Jump to content

[BIAB]Pierwsze zacieranie i wątpliwości


Recommended Posts

Cześć,

Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę z zacieraniem (metodą BIAB), ale czuje, że poleciała mi trochę wydajność. I chciałbym Was zapytać co mógłbym usprawnić w kolejnym warzeniu (planuje APA)

 

Słody:

Strzegom Pilzneński 4kg

Strzegom Pszeniczny 0.5kg

Caraamber Weyermann 0.25kg

Chmiele:

30g Marynka 8,1 % alfa na 60 minut gotowania

30g Lubelski 6,5 % na ostatnie 5 minut gotowania

Drożdze:

11,5 g US-05 

Dodatki:

Whirlfloc t na 10 minut gotowania

 

Zacieranie:

27-28 litrów wody o temp 65 stopni

63 stopnie przez 30 minut (niestety, za mało podgrzałem wodę i temperatura spadła do 61-62 stopni)

73 stopnie przez 30 minut

 

Po odsączeniu wora po zacieraniu wyszło 24 litrów brzeczki 11 BLG.

Gotowanie przez 60 minut

Po schłodzeniu brzeczki zostało 21,5 litra brzeczki 13 BLG.

Straty z gotowania około 2-3 litra osadu.

Odparowało przez 60 minut 2,5 l.

Do fermentora trafiło 18,5 litrów brzeczki 13 BLG.

 

Licząc metodą z wiki.piwo.org wyszła mi wydajność na poziomie 53 % (chyba, że coś poknociłem). Bardzo słabo moim zdaniem, no i mam pytania.

 

1.Czy zauważyliście jakieś nieprawidłowości w moim procesie, które mogłyby skutkować tak słabą wydajnością?

2.Drożdze zadajecie do brzeczki po osiągnięciu przez nią żądanej temperatury fermentacji czy zadajecie drożdze przykładowo w 19 stopniach i schładzacie brzeczkę do powiedzmy 15 stopni?

3.Ile musiałby trwać lag po zadaniu drożdzy, aby musiał zacząć się martwić? Obecnie fermentor w lodówce w zakładanych 15 stopniach, po burzliwej stopniowo zwiększane do powiedzmy 20-22 stopni.

 

Dzięki i pozdro

 

Edited by Tatasek
Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, Tatasek napisał:

ale czuje, że poleciała mi trochę wydajność.

To normalne przy biab.

30 minut temu, Tatasek napisał:

temperatura spadła do 61-62 stopni

To też mogła być przyczyna. Temperatury kleikowania słodu zazwyczaj są wyższe niż 62 stopnie. 

31 minut temu, Tatasek napisał:

Drożdze zadajecie do brzeczki po osiągnięciu przez nią żądanej temperatury fermentacji czy zadajecie drożdze przykładowo w 19 stopniach i schładzacie brzeczkę do powiedzmy 15 stopni?

Drożdże zadajesz dopiero po schłodzeniu brzeczki. Jak fermentujesz w 18 stopniach, to zbij do 16 i dopiero zadawaj drożdże.

37 minut temu, Tatasek napisał:

Ile musiałby trwać lag po zadaniu drożdzy, aby musiał zacząć się martwić?

Powyżej 24 godzin

 

Sposoby na podniesienie wydajności biab to: drobniejsze śrutowanie, przedłużenie czasu zacierania, szczególnie w wyższych temperaturach, zadbanie o ph zacieru. Wiele więcej nie zrobisz, bo nie filtrujesz.

Link to comment
Share on other sites

Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. 

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Jankasper napisał:

Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. 


Nierdzewka 50 litrów. Jak temperatura mi spadła o ten stopień lub dwa to włączyłem palniki.

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, Jankasper napisał:

Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. 

23l w wiadrze do fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, anteks napisał:

Wydajność nie była tragiczna,chyba  jakieś 75%.

 

Jakim sposobem liczyłeś tą wydajność? na wiki jest wzór po którym wychodzi mi wydajność niższa o jakieś 22 % od Twojej

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Tatasek said:

Nierdzewka 50 litrów. Jak temperatura mi spadła o ten stopień lub dwa to włączyłem palniki.

A temperaturę mierzysz na dole gara, czy w środku zacieru?  

Ja generalnie bardziej rozcieńczam, gotuje 90 minut i więcej nic nie potrzebuję.

Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, Jankasper napisał:

A temperaturę mierzysz na dole gara, czy w środku zacieru?  

Ja generalnie bardziej rozcieńczam, gotuje 90 minut i więcej nic nie potrzebuję.

 

Termometr labolatoryjny mam zawieszony przy krawędzi garnka tak 5 cm od dna

Link to comment
Share on other sites

Piwko już fermentuje dwa dni w 16 stopniach (jedna saszetka us-05, 18,5 l brzeczki, 13 blg), fermentacja zaczyna powoli zwalniać, chociaż dalej fermentuje żwawo. Mysle, aby podnieść jutro temp fermentacji o 2-3 stopnie. Co o tym myślicie?

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Tatasek said:

Piwko już fermentuje dwa dni w 16 stopniach (jedna saszetka us-05, 18,5 l brzeczki, 13 blg), fermentacja zaczyna powoli zwalniać, chociaż dalej fermentuje żwawo. Mysle, aby podnieść jutro temp fermentacji o 2-3 stopnie. Co o tym myślicie?

16 to temperatura brzeczki czy otoczenia? 

 

Lepiej po 1 stopniu na dzień podnosić niż na raz o 3.

 

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Tatasek said:

Temperatura brzeczki

To dopóki nie zaczyna spadać, możesz potrzymać śmiało do 5 dnia fermentacji. 

Później optymalnie jest podnieść do 19C, po 1 stopniu na dzień. 

Jeśli mierzysz blg, to po 10 dniach od startu zrób pomiar, po 2 kolejny. Przy braku różnicy odstaw na ok. tydzień na cichą, później cold crash i rozlew.

Jeśli jeszcze spadło, co 2 dni powtarzaj pomiar, aż do braku różnicy. 

Ja dotakowo podnoszę temperaturę przed odstawieniem na cichą do 23 stopni na jeden dzień, drożdże lepiej dojadają produkty uboczne fermentacji. 

W piwie zostaje mniej gazu, wiec trzeba uważać na utlenienie. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.