basementbrewhouse Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Cześć, W weekend zrobiłem warkę 60l czegoś na kształt kolsha na drożdżach White Labs WLP036, w sobotnie popołudnie (chyba o 15) zadałem starter drożdżowy ~1.5l do brzeczki o temp 20°C, później temp opadła do temp. otoczenia 16-17 °C. Do dzisiaj rano (poniedziałek), nie zaobserwowałem żadnego ruchu w rurce fermentacyjnej (miałem nieszczelny fermentor...) ani żadnego zapachu fermentacji, nie mogłem sprawdzić też czy jest jakaś piana w fermentorze ze względu na nieprzeźroczysty fermentor (nie chcę otwierać jeśli nie muszę) więc zmierzyłem BLG refraktometrem żeby zobaczyć czy fermentacje w ogóle ruszyła i okazało się że z początkowego 12BLG zostało 3.7 więc pięknie odfermentowane Moje pytanie, czy ktoś warzył coś na tych drożdżach, czy to normalne że one tak szybko fermentują? czy jest możliwe że fermentacja przebiegała jedynie w dolnej części fermentora i tak szybko? lub czy jest możliwe że np. pobrałem z kranika nie piwo a samą gęstwę i mam zły pomiar? Nie zdarzyła mi się wcześniej taka sytuacja, więc wolę zapytać niż zepsuć 60l piwa Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Nic dziwnego, w pierwsze dni drożdże przerabiają prawie całe blg, które mają przerobić - co nie znaczy, że to koniec fermentacji, bo jeszcze jest dużo do sprzątania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basementbrewhouse Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Dziś (wtorek) sprawdziłem jeszcze raz, BLG 2.5, w smaku zupełnie nijakie, więc wszystko w porządku Dziękuje za uspokojenie moich skołatanych nerwów i życzę miłego dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi