w stylu Old Ale również można ją z powodzeniem zastosować... Dave Millera autor książki o piwowarstwie domowym idzie dalej i mówi, że melasa to obowiązkowy dodatek i podanej recepturze mówi, że trzeba dodać b. dużą ilość - 0,75 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ściana Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Z taką właśnie sporą ilością spotkałem się w jednej z zagranicznych receptur. Blisko 0,5 kg na 23l brzeczki. Zastanawia mnie właśnie efekt tak dużej ilości. Czy drożdżyki przerobią wszystko czy jakiś cukier resztkowy pozostanie jednak w piwie? Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez ściana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedź. Z taką właśnie sporą ilością spotkałem się w jednej z zagranicznych receptur. Blisko 0,5 kg na 23l brzeczki. Zastanawia mnie właśnie efekt tak dużej ilości. Czy drożdżyki przerobią wszystko czy jakiś cukier resztkowy pozostanie jednak w piwie? Dave Miller napisał w komentarzu do tej receptury, że nikt nie przejdzie obojętny wobec tego piwa - albo się zakochają albo znienawidzą. Jeśli chcesz to wrzucę Ci całość receptury, ale wieczorem - jak wrócę do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilpl82 Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Odkopię temat, kolego Rafek00 podrzucisz tą recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Tu jest strona z ksiązki Dave'a Miller'a z recepturą na Old Ale z melasą https://books.google.pl/books/content?id=uR3raPFphLoC&hl=pl&pg=PA310&img=1&zoom=3&ots=MNRRXh6HP5&sig=ACfU3U3JHHbXG4WAUl7tTW0T71pRc-JbCw&w=1280 Brytyjskie drożdze Ale Zacieranie infuzyjne OG: 1.060-1.064 IBU: 31 FG: 1.014-1.018 Edytowane 7 Lutego 2020 przez Kaniutek Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Czy ktoś mógłby mniej więcej przybliżyć efekt smakowy po dodaniu takiej ilości melasy? Widziałem już różne receptury i niektórzy dodają jej symboliczne ilości więc mniemam, że jest to stosunkowo wyrazisty składnik. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się