Cboolinho27 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Mateusz z Podhala zaczynam od warzenia z brewkitów aby zobaczyć co i jak, i sprawdzić czy spodoba mi się to hobby z czasem po jakiś 3/4 warka chce zainwestować w gar i spróbować już prawdziwego warzenia Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Witam kolegę:) ruszamy w podobnym czasie wiec powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Zacznij od zacierania i niebój się zacierać od razu - garnek conajmniej 23-24 litry i kuchenka gazowa. Filtr z oplotu zrobisz sam ze sracz wężyka są filmy na internecie jak to się robi, trzeba kupić 2 wiadra 30 litrowe plus dwa kraniki na 3/4 , balingomierz (aerometr) i termometr do wody. proponuję taką o to recepturę na 20 litrów piwa 13stki 4,5 słodu pale ale, chmiel tradition 100 gramów, drożdże US05 lub Danstar nottingam Do słodu dolać 18 litrów wody żeby było 67 st C, trzymac przez godzinę w tej temp., potem podgrzać gar do 77 st C i wysładzać. Chmielenie - 30 gramów tradition na początku gotowania, 30 gramów tradition po wyłączeniu gotowania, fermentować 4 tygodnie (starać się trzymać wiadro w temp. poniżej 18 st C lub niższej) - 4-5 dni przed butelkowaniem dodać pozostałe 40 gramów chmielu do wiadra. Chmiel przed butelkowaniem odsączyć sitkiem do herbaty które można wyłożyć gazą. Butelkować dodając 2,3 grama cukru na butelkę. Będzie Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cboolinho27 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Dzięki za rady staram się dużo czytać i oglądać na YouTube filmików obecnie czekam na stouta z coopera który już 10 dzień fermentuje to może od razu zapytam przy okazji. W poniedziałek mierzyłem blg ale okazało się że pękł mi aerometr wxzoeaj doszedł nowy i zmierzyłem wyszło w przeliczeniue z cukru g/l na blg około 2.6blg, przed drożdżami było coś ok. 8. Pytanko czy jeśli jutro po jutrze dalej tyle samo blg to butelkować czy uzbroić sie w cierpliwość i dopiero we wtorek/środe butelkować jeśli nie zmieni blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojmalpur Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Witaj. Z Podhala ? A dokładniej możesz powiedzieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cboolinho27 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Poronin, kolega też z Podhala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojmalpur Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Pieniny -Szczawnica 50 km od Ciebie. Mam kilka gratów do sprzedania do zacierania,ze względu na to ,że rozbudowałem browar,więc gdybyś czegoś potrzebował to pytaj. I zacieraj bo wtedy dopiero zaczyna się fajna zabawa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się