Tatasek Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 (edited) Cześć, Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę z zacieraniem (metodą BIAB), ale czuje, że poleciała mi trochę wydajność. I chciałbym Was zapytać co mógłbym usprawnić w kolejnym warzeniu (planuje APA) Słody: Strzegom Pilzneński 4kg Strzegom Pszeniczny 0.5kg Caraamber Weyermann 0.25kg Chmiele: 30g Marynka 8,1 % alfa na 60 minut gotowania 30g Lubelski 6,5 % na ostatnie 5 minut gotowania Drożdze: 11,5 g US-05 Dodatki: Whirlfloc t na 10 minut gotowania Zacieranie: 27-28 litrów wody o temp 65 stopni 63 stopnie przez 30 minut (niestety, za mało podgrzałem wodę i temperatura spadła do 61-62 stopni) 73 stopnie przez 30 minut Po odsączeniu wora po zacieraniu wyszło 24 litrów brzeczki 11 BLG. Gotowanie przez 60 minut Po schłodzeniu brzeczki zostało 21,5 litra brzeczki 13 BLG. Straty z gotowania około 2-3 litra osadu. Odparowało przez 60 minut 2,5 l. Do fermentora trafiło 18,5 litrów brzeczki 13 BLG. Licząc metodą z wiki.piwo.org wyszła mi wydajność na poziomie 53 % (chyba, że coś poknociłem). Bardzo słabo moim zdaniem, no i mam pytania. 1.Czy zauważyliście jakieś nieprawidłowości w moim procesie, które mogłyby skutkować tak słabą wydajnością? 2.Drożdze zadajecie do brzeczki po osiągnięciu przez nią żądanej temperatury fermentacji czy zadajecie drożdze przykładowo w 19 stopniach i schładzacie brzeczkę do powiedzmy 15 stopni? 3.Ile musiałby trwać lag po zadaniu drożdzy, aby musiał zacząć się martwić? Obecnie fermentor w lodówce w zakładanych 15 stopniach, po burzliwej stopniowo zwiększane do powiedzmy 20-22 stopni. Dzięki i pozdro Edited March 21, 2021 by Tatasek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 29 minut temu, Tatasek napisał: ale czuje, że poleciała mi trochę wydajność. To normalne przy biab. 30 minut temu, Tatasek napisał: temperatura spadła do 61-62 stopni To też mogła być przyczyna. Temperatury kleikowania słodu zazwyczaj są wyższe niż 62 stopnie. 31 minut temu, Tatasek napisał: Drożdze zadajecie do brzeczki po osiągnięciu przez nią żądanej temperatury fermentacji czy zadajecie drożdze przykładowo w 19 stopniach i schładzacie brzeczkę do powiedzmy 15 stopni? Drożdże zadajesz dopiero po schłodzeniu brzeczki. Jak fermentujesz w 18 stopniach, to zbij do 16 i dopiero zadawaj drożdże. 37 minut temu, Tatasek napisał: Ile musiałby trwać lag po zadaniu drożdzy, aby musiał zacząć się martwić? Powyżej 24 godzin Sposoby na podniesienie wydajności biab to: drobniejsze śrutowanie, przedłużenie czasu zacierania, szczególnie w wyższych temperaturach, zadbanie o ph zacieru. Wiele więcej nie zrobisz, bo nie filtrujesz. Tatasek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 Wydajność nie była tragiczna,chyba jakieś 75%. Ja bym sie nie bawił w zacieranie 63/73 tylko zrobił w jednej około 67'C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted March 21, 2021 Author Share Posted March 21, 2021 15 minut temu, Jankasper napisał: Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. Nierdzewka 50 litrów. Jak temperatura mi spadła o ten stopień lub dwa to włączyłem palniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 22 minuty temu, Jankasper napisał: Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. 23l w wiadrze do fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 1 hour ago, anteks said: 23l w wiadrze do fermentacji? Tak, po fermentacji 22.5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted March 21, 2021 Author Share Posted March 21, 2021 2 godziny temu, anteks napisał: Wydajność nie była tragiczna,chyba jakieś 75%. Jakim sposobem liczyłeś tą wydajność? na wiki jest wzór po którym wychodzi mi wydajność niższa o jakieś 22 % od Twojej Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 9 minut temu, Tatasek napisał: Jakim sposobem liczyłeś tą wydajność? na wiki jest wzór po którym wychodzi mi wydajność niższa o jakieś 22 % od Twojej wklepuje w program piwowarski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 1 hour ago, Tatasek said: Nierdzewka 50 litrów. Jak temperatura mi spadła o ten stopień lub dwa to włączyłem palniki. A temperaturę mierzysz na dole gara, czy w środku zacieru? Ja generalnie bardziej rozcieńczam, gotuje 90 minut i więcej nic nie potrzebuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted March 21, 2021 Author Share Posted March 21, 2021 23 minuty temu, Jankasper napisał: A temperaturę mierzysz na dole gara, czy w środku zacieru? Ja generalnie bardziej rozcieńczam, gotuje 90 minut i więcej nic nie potrzebuję. Termometr labolatoryjny mam zawieszony przy krawędzi garnka tak 5 cm od dna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 9 minutes ago, Tatasek said: Termometr labolatoryjny mam zawieszony przy krawędzi garnka tak 5 cm od dna Sprawdzaj koniecznie czy zacier ma podobną temperaturę na całej objętości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted March 21, 2021 Author Share Posted March 21, 2021 43 minuty temu, Jankasper napisał: Sprawdzaj koniecznie czy zacier ma podobną temperaturę na całej objętości. Często mieszam zacier Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 Piwko już fermentuje dwa dni w 16 stopniach (jedna saszetka us-05, 18,5 l brzeczki, 13 blg), fermentacja zaczyna powoli zwalniać, chociaż dalej fermentuje żwawo. Mysle, aby podnieść jutro temp fermentacji o 2-3 stopnie. Co o tym myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 6 hours ago, Tatasek said: Piwko już fermentuje dwa dni w 16 stopniach (jedna saszetka us-05, 18,5 l brzeczki, 13 blg), fermentacja zaczyna powoli zwalniać, chociaż dalej fermentuje żwawo. Mysle, aby podnieść jutro temp fermentacji o 2-3 stopnie. Co o tym myślicie? 16 to temperatura brzeczki czy otoczenia? Lepiej po 1 stopniu na dzień podnosić niż na raz o 3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 Godzinę temu, Jankasper napisał: 16 to temperatura brzeczki czy otoczenia? Lepiej po 1 stopniu na dzień podnosić niż na raz o 3. Temperatura brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 35 minutes ago, Tatasek said: Temperatura brzeczki To dopóki nie zaczyna spadać, możesz potrzymać śmiało do 5 dnia fermentacji. Później optymalnie jest podnieść do 19C, po 1 stopniu na dzień. Jeśli mierzysz blg, to po 10 dniach od startu zrób pomiar, po 2 kolejny. Przy braku różnicy odstaw na ok. tydzień na cichą, później cold crash i rozlew. Jeśli jeszcze spadło, co 2 dni powtarzaj pomiar, aż do braku różnicy. Ja dotakowo podnoszę temperaturę przed odstawieniem na cichą do 23 stopni na jeden dzień, drożdże lepiej dojadają produkty uboczne fermentacji. W piwie zostaje mniej gazu, wiec trzeba uważać na utlenienie. Tatasek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now