Szagi Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Witam, Oglądając kilka filmików jak różni ludzie warzą swoje piwa w domu zauważyłem że większość z nich miała pianę dość obfitą podczas gotowania brzeczki - którą trzeba było wręcz pilnować by nie wykipiała. Mam za sobą 7 piw z ekstraktów i 3 piwa z zacieraniem i w żadnym z tych przypadków nie miałem piany podczas gotowania. Czy to oznacza że za słabo gotuję? Używam 40L garnka na kuchence gazowej na dwóch palnikach na raz. Gdy puszczam gaz na maxa to mam lekkie bulgotanie. Co z tą pianą i jakie są efekty ewentualnej niewystarczającej temperatury gotowania? Piwa dobrze mi dofermentowują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Pal licho pianę, ważne, żebyś przełom miał.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Zawsze dużo białek zostaje mi w garze po chłodzeniu bo zacieram BIAB. Czy to można uważać za fakt że przełom był? Czy chodzi o konkretny moment wytrącania się białek podczas gotowania - bo tego nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Chodzi o konkretny moment podczas gotowaniaWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Chcesz mocniej gotować, skrócić proces? Zakup grzałki nurkowej rozwiąże Twoje problemy. Dwie warki na grzałce nurkowej za mną. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 1 minutę temu, Koora napisał: Chcesz mocniej gotować, skrócić proces? Zakup grzałki nurkowej rozwiąże Twoje problemy. Dwie warki na grzałce nurkowej za mną. Polecam Czy taka grzałka nie powoduje większego ryzyka przypalenia / karmelizacji brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) Mieszasz łyga. A dwa palniki na dole robią to samo. w Zacierno warzelnych kotłach są nawet mocniejsze. Ja mam jeszcze regulator obrotów silnika z chin i reguluje moc. Edytowane 19 Marca 2021 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się